Kako na poslu biti u „top formi“?

Kako na poslu biti u „top formi“?

Ponekad nije samo problem u poslu koji radite, nego i načinu na koji sami sebe vidite u tom poslu i što činite da vam se neke stvari poprave…

Koliko vam puta vam se dogodilo da imate osjećaj da ste na poslu jednostavno sagorjeli i da nemate više snage ni volje dati ono što ste nekada davali? Kronično ste neispavani, osjećate bezvoljnost, ne vidite „svjetlo na kraju tunela“, a svjesni ste da sada u vrijeme gospodarske krize, više nego ikad morate dati sve od sebe i više od toga.

S druge strane, vidite druge osobe iz bliže i dalje okoline koje pršte od energije, predano rade svoj posao i jednostavno vam nije jasno otkuda crpe toliku snagu.

Jedan od načina da vratite i dobijete novu snagu za nove poslovne uspjehe je zdravi fizički i mentalni život. Primijenite ponuđene smjernice u praksi i u svakodnevnom životu i vaša će karijera sigurno ići uzlaznom putanjom, a uspjeh na poslu bit će samo pitanje vremena.

Vježbajte redovito

Zaboravite na 12 sati provedenih za kompjuterom ili na mobitelu. Ako se želite da vaše tijelo, pa tako i mozak, funkcioniraju kako treba, pronađite za sebe najbolji način fizičke aktivnosti. Optimalno bi bilo vježbanje tri puta na tjedan po sat vremena, s kombinacijom kardio vježbi, dizanja utega te vježba rastezanja.  

Spavajte sedam sati

Nekima je dovoljno šest, a nekima osam sati sna, no cilj je spavati dovoljno, većinu vremena. Ugasite mobitele, kompjutere, isključite sve što bi moglo ometati vaš san. Prestanite raditi barem sat vremena prije spavanja, te se opustite uz televizor, omiljenu knjigu, kupku, seks… Dovoljno sna dat će vam snage da izdržite napore sljedećeg dana i da održavate organizam zdravim i u vrhunskoj formi.

Jedite zdravo i što vam odgovara

Pronađite tip hrane koji vam odgovara. Nekim ljudima najbolje odgovara vegetarijanska hrana, dok neki trebaju svaki dan meso kako ne bi „umrli“ od gladi. Cilj je da se nakon što pojedete određenu hranu osjećate bolje, da vam ona ne šteti zdravlju i da vam daje dovoljno energije. S najboljim tipom prehrane za vas bolje ćete funkcionirati preko dana, bit ćete produktivniji, lakše ćete spavati i trebat će vam manje sna. Na kraju, imat ćete više snage. Slobodno popijte svoju šalicu – dvije kave dnevno, s malo ili bez šećera.

Dođite do svježeg daha

Na žalost, većina nas ne može birati gdje će raditi, dok samo neki mogu birati gdje će živjeti. Ako na dnevnoj bazi nemate prilike biti dovoljno na čistome zraku, bez zagađenja, potrudite se da što više odlazite u prirodu kako biste ga udahnuli. Bilo da se radilo o boravku u planinama, moru, uz rijeke, jezera, šumi i tako dalje…

Na svježem zraku, okruženi mirom i prirodom, ne samo da ćete pročistiti svoja pluća, nego ćete se i vrlo lako riješiti nakupljenog stresa koji može ozbiljno naštetiti zdravlje.

Slijedite svoju strast

Teško se uživiti u posao i predati određenom poslovnom zadatku ako se ne možete identificirati s njim. Naravno, savršen posao za sve osobe bio bi osobni hobi, no malo tko ga uspijeva kapitalizirati. Svakome bi u poslu trebao biti cilj pronaći posao koji mogu obavljati s entuzijazmom i ljubavi. Ako ništa drugo, pronađite nišu u svom poslu do koje će vam stati, a to će vam dati novu energiju za dalje.

Učite nove stvari i vještine

Budite znatiželjni i učite nove stvari, što kompliciranije – to bolje. No, kako biste uopće dobili želju za novim znanjima i spoznajama, potrebno je naći područje interesa koje vas zanima i potiče vam želju za novim spoznajama. Radoznalost je gorivo učenja koje vam daje snagu za koju niste niti znali da je imate.

Povežite se

Povežite se preko društvenih mreža, povežite se osobno, privatno i poslovno. Ako ostanete u nekoj vrsti inkubatora, odvojenih od svih, polako ćete se izolirati i zaostajati u dobivanju važnih informacija potrebnih za poslovanje i napredak.

Idite na godišnji

Svakih četiri do šest mjeseci iskoristite pravo na godišnji odmor. I ako je ikako moguće, idite negdje. Distanca od doma i posla bit će dobrodošla promjena od svakodnevnih obaveza, stresa i svega što vas podsjeća na stres. Pronađite mjesto na kojem se osjećate najopuštenije ili pak svaki put istražujte nova mjesta! Na vama je da izaberete ono što vam najviše odgovara.
 
Foto: © Kaspars Grinvalds - Fotolia
 
Komentari
+2
 
aywy
 • 21.2.2015 8:10:48
 • Bodova: 48418
 • Prijavi
da da da,u današnjoj vrevi i s tempom života zaposlene turbo žene sve to ispoštovati,mislim da uspijeva rijetkima,ali da djeluje djeluje ako uspijete toliko odvojiti za sebe :)
erik
 • 20.2.2015 14:31:11
 • Bodova: 28924
 • Prijavi
a što ga ovaj lupeta...naravno da bi bilo savršeno puno spavati, zdravo jesti, vježbati ,ići na odmor svaka 4 mjeseca ,zarađivati za život onim što voliš,i to puno,imati zanimljive hobije i puno vremena proviti s prijateljima u prirodi...zanima da li postoji i jedna osoba u Hrvatskoj koja ovako živi???pored dvoje djece koja idu u školu(treba pomoći oko zadaće)idu na treninge(treba ih odvesti)bolesni su : alergičari, jedan je slabovidan,drugi ima krive zube(treba odlaziti na redovite kontrole,pretrage ,preglede...) treba kupiti namirnice za nas petoro,kuhati ,kupovati svima odjeću , obuću, prati veš,peglati, spremati ,pomagati mami koja je bolesna, ići svaki dan raditi za plaću koju ne dobiješ tri mjeseca...treba biti pun energije na poslu ,da... baš!!!!
boska1
 • 19.2.2015 20:15:35
 • Bodova: 42312
 • Prijavi
Izvrsni savjeti - i sama ih se držim! I naravno... prštim - slijedim svoju strast! Nalazim se među onim sretnicima koji imaju posao, rade posao u struci i koji vole svoj posao! Toga sam svjesna, zahvalna sam i zato posao shvaćam ozbiljno, uživam i veselim mu se. Nastojim biti korisna, prihvaćam sve ponuđene edukacije, nedostatke sagledavam tako da ih pretvaram u prednost.
neko-san
 • 19.2.2015 19:13:03
 • Bodova: 22316
 • Prijavi
Top forma je malo prezahtjevna za većinu koji balansiraju između posla i obitelji. Neki optimalni zahtjev kako ostati samo u formi bi bio bliži realnim očekivanjima u praksi. Ovako napisano se čini kao nemoguća misija, ali ne mora biti tako. Važno je truditi se.
say_ema
 • 19.2.2015 15:56:52
 • Bodova: 10361
 • Prijavi
Pa da... logično
ivy55
 • 19.2.2015 15:12:35
 • Bodova: 17280
 • Prijavi
Sve su to dobri savjeti. U teoriji. U praksi: ako imaš malog kikača koji noću slabo spava, jer mu trenutno idu zubi, ti nisi 15 mjeseci spavala barem 6 sati u komadu, ako odspavaš dva sata u komadu si premija i kao takva ujutro si na poslu i pokušavaš korektno i pošteno, sa entuzijazmom odraditi svoje radne zadatke, najbolje što možeš (p.s. posao ti je komunikacija sa ljudima, barem je pismena :), pa sve tako dok jedan dan ne završiš na infuziji :))))
ana82
 • 19.2.2015 12:51:41
 • Bodova: 50517
 • Prijavi
zaboravili su staviti- povremeno odite na ženu.hr.- dobro je za psihičko rasterećenje :P
mikica61
 • 19.2.2015 11:15:26
 • Bodova: 126535
 • Prijavi
dobri su savjeti kako ostati u top formi ,ja ih se držim i idem na ljetovanje 4 tjedna.Poslije posla se odmaram,koristim pauzu u toku dana,i spavam 7 sati.Na posao dolazim odmorna