Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Spriječite na vrijeme proširene vene

Spriječite na vrijeme proširene vene

Bolovi i naotečeni zglobovi na nogama često su prvi znak da imate probleme sa venama. Ako pravovremeno počnete preventivno djelovati, možete to spriječiti.

Sjedite li cijeli dan za kompjuterom ili iza blagajne u dućanu? Morate li općenito dugo stajati na nogama na radnom mjestu ili kod kuće? Da li je vaša majka ili baka imala probleme sa proširenim venama? Tada bi trebali u svakom slučaju napraviti nešto za zdravlje svojih vena kako bi umanjili ili izbjegli oboljenje. Sustav vena u nogama je vrlo delikatan. Svaka peta žena i svaki šesti muškarac stariji od 18 godina imaju probleme sa venama. Vidljiva posljedica toga su proširene vene - debele, plavkaste žile koje se naziru ispod kože na nogama. Počnite na vrijeme brinuti o zdravlju, kako bi spriječili veće probleme, pa čak i operaciju (kad više ništa drugo ne pomaže). 

Proširene vene nastaju kada se krv skuplja u veni, umjesto da bude potisnuta nazad prema srcu. Bilo koja vena može postati varikozna, ali najčešće su zahvaćene vene nogu i stopala. To je zato jer stajanje i sjedenje povećava pritisak u venama u donjem dijelu tijela.
Varikozne se vene javljaju kod ljudi koji dugo stoje ili sjede. Manjak vježbanja, trudnoća, pretilost, sjedenje sa prekriženim nogama mogu dodatno pojačati problem.

Ako pravilno ne liječite vene, mogu se pojaviti komplikacije poput naticanja, bolova, svrbeža, grčeva, te osjećaj težine u nogama.
Operativni zahvati su mogući, no uvijek je zdravije spriječiti takve probleme na vrijeme, nego ih liječiti.

Prehrana

Veliko olakšanje za vaše noge i sustav vena je normalna težina. Ako se mnogo krećete i bavite sportom, lakše ćete postići i održati normalnu težinu. Osim toga, dobro je paziti na prehranu. To znači da trebate imati uravnoteženu prehranu sa laganom hranom sa malo masnoća i mnogo vitamina. Mnogo svježeg voća, povrća, visokovrijedna biljna ulja (poput maslinovog), više puta obrok sa ribom, a manje kobasica, masnog mesa i punomasnih sireva. Za vene su vrlo važne balastne tvari poput voća, povrća i žitarica. Na taj način ujedno pospješujete brže izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Vitamin C pomaže u učvršćivanju stijenki krvnih žila. Kako bi krv lakše tekla žilama, pijte minimalno dvije litre tekućine dnevno. Ovoga se pogotovo držite ako već imate slabe ili proširene vene. Također bi trebali izbjegavati pretjerano sunčanje, vruće kupke ili saunu.

Potpora za vene

Ako mnogo vremena provodite u avionu ili automobilu ili ako ste u drugom stanju, možete pomoći venama kompresijskim elastičnim čarapama. Ove čarape možete naći  u raznim bojama i modernog dizajna. 
Izbjegavajte usku odjeću koja onemogućava normalan protok krvi, te visoke potpetice. Isto tako dok sjedite nemojte stavljati nogu preko noge. Izbjegavajte dizanje teških stvari kojim ćete dodatno pojačati pritisak u nogama.

Osjećate li povremeno bolove u nogama ili vam one natiču, bilo bi dobro da obavijestite svog liječnika da vam pregleda vene, a on će vas dalje savjetovati.

Vježbanje umjesto operacije

Najlakši način da izbjegnete probleme sa venama je hodanje ili ležanje umjesto sjedenja ili stajanja. Mnogo vježbanja i gimnastika za noge pomoći će vašim venama pospješujući cirkulaciju. Dobro izgrađena muskulatura nogu pomaže učvršćivanju vena: sa svakim korakom mišićna pumpa pomaže tjerati krv iz nogu. Preporuča se intenzivno vježbanje poput vožnje bicikla, plivanja ili jogginga dva puta tjedno po pola sata. Kako bi rasteretili vene, stavite noge na povišeno.

 
Komentari
+2
 
mv1
 • 5.9.2013 10:04:29
 • Bodova: 11156
 • Prijavi
Nasljedila sam vene od mame.Imam ih i ja.
snjezanas
 • 14.1.2009 18:51:37
 • Bodova: 55
 • Prijavi
I ja sam, poput Ete, nasljedila od oca probleme s venama. Natkoljenice (s vanjske strane) i potkoljenice (nešto blaže su mi prošarane venskim kapilarama pa izgledaju kao auto-karta Hrvatske, he he
eta
 • 14.1.2009 18:17:37
 • Bodova: 438
 • Prijavi
Sve je u genama. Moj tata ima, imam ih i ja.
bad_girl4291
 • 14.1.2009 17:25:00
 • Bodova: 317
 • Prijavi
moja mama ima prosirene vene, ja sam njeno prvo djete pa me zanima hocul i ja imat te prosirene vene???