Kako napisati dobar životopis?

Kako napisati dobar životopis?

Recite potencijalnom poslodavcu ono što želi čuti.

Pisanje kvalitetnog životopisa nije lagan zadatak. Način na koji je životopis napisan vam može uvelike pomoći ili odmoći u pronalasku posla. Stoga vaš životopis mora biti besprijekoran sa aspekta forme, a pogotovo sadržaja.

Možda mislite da ste napisali jako dobar životopis. Dok ga čitate ne možete se prestati diviti vašoj kreaciji. No često poslodavac ima drugačije viđenje onoga što ste napisali.

Stoga je vrlo bitno da vaš životopis poslodavcu govori točno ono što on želi znati. Ukoliko je vaš životopis u bilo kojem pogledu manjkav, ako ne pruži poslodavcu informacije koje ga zanimaju, šanse su vam vrlo male.

Ne oslanjajte se na razgovor za posao

Mnogi se zadovolje ako napišu bilo kakav životopis, toliko da imaju nešto, a oslanjaju se da nedostatke iz životopisa mogu nadoknaditi na razgovoru za posao. Međutim, bez kvalitetnog životopisa, do razgovora za posao najvjerojatnije neće ni doći.

Stavite se na mjesto poslodavca

Kako bi napisali kvalitetan životopis, probajte se staviti na mjesto osobe koja je zadužena za traženje novog zaposlenika. Ta osoba će pregledavati životopise svih kandidata. Ukoliko takvih životopisa ima mnogo, vjerojatno će preletjeti kroz većinu te za daljnju evaluaciju odabrati one koji mu zbog iz nekog razloga zapadnu za oko.
Pokušajte zato u životopisu istaknuti one dijelove koji bi vama, da ste na mjestu poslodavca, mogli zapasti za oko. Npr. neka vaša vještina koja ja bitna za to radno mjesto ili neki bivši položaj u uglednoj kompaniji. Istaknite naziv te kompanije i poslodavac će to vjerojatno zamijetiti.
Ukoliko se natječete za više različitih radnih mjesta, prilagodite životopis, tj. istaknite one vještine i iskustva koja smatrate da su bitna baš za to radno mjesto.

Nemojte zaboraviti na osnovne elemente

Savjet je svakako da životopis ne bude predugačak. Koristite natuknice i razdvojite dijelove životopisa sa dosta praznog mjesta kako bi ga poslodavac lakše pregledao i došao do informacije koja ga zanima.
Velik broj ljudi zaboravi u životopis navesti svoju email adresu i broj mobilnog telefona, dakle najbitnije informacije pomoću kojih vas poslodavac može kontaktirati. Podrazumijeva se da navedete i vašu kućnu adresu ukoliko vam poslodavac želi poslati neke pisane materijale, npr. ankete.

Nakon osnovnih informacija o vama, navedite podatke o vašem školovanju i stručnoj spremi. Svakako navedite i vaš diplomski/maturalni rad ukoliko ima dodirnih točaka sa radnim mjestom za koje se natječete i ako smatrate da bi vam ta informacija mogla pomoći.

Nakon toga kronoški navedite sva vaša radna mjesta i po mogućnosti kontakt osobe iz bivših firmi. Poslodavci često žele provjeriti što bivši poslodavci misle o vama, a nemaju vremena tražiti njihove brojeve telefona i kontakt osobe.

Istaknite vaše vještine

Kada ste pokrili osnovne informacije, vrlo je bitno da pokušate navesti neke vaše karakteristike ili vještine koje bi vas mogle istaknuti u odnosu na druge kandidate. Pri tome se držite savjeta da ne idete previše u širinu, već pišite što kraće , a opet dovoljno informativno.

Što poslodavac ne želi znati

Iako je svaki poslodavac specifičan, postoji neko općenito gledište oko procjenjivanja životopisa. Kako bi se istaknuli od ostatka kandidata, mnogi napišu životopis koji je previše "osoban". Poslodavca zasigurno ne zanima kako se npr. zove vaš pas.

Osim toga, nemojte previše objašnjavati zašto ste napustili neko bivše radno mjesto. To ostavite za eventualan kasniji razgovor. Umjesto toga, fokusirajte se na ono što ste postigli na tom radnom mjestu.


Na kraju, što je također vrlo važno, dobro pročitajte vaš životopis i budite sigurni da nema pravopisnih i gramatičkih pogrešaka. Greške u životopisu ostavljaju dojam da ste neozbiljna osoba i na pazite dovoljno na važne detalje.
Koristite neki standardan i lako čitljiv font, npr. Arial ili Times New Roman.
Ispišite životopis na bijelom papiru, a nikako nemojte slati fotokopiju! Pošaljite ga u omotnici sa adresom ispisanom na pisaču, što dodatno pridonosi dojmu.

Sretno!
 
Komentari
+2