Za bezbrižan odmor – sa sobom imajte sve što je potrebno u putnoj ljekarni

Za bezbrižan odmor – sa sobom imajte sve što je potrebno u putnoj ljekarni

U putnoj ljekarni svakako se trebaju naći lijekovi za ublažavanje bolova, visoke temperature te probavnih poremećaja, lijekovi za kronične bolesti, kao i sredstva protiv alergija, uboda kukaca i mučnine

Planirate li odlazak na godišnji odmor, svakako pripremite popis lijekova, pribora i sredstava za osobnu higijenu koja će vam zatrebati na putovanju, pogotovo imate li malu djecu, koja su osjetljivija na promjene klime, prehrane i teže podnose dugotrajnu vožnju. Što ponijeti na putovanje, koje lijekove nikako ne smijete izostaviti, te koji će vam dodaci prehrani dobro doći kako bi proveli bezbrižno i ugodno ljetovanje?

Putna ljekarna

Nemojte zaboraviti lijekove za ublažavanje ili sprječavanje bolova, visoke temperature, proljeva, protiv bolova i otjecanja nogu te lijekove koje redovito uzimate. Povremeno je dobro preventivno uzimati i dodatke prehrani jer je poznato da mnogima na odmoru padne imunitet. Lijekovi koji istodobno smanjuju bol i snižavaju temperaturu obavezno moraju biti dio svake putne ljekarne. To su lijekovi koji sadržavaju primjerice, paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu ili ibuprofen.

Ukoliko ste skloni mučnini i povraćanju tijekom putovanja, na put obavezno ponesite odgovarajuće lijekove protiv mučnine. Tablete se uzimaju pola sata prije vožnje i mogu se uzeti više puta na dan. Za dijete svakako ponesite sredstvo protiv dehidracije, te za reguliranje probavnih poremaćaja (kao što su proljev, zatvor). Preporučuju se obično probiotičke kapi.  

Zaštita od kukaca

Sredstva za zaštitu od kukaca primjenjuju se nanošenjem na kožu, djeluju do tri sata, nakon čega se ponovno nanose. Proizvode se u obliku losiona, mlijeka, stikova ili flastera, a ako s vama putuje i dijete, treba paziti da je sredstvo koje kupujete prilagođeno dobi djeteta. Osim sredstava koja štite od uboda, u putnu ljekarnu uključite i sredstva koja se primjenjuju nakon uboda insekta. To su obično gelovi koji ugodno hlade, a imaju i dodatak tvari koja sprječava crvenilo, oteklinu i svrbež. Ona se primjenjuju i nakon opekotina od morskih žarnjaka (meduza, vlasulja), a pomažu i ako dođe do opeklina od sunca.

Osobe koje pate od alergije, moraju nositi lijekove protiv alergije, koje uzimaju prema preporuci liječnika, u dozi, vremenu i na način kako je to odredio liječnik. Osobe koje otprije imaju iskustvo s alergijom na sunce, u dogovoru s liječnikom, mogu započeti s uzimanjem lijeka i par dana prije izlaganja suncu, no za te je osobe najbolje u potpunosti izbjegavati sunce.

Sredstva za zaštitu od sunca

Obavezna su sredstva za zaštitu kože od sunca s visokim faktorom zaštite (SPF 15 i više) te hidratantni losion ili mlijeko koji će nakon sunčanja koži vratiti vlagu. Za djecu faktori zaštite moraju biti visoki, najmanje 30, a najbolje je bebe i malu djecu uopće ne izlagati suncu. Ne zaboravite na medicinsku dokumentaciju, antiseptični sprej za dezinfekciju rana, materijal za previjanje rana, flaster, sterilne komprese, elastični zavoj, te prašak s elektrolitima za nadoknadu izgubljenih minerala u slučaju proljeva ili povraćanja. Tijekom proljeva, povraćanja, visoke temperature ili intenzivnih znojenja iz organizma se, osim tekućine, gube i soli (elektroliti) koje je neophodno nadoknaditi. Stoga na putovanju treba imati prah s kojim se može napraviti otopina za oralnu rehidraciju kojom se nadoknađuju i tekućina i soli.

Za djecu svakako još ponesite:
 • toplomjer
 • aspirator za nos
 • fiziološku otopinu
 • sirup protiv kašlja i za ublažavanje kašlja
 • sredstva za obradu manjih rana i ogrebotina
 • gel za desni
 • zaštitu od insekata i krpelja
 • sterilne zavoje
 • škarice
 • kremu za sunčanje s visokim faktorom
 • mlijeko poslije sunčanja ili rashladni gel
 • vlažne maramice
(M.G.)
 
Komentari
+2