Moć aromaterapije: Mirisi ti mogu pomoći u borbi protiv tjeskobe i stresa

Moć aromaterapije: Mirisi ti mogu pomoći u borbi protiv tjeskobe i stresa© Pixabay

Mirisi koji pobuđuju lijepe uspomene mogu imati pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje

Jesi li ikada čula za 'Proustov fenomen'? Naime, radi se o tome da miris može potaknuti određena sjećanja, odnosno da uspomene iz djetinjstva povezane s mirisom ostaju kroz cijeli život
Jedno istraživanje je 2015. godine čak otkrilo da 'Proustov fenomen' ima utjecaj na preferencije kupaca. Zaključili su da "osobna potencija uspomena evocirana mirisom proizvoda, više od hedonističkih kvaliteta mirisa sama po sebi, pokreće percepciju proizvoda."

Dakle, kad netko ima sjećanje na određeni miris, to će biti najjači pokretački faktor u njegovoj reakciji na njega, a cijela industrija mirisa to dobro iskorištava. Kao primjer, zamisli začine poput cimeta koji prizivaju uspomene na Božić. Ili 'pamučno svježi' mirisi koji donose osjećaj opuštenosti. Naš miris djeluje slanjem impulsa receptora u nos.
 
(Foto: Pixabay)

Zapravo, naš limbički sustav služi u kontroli raspoloženja, pamćenja, ponašanja i emocija, a ono što je posebno važno je da je amigdala odgovorna za formiranje sjećanja na emocionalne reakcije poput straha, tjeskobe i agresije. Naš miris je jedino čulo koje ima izravnu vezu s ovim dijelom mozga. 

Na početnoj razini, naš mozak u osnovi unakrsno analizira mirise kako bi razlikovao ugodne/loše, sigurne/nesigurne i poznate/čudne.

Primjerice, miris klora može pobuditi sjećanja na igranje u bazenu. Ili pak pobuditi sjećanje na strah koji si osjećala kada si se gotovo utopila kao dijete. Drugi primjer dolazi s djecom. Na primjer, bebin miris povećava oksitocin (ljubavni hormon) u majci kako bi aktivirao refleks izbacivanja mlijeka i olakšao povezivanje. Odnosno, ako možeš pronaći miris s kojim imaš umirujuće asocijacije, možeš to iskoristiti u svoju korist.
 
(Foto: Pexels)
 

Drevni iscjelitelji dugo su koristili mirise poput jasmina, citrusa i lavande kako bi izazvali unutarnji mir. Nažalost, istraživanja o učinkovitosti aromaterapije su ograničena. Međutim, japansko istraživanje koristilo je prestrašene miševe kako bi ih kasnije izložili različitim mirisima i promatralo učinke. Kada su linalool (spoj koji daje miris lavande) napunili u kavez, otkrili su da ima sličan učinak kao i mnogi lijekovi protiv tjeskobe!

Jako često, na asocijacije povezane s mirisom utječu i kultura i osobno iskustvo. Primjerice, miris dima logorse vatri mogao bi umiriti jednu osobu, dok drugu užasnuti. Kao i kod svakog tretmana, jednostavno moramo pronaći ono što nam najbolje odgovara!

Koji mirisi za tebe izazivaju za smirena i sretna sjećanja i emocije? Piši nam u komentarima. 
 
Komentari
+2
 
anna-herman
  • 1.11.2019 20:51:11
  • Bodova: 56299
  • Prijavi
"U potrazi za izgubljenim vremenom"... ah... treći srednje... :) Obožavam tu temu, a još više mirise koji me u djeliću sekunde mogu vratiti u živa sjećanja, gdje ponovno doživljavam boje, emocije... Prekrasno je to moći, kao da sam u svojevrsnom vremeplovu. Kako je fascinantan taj naš mozak! Lavanda na mene djeluje opuštajuće, volim je, ali miris jasmina mi je miris broj jedan. Odmah nakon njega slijede sandalovina i ylang ylang. To su mirisi koji me totalno obuzimaju. Nisam ljubitelj citrusnih ni općenito voćnih mirisa. Niti kod ulja niti kod ostalih kozmetičkih proizvoda.
kuota
  • 1.11.2019 17:38:01
  • Bodova: 21123
  • Prijavi
Obožavam eterična ulja, cimet, naranča, limun, pepermint, čajevac....... Popis je dugačak koliko ih ima finih i zdravih.
vmarina
  • 1.11.2019 9:52:37
  • Bodova: 50948
  • Prijavi
Miris prirode.