Zašto smo takve – hormoni sreću dijele

Zašto smo takve – hormoni sreću dijele

Hormoni nam snaže samopouzdanje ili nas čine lijepima i seksipilnima. Ali, mogu biti i prava noćna mora – slabe nam libido, remete san, debljaju nas, ospu prištićima...

Ponekad vam dođe da se iz čistog mira smijete, pa da se rasplačete ili pak uralkte od bijesa... To je utjecaj hormona, a oni djeluju na puno više osim našeg raspoloženja. Hormoni su nešto poput kemijskih glansika u vašem tijelu. Oni putuju kroz vaš krvotok do tkiva i organa, djeluju polako kroz određeni vremenski period i uzrokuju mnoge tjelesne procese.  

Hormoni nam snaže samopouzdanje ili nas čine lijepima i seksipilnima. Ali, mogu biti i prava noćna mora – slabe nam libido, remete sad, debljaju nas, ospu prištićima...

Kako djeluju na...

... naš  seksualni život
Našu spolnost kontroliraju hormoni progesteron, estrogen i testosteron – pa seks može biti izvrstan, kakav-takav ili prava katastrofa, ovisno o razini hormona. Za većinu žena visoka razina estrogena u vrijeme ovulacije znači i najuzbudljivije vrijeme u mjesecu.

... naš izgled

Tiroksin, estrogen, testosteron i progesteron mogu popraviti ili upropastiti naš izgled. Poremećeni sklad može izazvati akne, dlačice na licu i gubitak kose. Bubuljice prije menstruacije znak su predmenstrualnog hormonskog nesklada.

... naše zdravlje

Sveopće zdravlje organizma može biti ugroženo bilo kojim problemom endokrinog sustava. Dijabetes, Cushingova i Addisonova bolest primjeri su bolesti povezanih s hormonima.

... našu težinu
Mršavost ili gojaznost mogu biti posljedica hormonalnog poremećaja poput policističnih jajnika ili jednostavno promjenjive razine hormona. Visoka razina estrogena tjedan dana prije menstruacije može izazvati zadržavanje tekućine u organizmu, oticanje prstiju, zglobova, grudi i nadutost trbuha.

... naš apetit
Mnoge žene neposredno prije menstruacije imaju pojačani apetit. Uzrok je promjena razine hormona, pa tada i žene koje uvijek jedu samo tri obroka dnevno, neprestano imaju potrebu nešto žvakati.

... našu plodnost

Problem neplodnosti obično je posljedica pomankanja gonadotropina, hormona koji kontrolira ovulaciju. Neki lijekovi mogu povećati razinu tih hormona, te vratiti ovulaciju i plodnost.

... naše raspoloženje
Naše dobro ili loše raspoloženje pod kontrolom je endorfina, ali i posljedica neprestanih izmjena razine estrogena, progesterona i adrenalina. Prevelika količina svakog od tih tri hormona može izazvati depresiju i promjene raspoloženja, što je najčešće simptom PMS-a. Što se raspoloženja i hormona tiče i sami možete utjecati na to – vježbanjem se otpuštaju endorfini, odnosno enkefalini, koji pomažu dobrom raspoloženju. A dokazano je i da redovno vježbanje ublažava PMS.

... naše navike

Cigarete, kava i alkohol trenutno nas umiruju, ali njihovo djelovanje na razinu hormona pogoršava praktički svaki simptom PMS-a. Pušenje uništava vitamin C u našem organizmu, djelujući time na proizvodnju spolnih hormona. Kofein pojačava proizvodnju adrenalina, koji nas čini nervoznima, a alkohol sprečava apsorpciju vitamina B, koji je već ugrožen visokom razinom estrogena.

Najvažniji hormoni u tijelu

Hormon sreće

Zovu se endorfini, proizvode se u mozgu i prirodni su sedativi. Djeluju kao tablete protiv bolova, utječu na raspoloženje i potiču motiviranost.

Hormon energije

Tiroksin, kojeg izlučuje štitnjača, regulira metabolizam i razinu energije. Brine i o našem izgledu – premalo tiroksina imat će za posljedicu umornu i suhu kožu, pa čak i opadanje kose.

Hormon seksa

Estrogen proizvode jajnici i nadbubrežna žlijezda, ali i posteljica trudnice. To je onaj seksipilniji od dva ženska hormona (drugi je progesteron), koji nam popravlja raspoloženje. Normalne količine estrogena održavaju tonus organizma. No, vjeruje se da povećana razina ovog hormona djeluje na apsorpciju vitamina B6, pa su žene s pojačanom proizvodnjom estrogena u dane prije menstruacije sklone depresiji.

Hormon majčinstva
Progesteron, kojeg također proizvode jajnici, hormon je majčinstva i priprema vas za trudnoću. Premalo progesterona u odnosu na estrogen može izazvati promjene raspoloženja u drugoj polovici menstrualnog ciklusa.

Hormon rađanja
Gonadotropini, koje luči hipofiza, kontroliraju plodnost. Najvažniji su hormon stimulacije folikula (FSH) i luteotropina (LH), koji kontroliraju ovulaciju i menstrualni ciklus.

Hormon protiv stresa

Adrenalin, kojeg proizvodi nadbubrežna žlijezda, daje nam snagu da se suočimo s iznenadnim naporima i stresnim situacijama. Mnogo kave može potaknuti pretjeranu proizvodnju adrenalina, što izaziva nemir, lupanje srca i bezrazložnu paniku.

Hormon natečenosti
Aldosteron izlučuje nadbubrežna žlijezda, a djeluje na bubrege navodeći ih da kontroliraju količinu soli do urina. Suviše visoka razina aldosterona izaziva zadržavanje vode u organizmu, problem koji muči brojne žene u vrijeme prije menstruacije.
 
Komentari
+2
 
arena
  • 7.8.2011 0:04:37
  • Bodova: 18990
  • Prijavi
baš to lady....hahah
lejdi
  • 6.8.2011 18:49:10
  • Bodova: 23521
  • Prijavi
Clanak je odlican! Mi zene makar imamo opravdanje-hormoni, a sta je sa cangrizavim muskarcima?