Kako ostvariti sve poslovne ciljeve?

Kako ostvariti sve poslovne ciljeve?

Ključno je da iskoristite sve prilike i ostvarite sve snove o životu kakav želite i kakav volite...

U današnje vrijeme, kada je uspjeh u poslovnom svijetu rjeđi nego ikad, a samopouzdanje u vlastite sposobnosti gotovo da niti ne postoji, više nego ikada je potrebno poraditi na sebi i svojim mogućnostima, željama, potrebama...

Ono što je najvažnije u ovom trenutku da svoj ciljeve i odluke ne ostavljate po strani za neka bolja vremena. Ključno je da iskoristite sve prilike i ostvarite sve snove o životu kakav želite i kakav volite. Postavljanje ciljeva i postizanje tih ciljeva biti će vam lakše s šest koraka, koje smo za vas pripremili i koje svatko mora proći ako želi postići zadani cilj. Ti koraci će vam dati jasnije smjernice što morate učiniti da postavite put i ostvarite cilj. Zapamtite, sve što si zamislite može vam biti na dohvat ruke.  

Želja za postizanjem cilja

Početna točka svih postignuća je želja da se ona postignu, što morate imati neprestano na umu, objasnio je Napoleon Hill (jedan od prvih autora knjiga o poslovnom uspjehu) u svojoj knjizi „Think and Grow Rich“ u kojoj ističe; „Slaba želja može samo dati slabi ili nikakav rezultat, baš kao i mala vatra daje malo topline. Zato, prvi korak prema postizanju cilja i ostvarenju snova je zaista jaka želja da postignete taj cilj“.

Vizualizirajte sebe kako postižete taj cilj

Poznati američki biznismen Lee Iacocca rekao je: „Najveće otkriće moje generacije je da ljudi mogu promijeniti svoje živote, mijenjajući svoje stavove“. Zbog toga se svatko od nas treba pitati kako će se osjećati kada postignete uspjeh? Kako će naš život izgledati kada postignemo taj uspjeh?

Stručnjaci koji se bave motivacijskim aktivnostima predlažu da ako vam je postizanje cilja primjerice neka stvar, da u svojoj blizini držite sliku te stvari, koja će vas svaki dan podsjećati što morate činiti da ju dobijete. Isto tako, ako sebe ne možete zamisliti da postižete neki cilj, onda su vrlo male šanse da ćete ga stvarno postići...

Plan za put prema cilju

Napravite plan koji trebate slijediti kako biste postigli svoj cilj i na tom putu identificirajte najkritičnije točke, koje će vam pak pomoći da znate koje su ključne stvari koje morate učiniti kako biste postigli zacrtani cilj. Stephen Covey, poznati autor knjiga o postizanju uspjeha u poslovnom svijetu istaknuo je da sve stvari koje kreirate, kreirate dva puta. Prva je ona mentalna kreacija, a druga je fizička koja se događa kada ostvarujete svoj cilj. Morate biti sigurni da ono što ste kreirali u svojoj glavi je ono što zaista želite i da ste stvarno dobro razmislili. Tada je vrijeme da zasučete rukave i počnete sa stvarnim fizičkim radom. Svaki dan kada radite na ostvarenju svojeg cilja, morate ono što ste fizički stvorili uskladiti sa svojom mentalnom slikom.

Predanost u ostvarenju cilja

Zapišite cilj koji želite postići, jer će vam to dati određenu obavezu u njegovom ostvarenju. Lee Iacocca na tu temu je istaknuo je disciplina zapisivanja cilja prvi korak k njegovom ostvarenju. Dakle, nikako nemojte propustiti zapisati ono što ste zamislili, od samog cilja pa do načina na koji ćete ga ostvariti. Jednostavno, kada sve to stavite na papir, nekako će vam biti lakše pokrenuti stvari o kojima ste do sada samo razmišljali u glavi. To je način da još produbite vašu predanost prema ostvarenju cilja, jer tada ne možete reći kasnije da to nije ono što ste mislili i ne možete lagati sami sebe. Zapisivanjem, cilj počinje dobivati oblik i postaje stvarniji.

Utvrđivanje vremena

Na svojem kalendaru utvrdite vrijeme koje vam je potrebno za postizanje određenih rezultata, te na taj način pratite vlastiti napredak. Ako ne postižete napredak u zadanom roku ili se nalazite u nezgodnoj poziciji, nemojte dopustiti da vas manjak optimizma obeshrabri u postizanju cilja. S druge strane, morate sagledati sve svoje dosadašnje postupke te utvrditi zbog čega je došlo do manjka rezultata.

Naravno, u svojem optimizmu morate zadržati dozu realnosti (ne pesimizma), da vam vjerojatno neće baš sve ići kao „po loju“ i da ćete s vremena na vrijeme imati probleme. Pri tome je važno da sagledate faktore koji su doveli do trenutnog neuspjeha i razvijte plan s kojim ćete preći preko tog problema. Revidirajte svoj kalendar prema promjenama u planu.

Monitoring napretka

Redovito nadgledajte napredak, kako biste bili sigurni da se on stvarno i događa. Ako jednostavno ne postižete napredak, a mislite da ste ispucali sve svoje mogućnosti, potražite savjet osoba koje su stručnije od vas u ovom području. Ponekad samo mala promjena ili korekcija u vašem planu za koju niste sami niste uvidjeli da je potrebna, može vas dovesti na pravi put. Učinite sve što je potrebno da taj cilj ostvarite i nikako nemojte odustajati. Ako treba započnite od početka, od prvog koraka i pokušajte otkriti što sada trebate učiniti da ostvarite svoj cilj.

Želimo vam puno poslovnog uspjeha!  
(vam)
 
Komentari
+2