Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Dobre i loše strane privremenog posla

Dobre i loše strane privremenog posla

Privremeni, sezonski posao i posao na nepuno radno vrijeme može biti „klopka“ u kojoj možete više izgubiti nego dobiti...

U vrijeme nestašice ozbiljnijih ponuda za posao, privremeni poslovi ili poslovi na pola radnog vremena ne čine se kao loša opcija. S obzirom da većina nezaposlenih osoba koje traže posao nema mnogo izbora i onaj posao na koji prije nekoliko godina ne bi pristali, sada pristaju jer nemaju drugog izbora. Ipak, postoje određeni problemi koji se javljaju kod mnogih poslova na određeno ili nepuno radno vrijeme, pa stoga budite oprezni pri sklapanju ugovora s poslodavcem.

Naime, privremeni, sezonski posao i posao na nepuno radno vrijeme može biti „klopka“ u kojoj možete više izgubiti nego dobiti – od poštovanja, prilike za stalni posao i puno radno vrijeme, zaraditi mnogo manje, a raditi mnogo više od dogovorenog.

To ne znači da je svaki posao isti, da svi imaju negativna iskustva i da će se to upravo vama dogoditi. Mi vam želimo samo skrenuti pozornost na probleme koji se javljaju, a na vama je da donesete pravu odluku. Kada računi trebaju biti plaćeni, a djeca sita, većina osoba nema mnogo izbora, no ako pametno „odigrate“ u ugovaranju određenog posla, vjerujemo da će to za vas biti jedno pozitivno iskustvo.

Manja satnica – Brojni poslodavci plaćaju mnogo manju satnicu radnicima koji ne rade puno radno vrijeme ili imaju ugovor na određeno vrijeme. Prema njihovim shvaćanjima vaš trud i rad nije jednako vrijedan koliko kod djelatnika koji rade puno radni vrijeme ili imaju ugovor na neodređeno. Također, vide vas kao mnogo fleksibilnije što se tiče plaće i radnog vremena, te smatraju da ste voljni za manje novca ostati i dulje na poslu. Osim toga mnogi poslodavci u današnje vrijeme „skloni“ su neplaćanju mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, pa obratite pozornost na vaše isplatne liste i provjerite jeste li prijavljeni.

Više sati –
Svi znamo da normalan radni dan traje osam sati, a mnogi od nas isto tako znaju da tih osam sati može značiti i devet, deset, pa i 12 sati rada na dan, što se najčešće ne plaća uopće ili se ne plaća adekvatno. Zato, nemojte se začuditi ako će vaš četverosatni radni dan više izgledati kao osmosatni. Možda ćete i pomisliti da vam nije problem ostati koji sat duže, no hoće li vam prekovremeni rad biti plaćen? Koliko često ćete raditi šest ili osam sati, a biti će vam plaćeno samo četiri?
Kada ćete dogovarati radno vrijeme sa svojim poslodavcem, tražite od njega da bude iskren što se tiče radnog vremena, donosno koliko će vam stvarno vremena trebati da kvalitetno obavite posao.  

Propustite ili odbijate prave prilike – Ovo je možda jedan od najnegativnijih aspekata privremenog posla ili posla na pola radnog vremena – vjerojatno nikada nećete napredovati u tvrtki u kojoj radite, neće vam dati zanimljivije i izazovnije zadatke, projekti i putovanja biti će rezervirani samo za one zaposlene na neodređeno ili puno radno vrijeme. Osim toga, kada radite ovaj posao imat ćete vrlo malo vremena za traženje nekog novog i boljeg posla, možda nećete niti tražiti u tom trenutku kada radite, a s obzirom da ste već zaposleni, možda vas netko neće htjeti zaposliti na nekom drugom radnom mjestu, nego će nezaposleni imati prednost.

Uskladiti posao i obitelj – Ponekad je mnogo teže uskladiti nepuno radno vrijeme s obavezama koje imate u obitelji, primjerice raspored vaše školske ili vrtičke djece. Kao što je svima poznato, rad obrazovnih ustanova najčešće je prilagođen radnom vremenu roditelja koji rade puno radno vrijeme, što vama može biti problem i zbog prijevoza, ali i zbog drugih obaveza. Tu je naravno i problem kada vam se dijete razboli ili kada zbog nekog drugog razloga ne ide u školu ili vrtić i sl.

Nova prilika i iskustvo

Naravno, nije sve tako crno što se tiče pronalaženja sezonskog posla, posla na određeno vrijeme ili onog sa skraćenim radnim vremenom. Svaki posao može biti jedno novo iskustvo i odskočna daska za daljnje napredovanje i pronalaženje novog i boljeg posla, na temelju stečenog iskustva. Možda uz pomoć ovog privremenog posla shvatite što želite raditi u životu i pronađete ono što ste oduvijek tražili. Osim toga bolje nekakav nego nikakav posao. Zato glavu gore i sagledajte i pozitivne aspekte.

Neprekinuta karijera i nova iskustva – Bilo da ste izgubili posao, dali otkaz na sadašnjem poslu ili se odlučili više posvetiti obitelji, u vašem životopisu, ali i radnoj knjižici mnogo bolje će izgledati kada će se vidjeti da niste prekinuli karijeru, nego da ste bez obzira na svoje odluke i poteškoće dalje radili na sebi, prikupljali nova znanja i iskustva. Vrlo je važno u svakom poslu ne zaostajati i pratiti nove trendove, ne izlaziti iz grifa. U tome će vam sigurno pomoći ili privremeni poslovi ili posao s nepunim radnim vremenom. Važno je da ste u toku. Svaki dobar poslodavac će znati cijeniti vaš trud, koji može na kraju rezultirati mnogo boljim poslovnim angažmanima nego što je sadašnji.

Vrijeme za edukaciju – Posao na određeno vrijeme ili posao na pola radnog vremena može vam biti prilika za dodatnom edukacijom, bilo da se radilo o stjecanju diplome, određenog certifikata, magisterija, doktorata i tako dalje. Skraćeno radno vrijeme sigurno će vam dati vremena za pohađanje predavanja, radionica, te učenje.

Bolje ikakav nego nikakav prihod –
I dok nekim osobama privremeni, sezonski ili pak poslovi na pola radnog vremena, znače veće troškove i manju zaradu, mnogima je svaka kuna itekako važna. Kada se nađete u situaciji da ne radite i ne zarađujete ništa, vjerujemo da će se većina odlučiti za posao, ma kakav bio.

Više vremena za sebe –
Kada previše radimo žalimo se da nemamo vremena za sebe, a kada radimo manje ili skraćeno, tada se žalimo da bismo voljeli više raditi. Možda je upravo to skraćeno radno vrijeme i manje poslovnih obaveza savršeno za razvijanje određenih interesa i hobija za koje niste prije imali vremena. Tko zna možda će nekima hobi prerasti u novo životni poziv.

Na kraju, vjerujemo da će svako od vas prije nego što prihvati bilo koji oblik privremenog posla ili posla sa skraćenim radnim vremenom, dobro odvagnuti prednosti i nedostatke i vjerujemo da će svatko donijeti ispravnu odluku za sebe. Ono što vam savjetujemo je oprez, ali i isto tako da date sebi i poslu šansu. Nikad se ne zna što se dobro krije iza ugla...
(vam)
 
Komentari
+2
 
malilu
  • 12.7.2011 15:39:47
  • Bodova: 23489
  • Prijavi
''Svaki dobar poslodavac će znati cijeniti vaš trud''.. to je istina, ali djelatnici nisu svjesni koje su namjere poslodavaca te tako misle kako manje vrijede od drugih i tu nastaje problem i cijela zbrka... stoga predlazem da ako poslodavac zaista želi nagraditi podjeinog djelatnika mora obavjestiti druge o tome da nebi bilo komplikacija...