Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Morske neprilike - opasne meduze i neugodni ježinci

Morske neprilike - opasne meduze i neugodni ježinci

Brzim i pravovaljanim reagiranjem te tretiranjem ozlijeđenih mjesta ćete spriječiti brojne neugodnosti i teže posljedice

Vrijeme ljetnih morskih radosti samo što nije počelo. Dok nas za kupanje i brčkanje u moru najčešće vežu lijepa sjećanja, na žalost veliko, plavo more koji puta skriva opasnosti i u plićaku. Pritom ne mislimo na velike i opasne životinje kao što su morski psi jer je mnogo veća mogućnost da ćete već na prvom koraku u vodu stati na morskog ježinca čije bodlje nisu nimalo ugodne. Naime, one prodiru duboko u kožu i meso te pritom ispuštaju otrov koji nije opasan za ljude, ali čini ubod još neugodnijim.  

Druga i veća opasnost su meduze koje mogu izazvati vrlo jake opekline na koži. Naime, većina meduza ima duge lovke sa žarnim stanicama koje koriste za lov i obranu. Žarne stanice luče otrovni sadržaj pa, kad vas opeče meduza, bol može varirati od slabije do vrlo jake.

Dakle, ako vam morsku radost prekine ubod ježinca ili pak opeklina meduze, postoje načini kako možete sebi ili svojim bližnjima pomoći u prvim trenucima.

Opekline meduze

Prvo morate osobi, koju je opekla meduza, pomoći da što brže izađe iz vode, odnosno duboke vode te što prije spriječiti pečenje. Nazovite ili potražite hitnu medicinsku pomoć ako opekline prelaze polovicu uda ili nekog drugog dijela tijela. Naravno, zatražite pomoć u slučaju alergijske reakcije.

Kako biste pružili prvu pomoć osobi koju je opekla meduza, hladite opečeno područje morskom vodom koja će deaktivirati stanice pečenja. Druga je mogućnost da opečeno područje ispirete octom.To se posebno odnosi na meduze iz tropskih mora. Nikako nemojte opekline ispirati slatkom vodom jer to može izazvati još goru reakciju na koži. Činite to tako dugo dok ne stigne medicinska pomoć. Ukoliko nema mogućnosti za hitnom medicinskom pomoći, morat ćete sami nastaviti tretman na ozlijeđenoj osobi.

S obzirom da meduza na koži ostavlja svoje lovke, potrebno ih je ukloniti. Ukoliko nemate pri ruci ocat, možete upotrijebiti kremu za brijanje, sapun za tijelo ili pak pomiješajte pijesak, blato i morsku vodu, stvorite pastu i aplicirajte ju na zahvaćeno mjesto. Opečeno mjesto morate „ostrugati“, odnosno „obrijati“ britvicom ili kreditnom karticom kako biste uklonili lovke koje peku kožu. Nakon toga ponovno nanesite ocat (ako ga imate). Na opečeno mjesto možete aplicirati kremu s hidrokortizonom ili dati oralni antihistamin kako biste olakšali pečenje i oteknuće.

Laganije opekline meduze olakšajte ledom (led stavite u plastičnu vrećicu kako opeklina ne bi reagirala sa slatkom vodom). Otvorene mjehure čistite tri puta na dan i aplicirajte antibiotsku kremu. Stavite zavoj ako je potrebno. Ako osoba doživi jake opekline od meduze, moguća je i hospitalizacija na nekoliko dana gdje će, osim tretiranja kože, dobiti i protuotrov.

Ubodi morskog ježa

Dovoljan je samo jedan nepažljivi korak i eto bodlji ježinca u tabanu ili nekom drugom dijelu tijela. Što učiniti?
Ako je ikako moguće, izvadite bodlje što prije. Nećemo vam lagati, sigurno će boljeti, ali to je jedini način da započne proces zacjeljivanja. Budite sigurni da će vas manje boljeti ako ih što prije izvadite, a i lakše ćete ih izvaditi u jednom komadu. Ako bodlje ne možete izvaditi prstima, učinite to pincetom ili se poslužite dezinficiranom iglom za šivanje.

Postoje još dvije mogućnosti. Mjesto na kojemu se nalaze bodlje namačite što dulje u octu. Naime, ocat bi trebao spriječiti širenje otrova, a usto bi se bodlje u octu trebale razgraditi. Druga je mogućnost namakanje ubodenog mjesta u vrlo vrućoj vodi, između 45 i 50 ºC ako možete izdržati, i to najmanje 90 minuta. Nakon toga će bol biti manja ili će u potpunosti nestati jer se otrov na toj temperaturi razgrađuje, a i lakše ćete izvaditi bodlje s pincetom.

Imajte na umu da bodlje crnog ježinca ostavljaju crnu boju pod kožom pa ćete možda imati dojam da niste izvadili cijelu bodlju. Naravno da postoji mogućnost pucanja tanjih bodlji što može izazvati probleme s upalama. Ukoliko dva dana nakon vađenja bodlji i pravilnog tretiranja ubodenog mjesta bol ne prolazi i još uvijek su ostala crna mjesta, vjerojatno su unutra ostali djelići bodlje. Ako ih ne možete izvaditi, zatražite liječniku pomoć.  

Nakon što uklonite bodlje, mjesto uboda isperite čistom vodom, dezinficirajte octom ili alkoholom te nanesite antibiotsku mast. Mjesto uboda možete zaštititi flasterom, gazom ili zavojem. Ni u kojem slučaju ubode ježinaca nemojte tretirati urinom. Naime, postoji uvriježeno mišljenje kako će urin pomoći da bodlje lakše izađu, što apsolutno nije točno. Urinom možete samo izazvati dodatne infekcije, a osim toga, to nije nimalo ugodan način tretiranja.

(vam)
 
Komentari
+2
 
latica87
 • 27.6.2012 20:56:33
 • Bodova: 210
 • Prijavi
Izbjegavam mjesta gdje bih mogla susresti ježince i meduze.
natkazg
 • 18.6.2012 9:20:38
 • Bodova: 12067
 • Prijavi
Mrzim ježince i izbjegavam plaže gdje se nalaze, makar morala pješačiti pola sata do plaže bez njih.
mayaacro
 • 17.6.2012 22:41:29
 • Bodova: 2808
 • Prijavi
ko klinka sam stala na ježa, i to dobro. užasno sam se bojala vađenja bodlji tako da sam čitavo ljeto i dio jeseni šepesala dok se nisu razgradile, valjda. šteta šta u tekstu nisu spomenuli vlasulje.
abby
 • 17.6.2012 17:15:32
 • Bodova: 2522
 • Prijavi
e,što ću da pamtim jednog ježa,kad sam stala na njega,zanebesalo mi se,tri sam dana hodala na jednoj nozi :))))
chikita
 • 17.6.2012 15:12:36
 • Bodova: 145
 • Prijavi
Ja sam opet cula da se opekline od meduze mogu ispirati urinom, nisam prakticirala jer na srecu nisam imala takovih problema, ali me zanima da li ima istine u tome?
paloma_22
 • 17.6.2012 8:15:13
 • Bodova: 49673
 • Prijavi
Kao klinka stala sam na ježinca i mama mi je tek nakon tjedan dana skužila bodlje u peti (mene nije boljelo pa nisam reagirala), ali je zato vađenje bila živa muka. Od onda idem samo na plaže s kamenčićima, ne gazim tamo gdje ne vidim šta je na dnu, a mjesta gdje ima ježeva izbjegavam u širokom luku. Kad čujem da su se pojavile meduze - ne idem na more.