Šest načina kako možeš smanjiti rizik za zarazu koronavirusom kada izlaziš iz kuće

Šest načina kako možeš smanjiti rizik za zarazu koronavirusom kada izlaziš iz kuće© www.profimedia.hr

Puno nas radi od doma, ali moramo izaći van po namirnice. Važno je da tada zaštitiš sebe, ali i druge

Države i gradovi diljem svijeta uvele su rigorozne mjere zaštite kako bi pokušale suzbiti širenje novog koronavirusa, COVID-19. Premda kod nas takve mjere još nisu stupile na snagu, sve više ljudi radi od kuće i savjetuje se odgađanje svih druženja, pogotovo ako ste u rizičnim skupinama. A ako niste, morate misliti na druge oko vas koji u njih spadaju. Socijalno distanciranje i temeljito pranje ruku i dalje su ključni, no ipak ćete morati izaći u trgovinu i ljekarnu, pa vam donosimo savjete kako smanjiti rizik od izloženosti.
 
Koronavirus službeno poznat kao SARS-CoV-2 lako se širi, ali svi možemo primijeniti par jednostavih načina za smanjiti rizik za zarazu. 

 

via Giphy


Pazi gdje odlažeš mobitel

Vjerojatno koristiš antiseptičke maramice ili na neki drugi način čistiš mobitel. Još jedna dobra ideja je izbjegavanje odlaganja mobitela na 'sumnjive' površine. Što manje ga stavljaš na površine koje koriste puno ljudi, manje ćeš brinuti. Uvijek je dobro ispod njega staviti papirnatu maramicu koju kasnije možeš baciti. A ako ne, uvijek ti ostaje dezinfekcija.

Nemoj golim rukama dirati povrće i voće u trgovinama

Iako ćeš se možda suočiti s čudnim pogledima, to te ne bi trebalo zabrinjavati. Koristi rukavice ili jednostavno uzmi jednu od plastičnih vrećica koje možeš naći u skoro svakoj prodavaonici i u nju stavi ruku kada biraš namirnice. Ako sa sobom nosiš platnene vrećice od kuće, poslije ih uvijek stavi na pranje. Naravno, po povratku dobro operi ruke.
 

via Giphy

Operi ruke SVAKI PUT kad se vratiš kući

To je jedna od stvari koja se ovih dana neprestano naglašava. Nemoj zaboraviti oprati ruke jer je to jedan od najvažnijih koraka kako bismo spriječili širenje zaraze. Izbjegavaj i rukovanja s drugim ljudima, a kašlji i kiši uvijek u maramicu ili lakat. 

Umjesto vrhova prstiju, koristi laktove, ručne zglobove ili čak koljena

Ako pritišćeš tipke u dizalu vršcima prstiju, probaj koristiti drugi dio tijela. Isto vrijedi i za otvaranje vrata - ako možeš, otvori ih ramenima. Obično svi možemo stisnuti prekidač za svjetlo ili slavinu laktom ili ručnim zglobom, a rukav majice ili jakne možeš omotati oko kvake na vratima koju moraš fizički dodirnuti. Dovoljno je jednostavno kasnije staviti odjeću u pranje i tako ne izlagati kožu direktnom kontaktu.

Izbaci gotovinu

Novac se već smatra prljavim - nikad se ne zna koje se vrste bakterija i virusa zadržavaju na njegovoj površini. Ako možeš plaćati debitnom ili kreditnom karticom umjesto kovanicama i novčanicama, mogla bi umanjiti taj jeziv osjećaj da ne znaš gdje su ti bili novci.

Ako ne znaš kako dezifincirati predmet - zaboravi na njega devet dana

Novi koronavirus može se zadržati na površinama, poput jakne ili stola, i do devet dana na sobnoj temperaturi, pokazala je studija objavljena u The Journal of Hospital Infection. Znanstvenici vjeruju da nakon toga  'umire' i više ne postoji mogućnost zaraze. 

Znamo da će temeljito čišćenje sapunom i vodom ubiti strukturu virusa, ali ako nisi sigurna kako dezinficirati predmet (poput jakne koju si nosila u trgovinu) - nemoj ga dirati i zaboravi na njega devet dana.  Budući da COVID-19 inkubira u tijelu od jednog do 14 dana, možeš produžiti vrijeme na dva tjedna ako si zabrinuta.

Napiši nam u komentarima kakve mjere predostrožnosti ti koristiš.
 
Komentari
+2
 
oprezna
  • 18.3.2020 21:28:22
  • Bodova: 145719
  • Prijavi
Ok je ovaj savjet da se "zaboravi" na neko vrijeme, barem 9 dana , jakna koju si nosio u dućan... Rijetko da netko ima toliko jakni, no ja svoje ostavim vani , na zraku ... Ruke perem ne samo po dolasku izvana , nebrojeno puta tokom dana , prije i poslije odlaska na toalet , prije pripreme namirnica za objed , nakon otvaranja poštanskog sandučića kod vađenja pošte , javni prijevoz ne koristim , prošećem se radije do odredišta koje nije daleko. Podove u kući čistim redovito i barem jednom dnevno dobro prebrišem . Ne rukujem se s nikim , ne ljubim s nikim ;)) , trudim se poštivati pravila preporučene udaljenosti , svoje stvari ( torbica , mobitel , ključevi , naočale ...) držim kod sebe ne ostavljajući ih nigdje na stolu , pultu , karticom plaćam gdje mogu a ako moram gotovinom odmah nakon preuzimanja novčanica brišem ruke ....Netko bi rekao da pretjerujem. Ne vjerujem. Bolje je biti na oprezu .