Znate li da vam ove namirnice uzrokuju opasne upale u tijelu?

Znate li da vam ove namirnice uzrokuju opasne upale u tijelu?

Upale su početak opasnih bolesti, no moguće ih je spriječiti pravilnom prehranom

Nekima od nas, riječ "upala/upaljenost" često priziva sliku artritičnih staraca pogrbljenih sa štapom koji olakšava kretanje. Ali istina je da upale imaju velik utjecaj na naša tijela svakodnevno - čak i kada smo još mladi, a kada one postanu kronično stanje, tada se pojavljuju pravi problemi.

Kada je imunološki sustav preopterećen - bilo od izloženosti toksinima, hrani ili ekološkim alergijama, višku stresa ili drugih čimbenika - počinje napadati zdravo tkivo tijela, uzrokujući upale. A kada uzrok ove upale ne liječite ili spriječite to  dovodi do drugih zdravstvenih stanja. U stvari, upala je početak većine bolesti i primarni je čimbenik u razvoju zdravstvenih stanja poput Crohnove bolesti, artritisa, celijakije i sindroma iritabilnog kolona.

Iako nije uvijek jednostavno uočiti specifične faktore koji uzrokuju upale u tijelu i pokreću domino efekt kroničnih bolesti, danas je poznato da neke namirnice mogu imati veliki utjecaj na to. Zato, ako želite spriječiti rizik od kroničnih upala, ovih šest namirnica biste trebali smanjiti ili u potpunosti izbjegavati.
 
Izvor: thenewpotato.com
Foto:  happy_lark - fotolia

Ulje uljane repice (kukuruzno, sojino, suncokretovo)

Iako ga neki hvale kao veoma zdravo ulje. Treba znati da je ključni faktor za dobro zdravlje  pravilan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani. Međutim veliki i stalni rast potrošnje biljnog ulja u ljudskoj prehrani (biljna ulja se uvijek nalaze i u procesuiranoj hrani) i loša hrana kojom farmeri hrane stoku i perad promijenili su zdrav omjer unosa omega-3 i omega-6 kiseline.

Unos omega-6, koji nalazimo u biljnim uljima kao što su kukuruzno, uljane repice, soje, suncokreta, šafranike i grožđa, mogu uzrokovati razne upale u tijelu, a povezane su i sa sljedećim bolestima: srčane bolesti, dijabetes, pretilost, sindrom iritabilnih crijeva, astma,   rak, auto-imune bolesti, visok krvni tlak, neplodnost, krvni ugrušci...

Ta biljna ulja – pogotovo kada se zagriju – uzrokuju i pojačavaju oštećenja stanica, metaboličke funkcije, hormonalnu neravnotežu. To je razlog zašto je riblje ulje, bogato Omega-3 kiselinama, toliko popularno kao dodatak prehrani, isto kao i ulje jetre bakalara.
Uz to, biljna ulja, ako nisu organska, vjerojatno su izvedena od genetski modificiranih organizama (GMO), i to je još jedan važan razlog zašto ih treba izbjegavati.

Što koristiti umjesto njih? Ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado ulje, ili ghee.
1/6
 
Komentari
+2
 
zeljkica67
  • 22.9.2017 19:46:51
  • Bodova: 7423
  • Prijavi
Moja obitelj ni nezna da ja u sve salate stavljam Djevičansko maslinovo ulje. Ja šutim a oni lijepo pojedu.
paloma_22
  • 8.9.2017 11:56:28
  • Bodova: 49673
  • Prijavi
Nekoliko ljudi je ove godine u Hrvatskoj umrlo zbog sirovog (neprokuhanog) kozjeg mlijeka jer je kozu ugrizao zaraženi krpelj pa su se i ljudi zarazili. Da su prokuhali mlijeko ništa im se ne bi dogodilo. Tako da preporuka sirovog mlijeka bilo koje životinje je suluda jer nitko nikad ne može biti siguran da životinju nije ugrizao krpelj. A i bez mlijeka se sasvim normalno da živjeti.
trnje
  • 5.9.2017 18:40:44
  • Bodova: 2084
  • Prijavi
Ah ne znam sto da kažem.Volim zdravu hranu ali živim u gradu i nemam gdje je kupiti
malikekoserk1
  • 5.9.2017 17:13:30
  • Bodova: 23042
  • Prijavi
Slažem se sa svim , ali smatram da ako je nešto količinski malo da ne može štetiti.
-itka-
  • 5.9.2017 15:22:59
  • Bodova: 47242
  • Prijavi
A tko bi više prehranu uravnotežio....
mare1402
  • 5.9.2017 13:34:50
  • Bodova: 13323
  • Prijavi
kravlje ili kozje mlijeko obavezno treba prokuhati,pogotovo za trudnice... nepasterizirano mlijeko može sadržavati bakterije listerioze, meningoencefalitisa...