Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Morska bolest (bolest putovanja)

Morska bolest (bolest putovanja)

Kako ublažiti mučninu i ostale neugodne simptome tijekom vožnje autom, leta zrakoplovom ili plovidbe brodom?

Ljetovanje jedva čekate, ali ako patite od bolesti putovanja (kinetoze, bolesti kretanja, najčešće poznate kao morske bolesti) muka vam je već pri samoj pomisli da morate sjesti u automobil ili da do željene destinacije za odmor trebate zaploviti i brodom. Posebne pripreme očekuju vas i ako planirate let zrakoplovom, pogotovo do udaljenijih odredišta. Moglo bi se najjednostavnije reći kako se radi o lošoj prilagodbi nečijeg organizma na kretanje. Prema stručnoj definiciji, bolest putovanja karakterizira pojava vrtoglavice koju je uzrokovalo kretanje, a praćena je najčešće mučninom, povraćanjem, bljedilom, može se javiti i hladni znoj, pad tlaka, glavobolja.

Pazite na hranu, ne zaboravite uzeti lijek protiv mučnine
Tabletu protiv mučnine obavezno popite prije putovanja, jer kad se pojave simptomi morske bolesti, a pogotovo povraćanje, lijek je nemoguće uzeti. Jedino putem injekcije. Ako ste uzeli lijek protiv mučnine, nemojte upravljati automobilom, jer su nuspojave takvih lijekova najčešće pospanost i smanjena koncentracija. Nemojte ići na put praznog želudca, ali ograničite unos hrane i pića. Alkohol pogotovo nemojte konzumirati. Izbjegavajte masnu i tešku hranu, uzmite samo lagani obrok, dobro će doći grickalice, prepečenac, ali se nemojte time prejesti. Izbjegavajte intenzivne, teške mirise jer također potiču mučninu.  

Što manje pokreta tijekom vožnje

U automobilu gledajte ravno ispred sebe, ne kroz prozore sa strane. Usredotočite se na čvrstu točku u daljini, i ne gledajte u objekte koji se miču. Nemojte čitati tijekom vožnje. Najbolje je da sjedite na mjestu suvozača.  
U zrakoplovu ili na brodu smjestite se u sredinu, gdje su pokreti najblaži. Poželjno je da ne sjedite u smjeru suprotnom od pravca putovanja. Nastojte biti što mirniji i što mirnije držati glavu.

Za vrijeme plovidbe izbjegavajte zagušljivu kabinu, jer zagušljiv zrak dodatno pogoduje bolesti kretanja. Ako je moguće boravite na otvorenom, a ukoliko ste u kabini, zatvorite oči. Na brodu birajte kabine gdje se najmanje osjeti ljuljanje valova, dalje od krme i pramca.

Morska bolest, kako joj i ime kaže, najčešće se javlja kod vožnje brodom, a najmanje u vlaku. Žene su češće pogođene nego muškarci neugodnim simptomima bolesti kretanja. Svakako bi bilo dobro, ukoliko je moguće, ukloniti štetne vanjske utjecaje koji osjetljivim osobama otežavaju putovanje, kao što su teški mirisi, dim cigareta, zagušljivost, vruć zrak.

(M.G.)
 
Komentari
+2