Za zdravlje srca

Za zdravlje srca

Danas se obilježava Svjetski dan srca

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu te od njih svake godine diljem planete umre oko 17,3 milijuna ljudi.

Svjetski dan srca 29.9. obilježava se već 15 godina kako bi upozorio da se danas većina smrti uzrokovanih bolestima srca može izbjeći jednostavnim promjenama u načinu života.

Uoči Svjetskog dana srca Zagrepčani postali čuvari srca

Prigodom obilježavanja Svjetskoga dana srca u organizaciji Zaklade „Hrvatska kuća srca“ protekli vikend su na Cvjetnom trgu i u Arena centru održane javnozdravstvene akcije u sklopu nacionalnog projekta „Čuvari srca“. Građani su dobili priliku izmjeriti tlak, glukozu, kolesterol te indeks tjelesne mase te posavjetovati se s kardiolozima i kardiološkim medicinskim sestrama. Glavni cilj organizatora je skrenuti pozornost na važnost ranog otkrivanja i uklanjanja, odnosno liječenja čimbenika kardiovaskularnih rizika, kako bi se u budućnosti smanjio pobol i smrtnost od srčanožilnih bolesti u Hrvatskoj.

Zahvaljujući inovativnoj mobilnoj aplikaciji „Čuvari srca“, građani su se i osobno putem elektroničkih medija uključili u akciju i dijelili svoje fotografije na kojima promiču zdrav način života, postajući čuvari vlastitoga srca, dobivši pritom i mogućnost osvajanja nagrada kod partnera projekta.


Ivan Celić, Ivana Portolan Pajić, Margareta Mađarić, akademik Davor Miličić, Verica Kralj, akademik Željko Reiner

Projekt „Čuvari srca“ specifičan je po tome što ima za cilj tijekom cijele godine educirati što više hrvatskih građana u svim dijelovima zemlje o važnosti rane dijagnostike i prevencije kardiovaskularnih bolesti, s naglaskom na  zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnosti. Naime, podsjećanje građana jednom godišnje na važnost brige o zdravlju srca u sklopu obilježavanja Svjetskoga dana srca, očito nije dovoljno. Upravo o tome govore i epidemiološki podaci prema kojima je u Hrvatskoj polovica smrti uzrokovana bolestima kardiovaskularnog sustava, poglavito infarktom miokarda i moždanim udarom.

Osim navedenog, u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskoga dana srca pozornost će se usmjeriti  na otkrivanje osoba s poremećajem metabolizma masnoća, s posebnim naglaskom na porodičnu dislipidemiju (PD) – najčešću nasljednu metaboličku bolest. PD još uvijek vrlo često ostaje neprepoznata pa oboljeli ne dobivaju pravodobno liječenje i umiru od bolesti srca i krvnih žila u mladoj ili srednjoj životnoj dobi.

Nacionalni projekt „Čuvari srca“ ima konkretne ciljeve koji podrazumijevaju zdravstvenu edukaciju građana i rano otkrivanje osoba s povišenim kardiovaskularnim rizikom i planiranje zdravstvenih mjera kojima bi se trebao spriječiti ili odgoditi nastanak infarkta miokarda, moždanoga udara i ostalih po život opasnih kardiovaskularnih bolesti.


Zašto žene nisu svjesne opasnosti bolesti srca?


Bolesti srca se danas još uvijek smatraju uglavnom muškim problemom, iako prema istraživanjima, u SAD-u čak 1 od 2.4 žene umre od posljedica bolesti srca te čak 57.000 više žena nego muškaraca.

Američka organizacija ''The American Hearth Association'' procjenjuje da gotovo trećina žena pati od srčanih bolesti, a većina ih toga nije niti svjesna. Osim toga, kod žena je vjerojatnost da će srčani udar biti smrtonosan dvostruko veća.

Naime, žene češće zanemaruju simptome koji bi mogli dovesti do ranog otkrivanja i liječenja bolesti srca, a uzrok tome je i razlika u manifestaciji bolesti srca kod žena i kod muškaraca:
  • Žene imaju prirodno manji promjer arterija zbog čega može lakše doći do smanjenog protoka krvi što može dovesti do angine pektoris ili do infarkta.
  • Aterosklerozne naslage kod muškaraca su lokalizirane i prema tome jasno vidljive na pretragama, dok su kod žena naslage raspoređene ravnomjerno uz stijenku arterija, pa je teško detektirati radi li se o genetski užim arterijama ili je suženje nastalo zbog naslaga.  
  • Također su i simptomi srčanog udara kod žena mnogo drugačiji i suptilniji nego kod muškaraca. Naime, kod muškaraca prilikom infarkta koronarne arterije eksplodiraju, što je praćeno jakom boli, dok kod žena prilikom infarkta koronarne arterije erodiraju zbog čega su i svi simptomi suptilniji i ponekad se srčani udar čak niti ne prepozna.

Svjetska kardiološka federacija navodi kako se barem 80 posto prijevremenih smrti zbog bolesti srca i krvnih žila može izbjeći ako se smanje čimbenici rizika, poput pušenja, loših prehrambenih navika i tjelesne neaktivnosti.

Omege-3 = najveće bogatstvo mora


Niz kliničkih istraživanja dokazalo je da unos EPA i DHA omega-3 masnih kiselina utječe na snižavanje razine triglicerida u krvi, protiv zgrušavanja krvi, protiv suženja krvnih žila, protiv visokog tlaka, protiv artimije srca te protuupalno, odnosno protiv stvaranja naslaga u arterijama.

Izvor omega-3 masnih kiselina prvenstveno je prehrana bogata plavom ribom (sardina, skuša, tuna, haringa, losos) i morskim plodovima. Ipak, prehrana ponekad nije dovoljna pa se pogotovo kod rizičnih skupina preporučuje dodatan unos omega-3 u obliku dodatka prehrani.

Čuvar ženskog srca

EPA i DHA omege-3, dragocjena biljna ulja noćurka i borača, vitamin E

 


Spring omega 3 Plus prvi je i jedinstven dodatak prehrani formuliran posebno za žene, koji sadrži najbolju koncentraciju EPA i DHA omega-3 masnih kiselina, dobivenih iz ribljeg ulja te biljna ulja noćurka i borača, kao i obilje vitamina E.

Spring omega 3 Plus čuva zdravlje srca i krvnih žila, ali djeluje i na poboljšanje moždanih funkcija i pamćenja, jačanje imuniteta te smanjenje upalnih procesa u organizmu, kao i na hormonalnu ravnotežu žene, ublažavanje PMS-a i simptoma predmenopauze, te na ljepotu kože, kose i noktiju.
Cijena 60 kapsula: 175,56 kn
Spring dodaci dostupni su u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.


 
 
Komentari
+2