Najčešća pitanja na razgovoru za posao

Najčešća pitanja na razgovoru za posao

Koje su vaše prednosti i nedostaci, zašto želite raditi u našoj tvrtki i gdje se vidite za pet godina, samo su neka od trik pitanja o kojima morate razmisliti prije intervjua za posao

Ako ste jedna od osoba koja je prošla mnogo intervjua za posao, već vam je vjerojatno više ili manje poznat obrazac pitanja koja će vam postaviti i malo što vas može iznenaditi. No, osobe koje traže posao i nisu toliko upućene kako izgleda jedan intervju, mogu se iznenaditi ne samo s pitanjima, nego se mogu naći u situaciji da ne znaju dati pravi odgovor.

Možda će vam se neka pitanja činit apsurdna i nepotrebna, ali poslodavac na njima vrlo brzo može vidjeti vaš karakter, na koji način razmišljate i komunicirate. Zbog toga smo za vas pripremili najčešća pitanja koja će vam postaviti na intervjuima i kako na njih odgovoriti.

Recite mi nešto o sebi...
Ovo je jedno od pitanja koje će vam postaviti 90 posto poslodavac, a na temelju kojeg će formirati prvi dojam o vama. Vaš odgovor ne smije trajati dulje od pet minuta. Počnite s najvišom kvalifikacijom koju imate i poslovima koje ste radili. U biti, sve što trebate raditi je slijediti konstrukciju vašeg životopisa, no dajući primjere svojih postignuća i vještina koje ste naučili na tom putu. Nemojte ići u detalje, jer će osoba koja će vas intervjuirati vjerojatno zapisivati određene stvari koje ćete reći u intervjuu, pa će vas vjerojatno pitati nešto više ako će ju zanimati. Ako vam je to prvi intervju nakon što ste završili školovanje, fokusirajte se na područje koje vas je najviše zanimalo i na kojem ste stekli najviše znanja, a koje je pak relevantno za posao za koji ste se prijavili.

Koje su vaše prednosti?
Odaberite tri do pet pozitivnih atributa koja će vam pomoći u dobivanju posla i budite spremni odgovoriti kako ćete te svoje prednosti koristiti u svakodnevnom poslu. To mogu biti praktične vještine, kao što je poznavanje i rad na određenom programu na računalu, dobro poznavanje određenog jezika i određene druge opipljive vještine i znanja koje ste do sada stekli. S druge strane možete navesti neopipljive prednosti, kao što su organizacijske sposobnosti, pedantnost, točnost, predanost zadatku... Kako biste znali što trebate navesti, dobro proučite opis vašeg posla, te se dobro pripremite prije intervjua.

Koje su vaše slabosti?
Ovo je pitanje na koje većina ljudi zastane, ne zbog toga jer ne znaju svoje nedostatke, nego znaju ako progovore o nedostacima da neće dobiti željeni posao. Svoje nedostatke trebate znati zapakirati, da se ne čine toliko strašni. Primjerice, ako vaše vještine na kompjuteru nisu najbolje, spomenite ih, te recite što ste sve poduzeli po tom pitanju da poboljšate svoje vještine.

Odgovor da „nemate slabosti“ ili primjerice „da ponekad i previše radite“ neki su od najlošijih odgovora koje možete dati.

„Zašto mislite da bih vas trebali zaposliti?“ ili „Što nam možete dati, a drugi kandidati ne mogu?“
Zaista, što vas čini toliko posebnima i gdje se krije vaša snaga? Ono što je vrlo važno da znate što traže u opisu posla za koji ste se javili.   “Mislim da imam dobre tehničke vještine i vještine komunikacije da izgradim dugoročnu vezu s klijentima“, je vrlo dobra uvodna rečenica, koja može voditi u više specifičnih primjera o tome što ste do sad učinili na tom području i što ste postigli u svojoj karijeri. Istaknite svoja najveća postignuća u poslu i završite s time da biste, ako biste dobili priliku mogli učiniti mnogo za tvrtku i poboljšati njezin uspjeh.

„Koji su vaši ciljevi?“ ili „Gdje se vidite u sljedećih pet godina?“
Ako vam postave neko od tih pitanja možete govoriti o dugoročnim i kratkoročnim ciljevima. Pričajte o tome kakav biste posao s vremenom voljeli imati, te koje ste korake spremni poduzeti kako biste došli na određenu višu poziciju od one za koju ste se prijavili. Pokažite poslodavcu da imate ambiciju o odlučnost da radite posao što je najbolje moguće.

Zašto želite raditi ovdje?
Ako ste se dobro pripremili za intervju znači da znate nešto o vrijednostima tvrtke, misiji, viziji, razvoju tvrtke, te proizvodima i/ili uslugama koje prodajete. Koristeći te podatke opišite kako se vaša ambicija podudara s radnim mjestom za koje ste se prijavili i općenitom cjelokupnom tvrtkom. Nikada nemojte reći frazu „Ja samo želim posao!“ ili „Želim bilo što raditi!“.

Koje su pozitivne stvari koje bi vaš zadnji nadređeni rekao o vama?
Naravno, tu možete do besvijesti lagati, ali vam se to isto tako vrlo lako može obiti u glavu. Ono što je važno da u svoj odgovor uključite vaše sposobnosti za novi posao, te da ste vi osoba koja bi bila savršena za tim.  Primjerice, „Moj nadređeni rekao mi je da sam najbolji dizajner kojeg je ikad imao. Zna da se na mene uvijek može pouzdati i da imam dobar smisao za humor.“

Što mislite, koja bi vaša plaća trebala biti?
Pokušajte ne davati specifične brojke u žaru razgovora, jer se možete kasnije staviti u neugodnu poziciju, kada i ako ćete dalje pregovarati za posao. Osoba koja vas intervjuira će razumjeti ako nećete željeti razgovarati o tome tako dugo dok vam stvarno ne ponude posao. Ako je poznato kolika će po prilici biti plaća, možete spomenuti da ste i vi razmišljali o sličnim ciframa.

Da možete birati, koja biste bili životinja?
Radi se o psihološkom pitanju, kako bi se vidjelo koliko brzo mislite? Ako primjerice, odgovorite da želite biti zec, činit će se da ste previše „plahi“, a ako kažete lav, tada će svi pomisliti na agresiju. Razmislite i o ovom trik pitanju prije intervjua, a životinju odaberite prema karakteru koji bi najbolje odgovarao opisu posla.

I na kraju, pripremite pitanja koja ćete vi postaviti budućem poslodavcu, kako biste iskazali interes za poziciju. Pripremite po prilici pet pitanja koja će vam dati na uvid o poslu koji će se tražiti od vas, a koja zadiru dublje u politiku i strategiju tvrtke i opis samog radnog mjesta.
(vam)
 
Komentari
+2
 
paloma_22
 • 9.5.2013 14:32:19
 • Bodova: 49673
 • Prijavi
Kažeš 4-5 tisuća početna plaća, s mogućnošću napredovanja. Ne treba se bahatiti samo zato jer imaš faks pa tražiti više od toga jer budimo realni, kad tek završimo faks ne znamo previše, moramo jako puno učiti da bi znali raditi taj posao. Ali isto tako ne treba se ni podcjenjivati pa reći ma i minimalac je ok (karikiram malo).
nikazanella
 • 9.5.2013 14:28:54
 • Bodova: 196
 • Prijavi
Najjače mi je ovo pitanje za plaću? A kako reći u našoj lijepoj državi koju plaću očekuješ jer ionako nikako nije dobro...iako imam fax ako kažem realnu cijenu za fax njima je to previše, jer se ovdje radi od jutra do mraka za crkavicu....a da ne kažem da uz toliki stres, da iskreno sumljam da ću jednog dana doživjet starost kao moji djed i baka.   
-katrin-
 • 29.8.2011 20:10:41
 • Bodova: 286
 • Prijavi
Iz svoje studentske perspektive mogu reći da je jako teško odgovoriti na prvo pitanje kad prvi puta tražiš neki posao. Imam osjećaj da svi poslodavci slijede ustaljenu šablonu i uvijek postavljaju ista pitanja neovisno o tome imaš li 10+ godina iskustva i 3-4 radna mjesta iza sebe ili nemaš uopće iskustva. Moje omiljeno pitanje sa jednog razgovora za obični studentski posao: "S kime živite?"
Moderator
-ela-
 • 29.8.2011 16:27:03
 • Bodova: 39986
 • Prijavi
Sva ova pitanja sam prošla na razgovorima za posao,na nekima sam fulala zbog nervoze ali zato uključim šarm hehe pa se lako izvučem ;)
sweetiexp
 • 29.8.2011 12:46:09
 • Bodova: 1311
 • Prijavi
Nedavno sam bila na jednom razgovoru za posao. Pripremila sam se, doznala sve o poduzeču i prošla sva pitanja. Kada sam došla na razgovor morala sam ga obaviti na engleskom jeziku(u oglasu za posao nije pisalo da će razg. biti na engleskom, pisalo je: samo osnovno poznavanje engleskog.)