Na razgovoru za posao izgledajte besprijekorno

Na razgovoru za posao izgledajte besprijekorno

Vjerovali ili ne, prvi dojam na intervjuu je najvažniji i o njemu vam može ovisiti posao.

Nemojte dopustiti da samo zbog odjeće ne dobijete priželjkivan posao

Nezaposlenost na žalost muči trećinu radno sposobnih Hrvata, a od toga, više od 50 posto nezaposlenih je žena. Potraga ponekad može trajati mjesecima, a da vas nitko niti ne pozove na intervju za posao.

No, kada se to dogodi na intervju treba ići maksimalno pripremljen, a pod tim se smatra i da budete primjereno odjeveni.
Najčešći scenarij je: Sretni ste, odjenete svoju najbolju odjeću za posao i uvjereni ste da ste vi upravo osoba koja će dobiti posao. No, kada dođete na intervju shvatite da ste se obukli previše uštogljeno ili previše formalno jer je intervju ležeran. Naravno, postoji i druga situacija, obukli ste se ležerno, a pred vama sjedi ispitivač u strogom crnom poslovnom odjelu.
Prvi dojam je upravo onaj koji je najvažniji i često sve ostalo pada u drugi plan. Teško da će vam netko dati previše šanse da se dokažete na poslu sa svojim znanjem i sposobnostima ukoliko steknu loš dojam.

Moramo biti svjesni da na žalost još uvijek u društvu vladaju predrasude i u kojem se radi razlika između muškaraca i žena. Također, živimo u vremenima kada malo tko zapošljava nove djelatnike, a konkurencija je i više nego velika. Možda će zbog toga upravo vaša odjeća biti presudna u tome hoćete li dobiti posao ili ne.
Evo nekoliko korisnih savjeta kako se obući na razgovor za posao.

Udobna odjeća


Kada ste pozvani u tvrtku na intervju raspitajte se ima li kodeks oblačenja u toj tvrtki, naravno indirektno. Ukoliko saznate kako se oblače zaposlenici na sličnim položajima, kakav bi bio vaš, obucite se nešto bolje nego što je običaj. No, nemojte pretjerivati. Jedno od najvažnijih stvari je da se vi osjećate udobno u toj odjeći i da vas ne sputava i čini nelagodno prilikom razgovora. Ionako ćete i bez neudobne odjeće osjećati manju ili veću nervozu, pa nemojte na sebe stavljati dodati teret. Obucite ono u čemu ćete osjećati svoju nadmoć i samopouzdanje.

Jednostavniji izgled

Bez obzira za koje radno mjesto je intervju, nemojte obući traperice, odjeću u kričavim i čudnim bojama, ultra visoke pete ili tenisice. Na većini radnih mjesta sigurno vam neće pomoći vidljivi piercing ili više njih, te tetovaža i raščupana kosa. Ni u ludilu ne pomišljajte da žvačete žvakaću gumu ili da na sebi imate izgužvanu odjeću ili hlače iz kojih vam viri pola stražnjice.  
Sve to vas može koštati posla, bez obzira koliko ste pametni.

Bile mlade i nešto starije, zaboravite kratke suknjice i haljinice i isto tako neprimjereno uske majice i suknjice. Jednom riječju, obucite se konzervativnije.
Kasnije, kada dobite posao, moći ćete istražiti do kuda smije ići vaš stil. Na razgovor morate doći pristojno i jednostavno obučeni. Zaboravite na veliki i upadljiv nakit. Svedite ga na minimum.

Prvi dojam - najvažniji


Prema istraživanjima provedenima u SAD-u, čak 55 posto ljudi dobiva posao zahvaljujući prvom dojmu.
Pripazite da na sebi nemate prenapadnu šminku, jak omamljujući parfem, previše dekoltiranu majicu ili prejako raskopčanu košulju. Pazite da boja vaše kose i frizura budu jednostavni i uredni. Hulahopke neka budu jednostavne, bez uzoraka, u boji kože, smeđe ili crne. Uredite nokte da ne budu predugi, no bez laka jarkih i upadljivih boja. Neće biti na odmet ukoliko sa sobom uzmete lijep fascikl ili aktovku.
Preporučamo da dan prije intervjua isprobate kako ćete izgledati te da ako nešto ne odgovara vašem izgledu, stignete još intervenirati.
Cipele neka budu jednostavnije, neupadljive i zatvorene, bez obzira, bilo ljeto ili zima.

(vam)

 
Komentari
+2
 
amy20
 • 26.11.2009 21:08:52
 • Bodova: 22593
 • Prijavi
super su savjeti
anke
 • 26.11.2009 14:01:49
 • Bodova: 31186
 • Prijavi
OK su ovi savjeti... Meni je "dobar" jedan kolega od mog muza... Kaze kad je dosao na razgovor za posao, toliko se izglancao, pocesljao, sredio... ko da ide na razgovor za direktora firme... A sad kaze, dolazi na posao neobrijan, nepocesljan, zaflekanih majca na prsima, i sto je najgore kaze, moraju cepiti nos pokraj njega, zbog njegovog znoja...
marinkusa
 • 26.11.2009 12:58:38
 • Bodova: 2052
 • Prijavi
nisu loši savijeti,istina.I iako znam da prvi vaanjski dojam zna odigrati veliku ulogu,nadam se da neće biti presudan u tome što će me netko zaposliti ili ne!
catseye17
 • 26.11.2009 12:51:01
 • Bodova: 15966
 • Prijavi
dobri savjeti