Otkrijte artritis na vrijeme

Otkrijte artritis na vrijeme

Danas je svjetski dan borbe protiv artritisa

Svjetski dan borbe protiv artritisa 12.listopada obilježava se podizanjem svijesti o poteškoćama bolesnih i o naprednim metodama liječenja bolesti, od koje, kako se procjenjuje, boluje oko 80.000 osoba u Hrvatskoj.  Mišićnokoštane bolesti jedan su od glavnih uzročnika djelomične ili trajne nesposobnosti za rad pa stručnjaci u povodu Svjetskog dana artritisa upozoravaju kako je nužno povećati rad na prevenciji, ranom otkrivanju, odgovarajućem liječenju, te pravodobnoj rehabilitaciji tih bolesnika. „Potičimo kretanje“ slogan je organizacije Desetljeće kostiju i zglobova 2010. - 2020. koja ima potporu UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije, a u središtu su joj mišićno-koštane bolesti.

Što je artritis?
Artritis je upalna reumatska bolest koja se ubraja u skupinu mišićnokoštanih bolest, koje su jedan od glavnih uzroka radne nesposobnosti u cijelom svijetu, te vodeći uzrok izgubljenih radnih dana u Europskoj uniji. Oko 100 milijuna Europljana boluje od mišićnokoštanih bolesti što je jednako cjelokupnoj populaciji Belgije, Njemačke i Austrije. Ova upalna bolest najčešće zahvaća zglobove šaka i stopala te vrlo brzo dovodi do radne i funkcionalne nesposobnosti. Češće obolijevaju žene, uglavnom se javlja u dobi između 20. i 40. godine života. Okidač reumatskog artritisa je kombinacija nekoliko čimbenika, među kojima su nenormalni autoimuni odgovor, genetska predispozicija, virusna ili bakterijska infekcija, te loša prehrana. Kod reumatskih bolesti dolazi do razaranja kostiju i hrskavice što je praćeno oteklinama i bolnošću zglobova. Jednom postavljena dijagnoza često je i doživotna te uvelike umanjuje kvalitetu života oboljele osobe, te može dovesti do značajne invalidnosti.

Kako prepoznati artritis?
Rano otkrivanje bolesti je iznimno važno jer se uništenje zglobova odvija ubrzano u početku bolesti. Ukočenost i bolovi u zglobovima i mišićima nisu rijetki kod gotovo svakoga od nas, no, ako potraju nekoliko tjedana, svakako treba posjetiti liječnika. Naime, takve tegobe mogu biti izazvane reumatoidnim artritisom koji nerijetko počinje polagano tako da bolesnik osjeća ukočenost pojedinih zglobova nakon razdoblja mirovanja, najčešće ujutro nakon spavanja, ali i nakon duljeg sjedenja. Jedan od prvih simptoma reumatoidnog artritisa može biti i nespretnost pri uobičajenim svakodnevnim radnjama. Zakočenost zglobova obično popušta razgibavanjem. Česti su simptomi reumatoidnog artritisa bolovi i otekline zglobova na rukama i nogama. Zahvaćeni zglobovi mogu biti topliji od okoline, a koža iznad zglobova može biti crvena. Najčešće su zahvaćeni zglobovi na šakama i zapešću te stopalima i gležnjevima. Koljena, laktovi i ramena su također često zahvaćeni, a zglob kuka je vrlo rijetko zahvaćen u reumatoidnom artritisu. Treba otići na pregled kod reumatologa koji pomoću određenih testova, laboratorijskih pretraga krvi i drugih pretraga (ultrazvuk, magnetska rezonanca) može ustanoviti promjene na zglobovima i propisati terapiju. Točan uzrok ove bolesti još uvijek nije poznat, a rehabilitacija uz zdrave stilove života ima važnu ulogu u liječenju.

Terapija i vježbanje
Budući da se još uvijek ne zna točan uzrok, za reumatski artritis, nažalost, još nema niti pravog lijeka. Iako su biološki lijekovi koji čuvaju površine zglobova i pomažu vraćanju radne sposobnosti registrirani i kod nas, nedostupni su bolesnicima zbog visoke cijene. Od gotovo 85 tisuća oboljelih od mišićno-koštanih odnosno upalnih reumatskih bolesti u Hrvatskoj, nešto manje od šest tisuća kandidati su za biološku terapiju, no nedostupna im je zbog visoke cijene. Važno je voditi računa o prehrani te konzumirati povrće bogato željezom poput kelja, brokule i cvjetače te meso i ribu uz svježe voće i žitarice punog zrna. Potrebno je smanjiti unos crvenog mesa, te izbjegavati kofein, duhan i bijeli šećer. Boravak na svježem zraku i suncu također djeluje blagotvorno. Tjelesna aktivnost je izuzetno važna za osobe oboljele od reumatskih i mišićno-koštanih bolesti. Redovno, umjereno vježbanje poput plivanja, aerobika, bicikliranja ili džogiranja može usporiti napredovanje artritisa, tvrde stručnjaci. Preporuka je da pacijenti s artritisom lagano vježbaju dvaput tjedno po 30 do 40 minuta, ali da se pritom ne bave odbojkom, nogometom, rukometom ili tenisom jer to za njihovu bolest nije korisno. U pravilu, oboljeli od artritisa manje vježbaju zbog boli. Lagana tjelovježba, međutim, može smanjiti tu bol jer potiče proizvodnju tekućine u zglobovima.
 
 
Komentari
+2
 
angel0000
 • 13.10.2017 3:00:17
 • Bodova: 75759
 • Prijavi
tj.nikakav "lijek"
angel0000
 • 13.10.2017 2:51:43
 • Bodova: 75759
 • Prijavi
imam RA i nikakav biološki lijek ..
malikekoserk1
 • 12.10.2017 15:16:45
 • Bodova: 23108
 • Prijavi
Treba dosta vremena provoditi vani , jer sunce kada se pravilno koristi , itekako pridonosi dobro našim kostima i cijelom organizmu.
-itka-
 • 12.10.2017 14:12:41
 • Bodova: 47258
 • Prijavi
Baš sam bila prošli tjedan s mamom kod reumatologa i kaže mi on da ima točno 85.000 oboljelih u Hrvatskoj.Prestrašna bolest na liječenje koje bi svaki oboljeli trebao imati pravo, ne samo probrani.Najbolje opcije, iako neki tvrde strašne pak nuspojave poput karcinoma i tuberkuloze, je biološki "pametni" lijek. No obzirom da je lijek na listi skupih lijekova HZZO-a, preduvjet je dobivanju istoga odnosno plaćanja iz extra fondova HZZO-a, da prvu godinu liječenja plaća bolnica temeljem odluke bolničkoga povjerenstva gdje je osoba liječi. Znači tek od druge godine liječanja plaća HZZO.E sada od 85.000,00 oboljelih od RA u Hrvatskoj biološki lijek prima samo tisuću....samo tisuću osoba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!To su djeca i mladi. Juvenilni RA je grozan u djece, razumijem za djecu da se daje prednost, to je apsolutno normalno...a onda mladima, moraju biti radno sposobni da bi živjeli, radili, shvaćam, ali gdje je tu moja mama onda, od uskoro 73 godine starosti...Znam jednu ženu mojih godina, znači oko 40 dobila je na Rebru biološki lijek..uglavnom Rebro je mjesto, meni sada zlatni gral kao i sam lijek....iako nuspojave poput karcinoma i tuberkuloze zvuče strašno...e što ti je cijena boli!!