Ovih 6 simptoma narušenog zdravlja ne smijete ignorirati

Ovih 6 simptoma narušenog zdravlja ne smijete ignorirati

Bilo koji od ovih šest simptoma može biti znak ozbiljne bolesti

Iako većina bolova ne mora biti znak nekog ozbiljnog zdravstvenog problema, određene simptome nemojte zanemariti. Posjetite liječnika ako se prepoznajete u nekom od ovih šest znakova koji mogu upućivati na ozbiljne zdravstvene tegobe.

1. Slabost u rukama i nogama

Ako osjećate slabosti ili obamrlost u rukama, nogama ili licu, to može biti znak moždanog udara, pogotovo ako je na jednoj strani tijela. Dodatni znakovi koji mogu upućivati na moždani udar su poteškoće s održavanjem ravnoteže, vrtoglavica ili poteškoće s hodanjem.

Brzo potražite pomoć ako odjednom ne vidite dobro, osjećate jaku glavobolju, ako ste zbunjeni ili imate problema s govorom ili razumijevanjem.

Brza reakcija spašava život. Nemojte čekati da posjetite liječnika. Pozovite 112. Ako dobijete lijek za razbijanje ugrušaka unutar 4,5 sata od prvih simptoma, možete smanjiti rizik od dugoročne invalidnosti uzrokovane moždanim udarom.

2. Bol u prsima

Kada je u pitanju bol u prsima, bolje spriječiti nego liječiti. Svaka bol u prsima, pogotovo ako je prati znojenje, pritisak u prsima, otežano disanje ili osjećaj mučnine, odmah treba biti pregledana od strane liječnika.

Bol ili pritisak u prsima može upućivati na bolesti srca ili srčani udar, pogotovo ako je osjećate nakon bavljenja tjelesnom aktivnošću. To također može značiti da imate ugrušak koji se kreće vašim plućima.

Ako vas prati osjećaj težine u prsima, i to traje više od nekoliko minuta ili nestane pa se opet pojavi, potražite pomoć. Nemojte čekati da prođe samo od sebe.

3. Bol na stražnjoj strani potkoljenice

Bol sa stražnje strane noge može biti znak krvnog ugruška u nozi, odnosno duboke venske tromboze (DVT). To se može dogoditi nakon što ste dugo vremena proveli sjedeći, kao i nakon duge vožnje avionom ili dugog ležanja u krevetu uslijed bolesti. Ako se radi o krvnom ugrušku, možda ćete osjećati bol kada stojite ili hodate, ili primijetiti oteklinu.

Normalno je osjećati osjetljivost nakon vježbanja. Ali ako vidite crvenilo koje prati osjećaj topline, uz otok i bol u nozi, nazovite svog liječnika. Kako biste razlikovali običnu mišićnu bol od venske tromboze, napravite jednostavan test za tzv. Homanov znak. Bol koja se javlja pri savijanju skočnog zgloba s ispruženim koljenom ili pri ustajanju s ispruženom nogom obično upućuje na pojavu ugruška. Međutim, nemojte se oslanjati samo na to - ako je toplo na dodir, crveno i otečeno s jedne strane, potražite hitnu pomoć. Važno je uhvatiti krvni ugrušak prije nego što se oslobodi i blokira protok krvi, što može dovesti do komplikacija.

4. Krv u mokraći

Nekoliko stvari može uzrokovati prisutnost krvi prilikom mokrenja.

Ako imate krv u mokraći i osjećate bolove u boku ili na leđima, možda imate bubrežne kamence. Bubrežni kamenac je mali kristal izrađen od minerala i soli koji se stvara u bubrezima i kreće se kroz mokraćnu cijev. Mnogi bubrežni kamenci na kraju prođu kroz tijelo kada mokrite, ali ponekad ih vaš liječnik mora ukloniti.

Ako krv u mokraći prati čest poriv za hitnim odlaskom u kupaonicu ili osjećate žarenje ili bol prilikom mokrenja, možda je riječ o teškoj infekciji mjehura ili bubrega. Posjetite svog liječnika, posebno ako imate i povišenu temperaturu.

Ako vidite krv, ali ne osjećate nikakvu bol, to može biti znak raka bubrega ili mokraćnog mjehura pa posjetite liječnika prvom prilikom.

5. Otežano disanje

Probleme s disanjem treba liječiti odmah. Ako teško dišete ili čujete zvuk poput zviždanja kada udišete, posjetite liječnika. Bez hitne intervencije, problemi s disanjem mogu dovesti do komplikacija ako ih se zanemari i ne tretira brzo.

Neki od uzroka mogu biti astma, bolesti pluća, jake alergije ili izlaganje kemikalijama. Vaš će liječnik identificirati uzrok i osmisliti plan liječenja. Otežano disanje može biti uzrokovano upalom pluća ili bronhitis. Iskašljavate li žutu ili zelenu sluz? Imate li groznicu ili nedostatak daha? Ako je tako, možda imate bronhitis koji se može pretvoriti u upalu pluća. Vrijeme je za posjet liječniku.

6. Suicidalne misli

Ako se osjećate beznadno, zarobljeno ili mislite da nemate razloga za život, potražite pomoć. Razgovor s profesionalcem, psihologom, psihijatrom ili nekim od prijatelja i članova obitelji, može vam pomoći da prebrodite krizu.

Pozovite Hitnu pomoć (112), Plavi telefon za djecu u krizi (0800 421 888) ili Centar za krizna stanja (012421 603, 01 2388 888). Liječnik ili profesionalac mentalnog zdravlja razgovarat će s vama, pobrinuti se za vašu sigurnost i pomoći da prođete kroz ovo teško razdoblje.
 
Preuzeto s: Naturala.hr
 
Komentari
+2
 
anna-herman
 • 31.7.2016 15:39:39
 • Bodova: 56294
 • Prijavi
Ne treba "skakati na prvu", ali definitivno ne treba niti samo odmahivati rukom na signale koje nam tijelo šalje.
anisa
 • 29.7.2016 23:28:13
 • Bodova: 23508
 • Prijavi
korisno...nešto sam znala, a nešto i naučila
angel0000
 • 29.7.2016 17:56:18
 • Bodova: 75278
 • Prijavi
članak je čak i dobar ...
irija
 • 29.7.2016 16:56:56
 • Bodova: 49711
 • Prijavi
Ovo su vrlo ozbiljni problemi i treba ih i ozbiljno shvatiti.
bluna
 • 29.7.2016 16:52:19
 • Bodova: 31505
 • Prijavi
Kada me nešto zaboli ili se osjećam čudno - kažem si; ma dobro je, samo ti se čini, ili se malo primirim dok ne prođe. Čini se da baš i nisam u pravu - ne treba skakati na prvu loptu, ali očito neke pojave valja ozbiljnije shvatiti :-))