Što se događa s tvojim tijelom ako ti je stalno hladno

Što se događa s tvojim tijelom ako ti je stalno hladno© Pixabay

Ponekad uzroci stalnog osjećaja hladnoće mogu biti stvarni zdravstveni problemi koji zahtijevaju pomoć liječnika

Iako se toplo odjeneš, na poslu ne skidaš jaknu jer ti je, bez obzira na grijanje, stalno hladno. Nikada ne razmišljaš o tome i ne brineš se je li to povezano s tvojim zdravljem. Počevši od loše cirkulacije do težih zdravstvenih problema, stalni osjećaj hladnoće može ti otkriti što nije u redu s tvojim organizmom. 

Donosimo ti razloge zašto ti je stalno hladno i kako to možeš promijeniti. 
 


(FOTO: Pixabay) 
 

Tvoja štitnjača ne radi dobro 

Hipotireoza je stanje u kojem tvoja štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona i to dovodi do stalnog osjećaja hladnoće. Hormoni štitnjače pomažu u reguliranju metabolizma i tjelesne temperature, a kad nam ih nedostaje, počnemo stalno osjećati hladnoću. Ostali simptomi hipotireoze mogu uključivati umor i nizak broj otkucaja srca.

Kako riješiti ovaj problem? Posjeti liječnika. Pregled ti može pomoći da saznaš imaš li dovoljno hormona štitnjače u tijelu ili ti je potrebno liječenje. 

Možda ne piješ dovoljno vode 

Voda pomaže tvojem tijelu da probavi hranu, stvori energiju i toplinu. Ako si dehidrirana, imat ćeš manjak energije i to dovodi do stalnog osjećaja hladnoće. 

Kako to promijeniti? Osiguraj dovoljne količine vode svojem tijelu. Ako ne voliš običnu vodu, možeš piti mineralnu ili vodu s okusima. 


(FOTO: Pixabay) 
 

Možda imaš anemiju 

Anemija je još jedno zdravstveno stanje zbog kojeg možeš osjetiti hladnoću u rukama i nogama. Anemija nastaje kada tvojem tijelu nedostaju crvena krvna zrnca koja dovode kisik organima i tkivima. Postoji anemija s nedostatkom željeza koja se javlja tijekom trudnoće, menstruacije ili gubitka krvi ili zbog slabe apsorpcije željeza i anemija s nedostatkom vitamina uzrokovana lošom prehranom. Ostali simptomi anemije uključuju blijedu kožu, ubrzan rad srca, umor i glavobolju.

Kako to riješiti? Ako sumnjaš da imaš anemiju, moraš posjetiti svog liječnika i obaviti potrebne testove.

Ne spavaš dovoljno 

San je jako važan za regulaciju tvoje tjelesne temperature i ako se stalno treseš od hladnoće, možda je razlog upravo umor. Razmisli o svojem dnevnom rasporedu i stvori dovoljno vremena za san te "napuni svoje baterije". 

Možda je to što imaš zapravo Raynaudov fenomen

Raynaudov fenomen se jednostavno prepozna tako što tvoji prsti na rukama ili nogama postaju bijeli ili ljubičasti. To je neučestalo stanje koje utječe na tvoje arterije i smanjuje protok krvi prema prstima i čini ih hladnima. Kada je protok krvi smanjen, prsti postaju blijedi ili plavi, a kako se krv vraća, ponovno postaju crveni, a ti osjećaš omamljenost ili bol.

Kako riješiti ovaj problem? Posjeti liječnika. Raynaudov fenomen mogu pokrenuti hladna temperatura, stres, kontakt s nekim kemikalijama i drugi faktori. Liječenje uključuje lijekove, operativne zahvate i promjene načina života koji pomažu pri uklanjanju okidača koji pokreće ovaj zdravstveni problem. 

Premršava si 

Ako si previše mršava, to znači da nemaš dovoljno tjelesne masnoće koja će te štititi od hladnoće. Ako namjerno gubiš na težini, smanjuješ unos kalorija ili jednostavno ne jedeš dovoljno - možeš zbuniti svoj metabolizam i utjecati na regulaciju tjelesne temperature. 

 
 
via Giphy

 

Imaš slabu cirkulaciju 

Bolest perifernih arterija može prouzročiti lošu cirkulaciju i stvoriti stalni osjećaj hladnoće, što dovodi do utrnulosti udova. 

Kako to popraviti? Posjeti liječnika. Liječenje bolesti perifernih arterija uključuje promjene načina života poput prestanka pušenja ili medicinski tretman koji uključuje operaciju u nekim slučajevima.

Nudimo ti nekoliko savjeta kako ugrijati tijelo:

  • Pokušaj zadržati tjelesnu toplinu noseći slojevitu odjeću. 
  • Pij više toplih napitaka poput čaja i tople čokolade.
  • Izbjegavaj provoditi previše vremena na otvorenom po hladnom vremenu dok ne saznaš razlog zbog kojeg ti je uvijek hladno. 
 
 
via Giphy

 

Jedna zanimljivost: Ženska stopala su hladnija od muških 

Neke studije su pokazale da su muška stopala toplija od ženskih. Hormon estrogen razrijeđuje krv i smanjuje protok krvi u kapilare. Metabolizam također igra važnu ulogu: žensko tijelo brže razgrađuje kalorije i zbog toga ima manje masnog tkiva koje ga grije. Dakle, ako primijetiš da imaš hladnija stopala od svojeg partnera, to nije razlog za paniku. 
 
Komentari
+2
 
irija
  • 26.11.2019 16:12:54
  • Bodova: 51199
  • Prijavi
Ja sam nekad bila jako zimogrozna sada se stanje popravilo.