Program preventivne mobilne mamografije u Gradu Zagrebu

Program preventivne mobilne mamografije u Gradu Zagrebu

Besplatni mamografski pregledi žena s prebivalištem u gradu Zagrebu

Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba, u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, u okviru projekta: ZAGREB – ZDRAVI GRAD, nastavlja i tijekom 2008. godine s BESPLATNIM mamografskim pregledima žena s prebivalištem u gradu Zagrebu. Mamografski pregledi se, za sada, obavljaju po gradskim četvrtima grada Zagreba po priloženom rasporedu. Svrha navedenog Programa je izvršenje što većeg broja mamografskih pregleda žena u dobi od 40 do 50 godina te žena starijih od 69 godina, s ciljem pravovremenog otkrivanja promjena na dojci kako bi se ženu uputilo na detaljni pregled i obradu (žene u dobi od 50 do 69 godina uključene su u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke te dobivaju pozive na kućne adrese). Prema preporuci Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske, prvi mamografski pregled (tzv. bazičnu mamografiju) svaka žena treba napraviti između 38 i 40-te godine života, a u dobi od 40-te do 49-te godine preporuka je napraviti mamografiju jednom godišnje ili barem jednom u dvije godine. Potrebno je napomenuti da je za ulazak u Program preventivne mobilne mamografije, uz navedene uvjete starosne dobi i prebivališta u gradu Zagrebu, potrebno zadovoljiti još nekoliko uvjeta! Program je namijenjen: ženama koje nemaju nikakvih problema s dojkama te nikad nisu bile na mamografiji, a u obitelji nemaju sestru, majku, baku ili tetu (po majčinoj liniji) koja boluje od karcinom dojke i ženama kojima je zadnja mamografija bila uredna.

Ciljevi programa:

  • Preventivno i rano otkrivanje karcinoma dojke
  • Dugoročno smanjenje postotka smrtnosti žena od karcinoma dojke
  • Stvaranje navike kod žena potrebom mamografskog snimanja

Pokretna mamografija omogućuje gospodarstveno prihvatljivu pokrivenost velike teritorijalne površine i što većeg broja stanovništva. Program će ženama omogućiti redovite mamografske preglede dojki te rano otkrivanje mogućeg karcinoma dojke.

U sklopu programa radi se i na pripremi edukativnih predavanja čiji bi zadatak bio probuditi svijest kod žena o važnosti samopregleda, kao i o važnosti redovitih mamografskih pregleda. Predavanja će održati liječnici specijalisti iz različitih specijalnosti kao i članice Udruga žena oboljelih od karcinoma dojke.

Pregled je potrebno prethodno telefonski dogovoriti radnim danom od 12,00 do 15,00 sati na telefonski broj 4696 111.
Pregledi će se obavljati prema zakazanim terminima radnim danima (5 dana u tjednu) od 8,30 do 12,30 sati. Dnevno će biti napravljeno 25 mamografskih pregleda, što je ujedno i kapacitet uređaja. Prilikom dolaskana mamografiju, žena ispunjava i potpisuje obrazac sa svojim osobnim podacima. Mamografsko snimanje (4 snimke za svaku ženu) vrši ing. medicinske radiologije. Razvijanje snimaka vrši se u kombi vozilu nakon izvršenog snimanja. Snimke se šalju na očitavanje liječnicima spec. radiologije. Snimke se očitavaju dvostruko – 2 liječnika specijalista očitavaju svaku snimku. Nalazi i mamografske snimke se poštom dostavljaju pregledanim ženama. Raspored mobilnog mamografa u kojem se obavljaju mamografski pregledi po gradskim četvrtima je u prilogu, dok drugo mamografsko vozilo stalno radi pred Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba u Mirogojskoj cesti 16.

U slučaju nejasnoća, javiti se prim.mr.sc. Branislavi Resanović, dr.med. na tel. 4696-117 ili na e-mail: branislava.resanovic@zjz-zagreb.hr

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO GRADA ZAGREBA,ZAGREB, MIROGOJSKA C. 16,
TEL. 46 96 111; FAX: 46 78 019,
www.zjz-zagreb.hr

 
Komentari
+2