Tijelo vam daje signale, ne zanemarujte ih!

Tijelo vam daje signale, ne zanemarujte ih!

Neke osobe su zbog neznanja i nemara „prehodale“ srčane udare, neke su zanemarivale napadaje astme, a neke krv u urinu…

Naše tijelo je najkompliciraniji stroj na svijetu, ali kao što znamo i kod njega može doći do kvarova. Kao što biva kod svakog stroja, često prije nego što se dogodi neki ozbiljan kvar dogodi, on često određene znakove da nešto nije u redu, te da je potreban popravak i intervencija mehaničara. Ti znakovi na stroju, pa tako i ljudskom tijelu ne smiju se zanemarivati, jer se na temelju njih, pravodobnim reagiranjem mogu spriječiti dugoročne ili trajne posljedice, pa čak i spasiti život. Zato kada osjetite neke od simptoma koje smo naveli u tekstu, nemojte se ustručavati potražiti hitnu medicinsku pomoć, jer u nekim slučajevima i minute su bitne, te mogu značiti život.

Simptomi broj 1

Odjednom su vam paralizirane ruke ili noge (oboje ili po jednoj strani tijela), osjećate lagane trnce, utrnulost, zbunjenost, vrtoglavicu, jaku glavobolju, vidite dvostruko, teško govorite, ne možete pronaći najjednostavnije riječi.


Vjerojatno prepoznajete da se radi o simptomima koji ukazuju na moždani udar. On se događa kada se neka od žila ili žilica u mozgu začepi zbog ugruška krvi, te jedan dio mozga zbog nedostatka krvi otkaže funkciju i počne odumirati. Simptomi moždanog udara prema tome ovise o području mozga koje je zahvaćeno. To može biti centar za govor, motoriku, gutanje, ravnotežu i bilo što…
Ako se radi o začepljenju veće krvne žile znači da će i posljedice biti dalekosežnije, te mogu uzrokovati velika i trajna oštećenja, pa tako i smrt. Zato ako primijetite neke od tih simptoma, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć, kako bi se čim prije utvrdila potrebna terapija koja bi trebala ukloniti krvni ugrušak. Čim prije se pruži tretman, tim će rezultati biti bolji. Naime, određeni dio mozga može preživjeti bez dotoka krvi određeno vrijeme prije nego što nastane trajna šteta, odnosno prije nego što odumru moždane stanice.

Simptomi broj 2

Probadajuća ili tupa bol u grudima koja ne pušta, te osjećaj neugode u području prsa, bol u ruci (lijevoj), čeljusti, vratu, izbijanje hladnog znoja, osjećaj ekstremne slabosti, mučnina, povraćanje, padanje u nesvijest, kratak dah i nemogućnost normalnog disanja.


Vjerojatno ste prepoznali ove simptome, a radi se o srčanom udaru. No, treba imati na umu da ne osjećaju sve osobe bol kada imaju srčani udar. „Bezbolni“ srčani udari posebno su česti kod starijih ženskih osoba, koje imaju probleme s povišenim šećerom. No, bez obzira na nedostatak boli, to ne znači da srčani udar nije opasan. Zato je i vrlo važno prepoznavanje „sporednih“ simptoma – osjećaj slabosti, iznenadna vrtoglavica, nabijanje srca, kratak dah, jako znojenje, mučnina, povraćanje.
Naravno, svakoga može boljeti vrat ili čeljust ili se može pojačano znojiti, no kada se spoji četiri ili pet nabrojana simptoma, situacija je definitivno alarmantna, te je potrebno što prije zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

Simptomi broj 3

Osjetljivost ili bol u stražnjem dijelu noge, bol u prsima, kratak dah i iskašljavanje krvi.


Ovo su simptomi koji ukazuju na mogućnost postojanja ugruška u nozi. To se može dogoditi zbog dugotrajnog sjedenja, posebno za vrijeme duge vožnje u avionu ili nekom drugom prijevoznom sredstvu. Također, ti simptomi se javljaju ako ste na mirovanju zbog neke bolesti, operacije ili sl. Ugrušci se najčešće stvaraju za vrijeme sjedenja ili ležanja, jer se sva krv slijeva u stražnji dio noge, gdje nema dobre protočnosti, pa može doći do njezinog zgrušavanja. Kao što smo napomenuli, jedan od simptoma je osjećaj osjetljivosti, boli i oteknuća u stražnjem dijelu noge, no treba imati na umu, da se dio tog ugruška može odlomiti, doći do srca i izazvati srčani udar, ili pak u pluća, te izazvati emboliju pluća, koja najčešće ima smrtne posljedice.
Ako imate neke od navedenih simptoma, čim prije zatražite liječničku pomoć!

Simptomi broj 4

Krv u urinu bez bilo kakve popratne boli.


Čim primijetite krv u urinu morate znati da nešto nije u redu, bez obzira na nedostatak boli. Što prije zatražite liječničku pomoć.
Krv može biti simptom jake upale mjehura, odnosno mokraćnog sustava, kod muškaraca i problema s prostatom, te mogućnosti postojanja bubrežnih kamenaca ili pak upale bubrega. No, kod većine ljudi te tegobe i bolesti popraćene su prilično jakom boli ili pak jačim osjećajem neugode, zbog čega većina zatraži liječničku pomoć. Na žalost, kada se pojavi krv u urinu, a nema drugih simptoma, to može ukazivati i na ozbiljnije probleme kao što je rak bubrega, urinarnog trakta, prostate. Dobra vijest je da ako nema boli, da je rak vjerojatno mali, te postoji velika mogućnost izlječenja.

Simptomi broj 5

Napadaj astme popraćen sa šištanjem u plućima ili teškim disanjem.


Ako se jaki i česti napadaju astme ne liječe, mogu dovesti do trajnih posljedica na plućima, kao što je njihovo slabljenje pa čak i smrt. Osobe koje se godinama bore problemima s astmom često zanemaruju napadaje, makar im se stanje pogoršava.
Naime, astma otežava disanje, pa se mišići koji se koriste upravo za tu funkciju lako umaraju ili se općenito kapacitet pluća smanjio. Rezultat je manjak kisika u organizmu, te povećane koncentracije ugljičnog dioksida, što ima omamljujući učinak na mozak, a što može uzrokovati malaksalost i pospanost, što pak utječe i na motivaciju i energiju za disanjem.   
Osobama kojima se to događa, imaju osjećaj da im je bolje, no u biti događa se nešto sasvim suprotno, one polako umiru. Može se dogoditi da osoba zaista prestane disati u potpunosti. Liječnici savjetuju da ako imate problema s disanjem koje ne jenjava nekoliko sati, makar se u principu osjećate dobro, zatražite liječničku pomoć što prije.
 
(vam)
 
Komentari
+2
 
Moderator
-ela-
 • 16.6.2013 22:24:55
 • Bodova: 39986
 • Prijavi
Ne volim ovakve članke :(
_______
 • 15.6.2013 15:22:24
 • Bodova: 13755
 • Prijavi
Mene jutros probudili da mi kazu da odvezose mamu u hitnu. Ona je mislila da sanja da je boli u grudima, kako bol nije pustala, tako se i probudila. U trenutku ti prodje toliko stvari i sve drugo postaje nebitno. Srecom ona je dobro i nije nista. Zalosno sto se moraju desiti takve neke stvari da se trznemo.  
goga_
 • 15.6.2013 14:32:55
 • Bodova: 105410
 • Prijavi
potpisujem Opreznu
angel0000
 • 14.6.2013 21:04:31
 • Bodova: 76283
 • Prijavi
sve to znam :/
mamicax2
 • 14.6.2013 20:29:19
 • Bodova: 1294
 • Prijavi
moj djed je umro od srcanog,s tim da nismo znali sto je...njega je stezalo u prsima jako ali nije stigao u bolnicu...eto...dok se nesto ne desi sve boli shvatamo olako... :/
dragica76
 • 14.6.2013 16:22:29
 • Bodova: 41928
 • Prijavi
prepoznajem se u simptomima broj 2, malo malo,možda me jednom strefi pa budem imala prisilan odmor, inače šuti i radi
natko1
 • 14.6.2013 14:38:41
 • Bodova: 12681
 • Prijavi
Slažem se s opreznom - kad se sjetim koliko se naplaćam za auto, a za sebe sam škrta.I ne želim paničariti, slušam neki svoj unutarnji glas pa procjenim da li je nekaj stvarno opasno ili ne. Do sada sam bila u pravu. Nadam se i dalje.
oprezna
 • 14.6.2013 11:52:15
 • Bodova: 146635
 • Prijavi
DOBRO JE PODSJETITI SE , PONEKAD NE REAGIRAMO NA SIGNALE KOJE NAM TIJELO DAJE ....na žalost , kada nam zakašljuca mašin u automobilu odmah jurimo k majstoru ......