Kako ne dobiti otkaz?

Kako ne dobiti otkaz?

Možda u nekim boljim vremenima poslodavci nisu bili toliko na rubu živaca kao što su danas, pa ih zbog toga nemojte izazivati i iskušavati njihovo strpljenje, jer ga nemaju...

Koliko se čini u današnje vrijeme nema ništa lakše od dobivanja otkaza, bilo s valjanim razlogom ili bez. U vrijeme kada je više od 300.000 Hrvata nezaposleno i očajnički traži posao, ponuda posla u odnosu na potražnju je zanemariva, što znači da za svako radno mjesto može se naći stotine kvalificiranih radnika. Upravo zbog toga, pojedini poslodavci iskorištavaju ovu nimalo laku situaciju te traže i namjanje greške svojih preopterećenih djelatnika i otpuštaju ih, jer znaju da će vrlo lako promaći njegovu zamjenu.

Kako se to vama ne bi dogodilo, za vas smo prirpemili savjete o tome što ne smijete raditi na poslu, posebno ne pred poslodavcem, ako mu želite ostati u milosti. Naravno, svatko od vas zna kako već vaš poslodavac ili neka druga nadređena osoba „diše“, što smijete, što ne smijete. Ali, kao što smo spomenuli, teška su vremena, pa se gleda i prati svaki vaš pokret. Počnite kontrolirati svoje postupke.

Kašnjenje na posao
U nekim tvrtkama dolazak na posao je svetinja, dok u drugima to nije toliko bitno. Bolje da dođete na posao 10 minuta ranije, nego pet minuta kasnije. Ustanite na vrijeme, krenite na vrijeme i stignite na vrijeme! Ne čini se kao velika mudrost, ali brojnima to ne polazi za rukom. Zbog kašnjenja na posao vrlo lako možete dobiti otkaz. Zar to zaista ne bi bilo glupo?

Kava i pecivo
Kasnite na posao i toga ste svijesni, ali ne možete odoljeti da još usput ne kupite kavu i pecivo. Ni u ludilu ne ušetavajte u ured s tim stvarima u rukama i mašite s njima pred šefom kojemu morate objasniti zašto kasnite. I ako prođete samo s upozorenjem, nemojte jesti to isto pecivo i piti kavu za stolom u uredu. To je samo nadoljevanje ulja na vatru.

Dugi ručkovi i pauze
Prošlo je već nekoliko sati od vašeg prekasnog dolaska za posao, pecivo i kavu ste već probavili, pa je vrijeme za ručak ili barem pauzu. Ne ostajte dulje nego što smijete, nemojte ostatke od ručka nositi na posao i postrudite se da za sobom ne nosite miris lokalnog kineskog restorana u kojem ste se predugo zadržali.

Popijte nešto
Ni u ludilu ne pijte alkohol na poslu, osim ako vas netko od nadređenih ne ponudi. Nema ništa gore nego da zaudarate po alkoholu u prisustvu nadređenih. Vjerujte taj miris nikako nećete moći prikriti.

Chatanje i društvene mreže
Chatanje i Facebook jednostano su savršeni razlog za vaše otpuštanje. Jendostavno nećete stići niti shvatiti što vas je snašlo, već ćete letjeti u prenesenom, a možda i doslovnom smislu. U određenim tvrtkama opcija korištenja društvenih mreža i chatova je blokirana, negdje je samo zabranjena, dok se u određenim tvrtkama ona tolerira, no nemojte i iskorištavati tu toleranciju. Nekoliko minuta da dan na Facebooku će preživjeti svaki poslodavac, no nemojte previše iskušavati sreću.

Šaljite mailove
Danas je dio poslovne kulture postalo slanje šaljivih mailova, no nemojte pretjerivati s njihovim slanjem, posebno ne ako koristite službeni mail. Dovoljno je da dva-tri puta na tjedan pošaljete jedan šaljivi mail i to je je to. Nikako više od toga. Također, nemojte kolege ili pak nadređenog obasipati službenim mailovima, porukama i sl. ako se to od vas ne traži.

Download, download, download...
Baš ste danas poželjeli pogledati nešto na You Tubu, a i danas je novi nastavk vaše omiljene serije koju želite downloadati, ili pak pogledati putem interneta. Pa, zašto biste čekali da stignete kući i tamo plaćali internet, kada sve to možete na poslu!? Vjerujte, otkrit će vas i neće im se to svidjeti.

Loše ponašanje
Loši odnosi s nadređenima, kolegama i klijentima tvrtke, te poslovnim partnerima sigurni su put prema otkazu. Bezobraze i neugodne osobe nitko neće dugo trpjeti. Morate naučiti svoje manire.

Privatni razgovori
Naravno da ćete s vremena na vrijeme na poslu obaviti kratke privatne razgovore s članovima obitelji i prijateljima, ali to ne znači da koristite svaku priliku na razgovor s njima i to preko službenih telefonskih linija. Vjerujte, otkrit će vas prije ili kasnije.

Odbijanje posla koji vam nije u opisu
Uopće ne moramo niti spominjati da svoj posao morate raditi predano i savjesno, te da morate postići rezultate koje vam je poslodavac zadao. No, kada se pred vas stavi zadatak koji vam nije u opisu posla, nikako ga nemojte odbijati. Ovo je greška koju ćete moći učiniti samo jednom.

Ranije s posla
Ma tko će raditi osam sati na dan? Vi sigurno ne...Raniji odlazak s posla mora biti odobren i opravdan, nikako nemojte odlaziti na svoju ruku, jer vam se danas jednostano neda raditi.

Nakon zabave – na posao
Zabavljajte se cijeli noć i ujutro dođite neispavani, zaudarajući na alkohol i cigarete, vjerojatno ćete dobiti samo jednu opomenu. Druge opomene neće biti.

Svaka tvrtka ima svoja pisana ili nepisana pravila kako se zaposlenici moraju ponašati. Možda u nekim boljim vremenima poslodavci nisu bili toliko na rubu živaca kao što su danas, pa ih zbog toga nemojte izazivati i iskušavati strpljenje, jer ga nemaju. Danas, svatko tko ima posao je sretnik i pokušajte cijeniti ono što imate. Nadamo se da će uskoro doći bolja vremena kada se malo dulja pauza, posjet Facebooku ili pak koja piva na poslu neće gledati kao zločin. Do onda, budite uzoran i savjestan radnik.
(Davor Balaško)
 
Komentari
+2
 
keroll
 • 12.4.2011 15:43:59
 • Bodova: 48987
 • Prijavi
 Članak je smiješan.. i da Indy, odnosi se uglavnom na uredski posao.., više bih se osvrnula na privatnike, jer im je zaista teško u današnje vrijeme, boriti se s konkurencijom, naplatom.., al' to im ne daje za pravo, odjaviti djelatnika 31.03'11, ne reći mu, radio dnevno i po 10 i 12h, djelatnik slučajno saznaje jučer, jer je trebao neku potvrdu od knjigovodstvenog servisa, to znači da je radio zaključno s jučerašnjim danom. Na pitanje mog zeta šefa, kako mi niste rekli, odgovor, zaboravio sam, pa kako mi niste zaboravili reći, da ne moram dolaziti na posao, ja Vas molim, platite mi ovih 11 dana. Odgovor šefa, žao mi je nemam, a ako me i tužiš, ionako u međuvremenu imam namjeru zatvoriti firmu.. i neka ti Bog plati!!! Ponekad je više ponižavajući taj odnos poslodavca prema djelatniku, nego sam otkaz iz bilo kojih razloga...   
indy
 • 12.4.2011 15:22:53
 • Bodova: 20996
 • Prijavi
Imaš pravo Ninny, uvijek kad se priča o poslu uglavnom se misli o nekom uredskom poslu , a druga zanimanja kao da ne postoje ....
nimfyca
 • 7.4.2011 11:11:21
 • Bodova: 70397
 • Prijavi
i to se odnosi na rad u uredu samo, a di su ona zanimanja di čovijek mora biti koncentriran 100% a obavlja noćni rad, kao medicinske sestre....
anke
 • 6.4.2011 18:21:53
 • Bodova: 31186
 • Prijavi
Ninny... bas sam si tak nekaj mislila dok sam citala ovaj clanak (a i dosta njih slicnih prije)... Dalje uopce necu komentirat...
nimfyca
 • 6.4.2011 18:09:57
 • Bodova: 70397
 • Prijavi
ah da,sve je to što se normalno podrazumjeva.... samo gdje su u toj priči neplaćeni prekovremeni i istresanja koja čovijek mora trpit....