Neophodni testovi probira bolesti koje svaka žena treba

Neophodni testovi probira bolesti koje svaka žena treba

Poznata je izreka da “gram prevencije bolesti vrijedi kao tona lijekova"!

Prepozna li se bolest u ranoj, izlječivoj fazi šansa za potpuno izlječenje je vrlo izgledna. Bolesti poput raka, dijabetesa, osteoporoze spadaju u te grupe.

Testovi probira bolesti (“screeninga“) mogu otkriti bolesti prije pojave njihovih simptoma. Oni ovise o dobi bolesnika, osobnoj i obiteljskoj povijesti, kao i o ostalim čimbenicima rizika.
 
Rak dojke
 
Otkrije li se u ranoj fazi šanse za izlječenje su veće. Šanse da će se manji rak proširiti na limfne čvorove, pluća ili mozak su male. Stoga je preporuka da žene u dobi od 20 i 30 godina obave godišnji liječnički pregled dojki (preporučljivo je da ga obave i same jednom mjesečno). Postoje li povišeni rizici u obitelji korisno gaje obavljati i češće.
Mamografija je pretraga kojom uz pomoć niskodozažnog zračenja možemo otkriti čvor i prije nego ga napipamo. Ipak, i normalan nalaz mamografije ne isključuje rak. Savjetuje se ženama nakon 40 godine obaviti ovaj pregled jednom godišnje, a između 50 i 74 godine života jednom u dvije godine. Postoji li povećan rizik za ovu bolest savjet je obavljati ju i češće.
 
Rak vrata maternice (cervixa)
 
PAPA nalaz (obrisak) je metoda kojom možemo otkriti promjene na stanicama u vrlo ranoj fazi. Na taj način ih možemo i odstraniti prije nego pređu u invazivni stadij (rak). Redovita kontrola je jedini način kako ga spriječiti. Naj češći uzrok raka vrata maternice je HPV (humani papiloma virus) koji se prenosi spolnim putem.
Tijekom pretrage ginekolog će bezbolno uzeti uzorak tkiva (postrugati) rodnice i vrata maternice sa tri mjesta. Citološkom obradom možemo sa velikom sigurnošću odrediti ima li promjena na stanicama. Prvi PAPA test se preporuča nakon prvog spolnog odnosa. a nakon toga u zdravih žena treba ga ponavljati svake 2-3 godine. U rizičnim skupinama žena savjetuje ponavljati ga i češće. a nakon 30 godine korisno je učiniti i test na HPV. Cjepiva protiv HPV-a (Cervarix i Gardasil, onkološki tipovi) pružaju zaštitu od raka vrata maternice ako se koriste do 26 godine života. Ipak, manji broj slučajeva raka nije uzrokovan HPV-om, stoga je PAPA pregled neophodan i kod cijepljenih žena.
 
Osteoporoza
 
Osteoporoza je bolest slabljenja kvalitete i pojačane lomljivosti kostiju. Česta je u žena u menopauzi, iako i muškarci obolijevaju od nje. Prvi simptomi su bol nakon manjeg udarca, izvrtanja ili pada. Poznato je da je polovica slučajeva prijeloma kostiju u žena uzrokovana osteoporozom (1:4 u muškaraca). Nasreću, bolest se može prevenirati i liječiti.
Test nazvan denzitometrija (DEXA) može izmjeriti čvrstoću kostiju i otkriti bolest u vrlo ranoj fazi. Preporuka za žene starije od 65 godina je da ga obavljaju na godišnjoj bazi, a u onih povećanog rizika i ranije (i češće).
 
Rak kože
 
Postoji više tipova raka kože, najpoznatiji je melanom. Ranim tretmanom možemo spriječiti njihovo napredovanje. U žena koji imaju nasljedni rizik za bolest, sunčanje može znatno pogoršati situaciju.
Pomnim praćenjem promjena boje, veličine ili oblika madeža (i drugih bolesti kože) možemo rano otkriti bolest. Posjet dermatologu u tim slučajevima je osobito važan.
 
Povišen krvni tlak
 

Sa starenjem se povisuje i rizik za povišenim krvnim tlakom. Uz to i ostali rizici (pušenje, pretilost, smanjena tjelesna aktivnost, prehrana) znatno utječu na ovu, čestu bolest. Ona može biti uzrokom po život opasnim bolestima, kao što su srčani i moždani udar. Nažalost, bez znakova upozorenja. Stoga je suradnja liječnika i pacijenta u ovim slučajevima od iznimne važnosti.
Krvni tlak uključuje dvije brojke. Prvi je sistolički (tlak u vrijeme otkucaja srca), a drugi dijastolički (tlak između otkucaja srca). Vrijednosti iznad 140/90 se smatraju povišenim. Liječnik će vam dati savjet kako održati krvni tlak ispod tih vrijednosti.
 
Kolesterol
 
Povišen kolesterol u krvi (osobito LDL-low density lipoprotein) je čest uzrok stvaranju plakova u krvnim žilama. Posljedično dovodi do njihovog začepljenja ili pucanja (srčani ili moždani udar). Povišene vrijednosti krvnog tlaka, šećerna bolest i pušenje ubrzavaju proces stvaranja plakova, koji često nema simptome i koji je dugotrajan. Ovo stanje se naziva arteroskleozom. Promjene životnih navika i lijekovi smanjuju rizik za povišenjem kolesterola.
Prije testiranja treba postiti 12 sati. Preporuka je učiniti ga nakon 20 godine života jednom u 5 godina. Kasnije i češće.
 

Šećerna bolest (Dijabetes, tip 2)

Trećina populacije ne zna da ima ovu bolest. Ona može biti uzrokom srčanih, bubrežnih bolesti, moždanog udara i slijepila, kao i drugih bolesti. Može se kontrolirati dijetom, tjelovježbom, smanjenjem tjelesne težine i lijekovima (osobito ako se rano otkrije). Tip 2 bolesti je najčešći oblik, tip 1 se često otkrije u djetinjstvu.
Test za dijabetes treba učiniti nakon 8-satnog posta. Drugi testovi uključuju mjerenje AlC i OGTTa (oral glucose tolerance test). Savjetuje se učiniti ga svake 3 godine počevši od 45 godine života. U slučaju opterećene obiteljske anamneze i češće.
 
Glaukom
 
Uzrok glaukoma je povišen tlak u oku. Ako se ne liječi može dovesti do oštećenja očnog živca i sljepila. Često ne uzrokuje simptome dok već vid nije oštećen.
Kako često treba provjeriti vid ovisi o dobi i drugim čimbenicima. Žene starije od 60 godina, sa ozljedama oka, korisnice kortikosteroida i obiteljskom poviješću glaukoma trebaju redovito kontrolirati očni tlak.
 
Svakako ima smisla porazgovarati sa svojim liječnikom o testovima probira bolesti. Neki testovi, poput PAPA obriska ili pregleda dojki trebaju postati rutinski za žene, dok učestalost drugih ovisi o čimbenicima rizika za tu bolest. Neće svaki test uvijek spriječiti bolest, ali će ga otkriti u fazi kada je moguće izlječenje.

 
Autor: Gordan Crvenković dr. med.


Mobitel: 099/2816-368
Telefon: 01/4829-819
E-mail: gynnova@gmail.com
Adresa: Trg Marka Marulića 15, Zagreb
Web: www.gynnova.hr
Facebook: https://www.facebook.com/gynnova


Više o autoru:

Gordan Crvenković dr. med.

Nakon studija medicine u Moskvi (2. MOLGMI) i Zagrebu (Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu) dr. Gordan Crvenković odradio je jednogodišnji staž u OB „Sestre Milosrdnice“, u Zagrebu. Stručni ispit položio je 1988. godine.

Od 1989. godine usavršava se kao znanstveni novak u KB „Sveti Duh“, na odjelu ginekologije i porodništva, pod mentorstvom prof. Asima Kurjaka. Poučen njegovim znanjem i iskustvom stekao je uvid u najnovija dostignuća iz područja ultrazvuka (osobito u ranoj detekciji tumora ženskog reproduktivnog sustava). U tom razdoblju napisao je, ili učestvovao u izradi, brojnih znanstvenih radova, objavljenim u najeminentnijim svjetskim časopisima i udžbenicima iz područja ginekologije. Završio je poslijediplomski studij na temu: „Ultrazvuk u kliničkoj medicini“. Njegov rad prepoznat je od strane priznatog stručnjaka, prof. Lawrence Platt-a na 1. Svjetskom kongresu ultrazvuka u ginekologiji i porodništvu (London, 1991. godine). Od te godine postaje član njegovog tima u probiru raka jajnika („Gilda Radner Ovarian Cancer Detection Program“), u najvećoj privatnoj bolnici zapadne Amerike - „Cedars-Sinai Medical Center“, Beverly Hills, Los Angeles. Uz klinički rad i dalje se bavio znanošću, te objavio 15ak radova na temu ranog otkrivanja tumora jajnika i maternice. Na 3. Svjetskom kongresu (Las Vegas) osvaja 2. mjesto u kategoriji mladih znanstvenika.

Po povratku u Hrvatsku 1996. godine započinje specijalizaciju iz ginekologije u „Klinici za ženske bolesti i porode“, KBC Zagreb. Specijalistički ispit položio je 2001. godine. Uz rad na Odjelu za humanu reprodukciju i endokrinologiju, voditelj je Zavoda za planiranje obitelji u istoj bolnici od 2008. godine.
Stečeno znanje iz područja ultrazvuka i medicinski pomognute oplodnje i dalje nesebično dijeli sa novim naraštajima domaćih i stranih ginekologa na brojnim seminarima, simpozijima i kongresima.

Od 2010. godine prelazi u najveću privatnu polikliniku iz područja ginekologije, porodništva i humane reprodukcije u Hrvatskoj (pod vodstvom prof. Velimira Šimunića, pionira „umjetne oplodnje“ u nas). Subspecijalistički ispit iz humane reprodukcije položio je 2011. godine.
Član je Američkog Instituta za Ultrazvuk u Medicini (AIUM), počasni član Medicinske Akademije sjevernog Čilea od 1991. godine, kao i svih hrvatskih ginekoloških asocijacija.

Predstavnik je Hrvatske u upravnom tijelu („board of directors“) Europske Udruge za kontracepciju od 2006. godine.
Sa tvrtkom „Cook Medical, USA“ sudjeluje u razvoju  i primjeni suvremenih katetera za dijagnostiku nepravilnih krvarenja iz maternice i patologije endometrija u neplodnih parova. Na tu temu educira ginekologe diljem Europe.
Od listopada 2015. godine, jedini je ginekolog u Hrvatskoj licenciran od IOTA-e (International Ovarian Tumor Analysis), međunarodne organizacije za ultrazvučnu dijagnostiku novotvorina jajnika.
Kao osnivač ordinacije za ginekologiju, porodništvo i reproduktivnu medicinu "GynNova", dr Crvenković je pružao usluge pacjenticama u Rovinju od 2013. godine.

Otvaranjem ordinacije za ginekologiju i porodništvo u Zagrebu, 2015. godine, dr Gordan Crvenković želi svo svoje znanje i iskustvo podijeliti sa pacijenticama Zagreba i šire.

 

Foto: Fotolia

 
 
Komentari
+2
 
dorryy00
 • 8.8.2016 10:01:06
 • Bodova: 28238
 • Prijavi
Ja bih osim mamografije dodala kao prvi pregled UTZ dojke, jednom godišnje za žene od 20-30 godine pa nadalje.
the-peaceful-warrior
 • 8.8.2016 8:35:26
 • Bodova: 13198
 • Prijavi
sve se slažem, ali prosječna žena ne ide ili zato jer se boji ili jer misli da joj nema što biti obzirom da se osjeća dobro ili jednostavno nema novaca za to... znam nažalost puno slučajeva gdje žene nisu išle na papu pa su imale razne komplikacije (od neplodnosti do raka). osobno uzv za ono što mi je ok radim svake 2 godine privatno, ostale redovne servise 1 x godišnje a za problematične stvari 1-2 x godišnje, od čega bar dio na 'crvenu' uputnicu.
stiponja79
 • 8.8.2016 8:22:52
 • Bodova: 59953
 • Prijavi
Ako je neophodno za zdravlje, onda je i neophodno da sve to bude besplatno i samim time dostupno svim ženama.
teeea
 • 7.8.2016 10:40:36
 • Bodova: 29954
 • Prijavi
Zaista dobar članak. Međutim, u želji da budem informirana i da brinem o sebi i svojem zdravlju dolazim do spoznaje da toliko toga moram napraviti na dnevnoj razini i to tek spada u onaj minimum brige i higijene da se pitam koliko bi mi dan trebao trajati, odnosno gdje tu da strpam posao, obitelj, prijatelje, odmor i sve ostalo.
astoria
 • 6.8.2016 22:28:08
 • Bodova: 25884
 • Prijavi
Korisno je znati.
angel0000
 • 6.8.2016 21:26:27
 • Bodova: 76266
 • Prijavi
mada je isplativije odapeti...
angel0000
 • 6.8.2016 21:25:53
 • Bodova: 76266
 • Prijavi
fino..treba mi sve to ...
anna-herman
 • 6.8.2016 17:26:59
 • Bodova: 56299
 • Prijavi
Da je pristupačnije, odnosno da ne moraš za jedan pregled "pljunuti" neku oho-ho cifru, možda bi žene bile i revnije u nekim pregledima. Jer, na klasične se čeka 100 godina, a ako hoćeš privatniku, zaboravi stanje na računu. Daj Bože da što manje trebamo liječnike. Osobno redovito radim samo pregled zubi i ginekološki (pregled, UZV i PAPA), a mogla bih jedino na pregled dojki, mada mi je obiteljska anamneza uredna po tom pitanju, jedino što jedna strana pati od visokog tlaka, a druga od dijabetesa i osteoporoze; moj tlak je uvijek 120 / 80, a osteoporozu ne očekujem baš brzo. ;)
merida
 • 6.8.2016 17:14:21
 • Bodova: 23236
 • Prijavi
Takvi testovi bi trebali biti dostupni svima i biti u programu obveznih testova, a ne samo za ljude koji si to financijski mogu priuštiti. Ali kakav nam je zdravstveni sustav to se neće nikada dogoditi. Zdravstvo je sve skuplje, a usluga sve lošija i oskudna za cijenu koju plačamo. Žalosno....:-(((((((
irija
 • 6.8.2016 16:42:46
 • Bodova: 51175
 • Prijavi
Treba redovito odlaziti na preglede da bi se sprječilo ono najgore.