Pobijedite bezvoljnost i umor na poslu

Pobijedite bezvoljnost i umor na poslu

Kada pomislite da jednostavno više u vama nema atoma snage i volje za radom, ne brinite i za to postoje jednostavna rješenja

Znate onaj osjećaj kada biste na poslu od umora i bezvoljnosti mogli zaspati na tastaturi kompjutera ili pak jednostavno kliznuti sa stolice i zaspati sklupčani ispod stola?

Kada se nađete u toj situaciji iz koje bi vas mogao izvući počinak ili pak odlazak kući, vrijeme da primijenite određene tehnike razbuđivanja, a pod tim ne mislimo na dodatnu šalicu kave, koja možda može imati kratkotrajni učinak, nego određene tehnike koje vam mogu pomoći da prevladate radnu krizu koja vas je zadesila.

Dignite se od stola i prošećite

Bilo da prošećete po uredu u kojem radite ili pak izađete na ulicu i prošećete na nekoliko minuta, to vam može pomoći da razbudite svoj mozak i druga osjetila. Osim toga, to vam je prilika da potaknete cirkulaciju, ne samo u nogama, nego i cijelom tijelu, pa tako i mozgu, te se razgibate. Ako je moguće obavite određene poslove izvan ureda, koje ionako morate obaviti.

Razgovarajte s kolegama

Predahnite s kolegama koji se možda osjećaju jednako umorno i bezvoljno. Razgovor može biti bolji od umivanja hladnom vodom. Prošećite po uredima, pozdravite druge kolege, pitajte ih što ima novo, poslovno i privatno. Razmijenite iskustva, usput dogovorite koji posao, možda dobijete neku zanimljivu ideju, savjet. Nakon 10-ak minuta sigurno će vam se manje spavati, a vjerojatno ćete dobiti novu volju za rad do kraja radnog vremena. Osim toga, imajte na umu da je smijeh najbolji lijek

Uredska joga

Ne brinite se, uredska joga je vrlo diskretna, za nju ne trebate mnogo prostora, vremena, niti prostirač za jogu na podu. Evo načina na koji da spriječite zijevanje nad vašim stolom.
  • podignite ruke ravno u zrak
  • mašite brzo s rukama
  • brzo udišite i izdišite
Radite to tako dugo dok možete ili tako dugo dok vas kolege ne počnu gledati s čuđenjem.

Jedite zdravo

Vrsta hrane koju jedete tijekom nada, a posebno na poslu može itekako imati utjecaja na razine vaše energije i na raspoloženje. Što je hrana manje zdrava, to će vaše razine energije i raspoloženje doživljavati najveće promjene i oscilacije.

Važno je da se hranite zdravo od prvog jutarnjeg obroka. Naime, nakon dovoljno sna, vaše tijelo treba energiju za početak novog dana. Kada tijelo ne dobije ono što treba, neće niti funkcionirati na željeni način, osjećate ćete se umornije, depresivno, razdražljivo, bezvoljno.

Preporuča se da izbjegavate teške i visokokalorične obroke tijekom radnog dana, a ponajprije izbjegavajte ugljikohidrate, jer ćete zapadati u još bezvoljnija stanja.  Sa sobom imajte zdrave grickalice u obliku orašatih plodova, energetskih pločica, grickalica s malo ili ništa šećera i cjelovitim žitaricama. Oni će vam zbog nižeg glikemijskog indeksa dati više energije. Tu je uvijek voće i povrće, te zdravi obroci spravljeni kod kuće. Izbjegavajte brzu prehranu punu nezdravih masnoća i ugljikohidrata.   
(vam)
 
Komentari
+2