Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Koronavirus: stomatološke prakse su ograničene - šta trebate znati?

Koronavirus: stomatološke prakse su ograničene - šta trebate znati?© Promo

Koji su kućni lijekovi koji djeluju i kako se sami možete nositi s problemi s desnima

Zbog pandemije koronavirusa, većina stomatoloških ordinacija djeluje u ograničenom obimu. Međutim, službenici za hitne slučajeve Ministarstva zdravlja stalno daju jasne upute liječnicima koji su odgovorni za pružanje hitne pomoći u slučaju jakih bolova, oticanja nepoznatog porijekla i drugih ozbiljnijih slučajeva. Stoga je medicinska njega i dalje dostupna, ali pružat će se prema različitim standardima. Što učiniti u slučaju bola ili krvarenja desni? Čega treba zapamtiti kada je pristup stomatološkoj njezi ograničen?

Stomatološki tretmani i koronavirus

Prije svega vrijedi istaknuti da svaka moderna stomatološka ordinacija i bez pandemijskih mjera treba održavati higijenu na najvišem nivou. Smjernice HZJZ-a i sanitarne inspekcije već godinama su stroge u tom pogledu. Zakonom je propisano da se u ordinacijama dentalne medicine trebaju koristiti ili alati za jednokratnu upotrebu ili pažljivo dezinficirani i u autoklavu sterilizirani alati. Zašto? Zato što patogeni mogu vrlo lako kroz usnu šupljinu ući u naš organizam. Dakle, kad nakon završetka pandemije budemo išli stomatologu, i kada se sve vrati u normalu, ne moramo brinuti o razini higijene.

Zašto su onda stomatološke ordinacije zatvorene? U vremenima pandemije koronavirusa problem ne predstavljaju zdravstvene ustanove i njihovi higijenski standardi, već uglavnom broj pacijenata koji se obično okuplja na takvim mjestima, pogotovo u čekaonicama. U praksi se nikad ne zna tko nosi virus, a tko ne. U slučaju asimptomatskih bolesnika, stomatolog ili zubni tehničar su oni koji se nalaze na prvoj liniji, oni su izravno izloženi. Dakle, ne radi se samo o sigurnosti pacijenata, već i o sigurnosti medicinskog osoblja.

Kako se epidemiološka situacija mijenja, tako se prilagođavaju i upute Kriznog stožera. Osim na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr), najnovije informacije možete pronaći i na stranicama Hrvatske komore dentalne medicine: www.hkdm.hr.
 
Kućni lijekovi za zubobolju

Zubobolja je za svakoga od nas neugodno stanje, ali s obzirom na trenutnu situaciju prvo bismo trebali iskreno odgovoriti na pitanje predstavlja li nam ona više neugodnost ili istinski problem koji bi se trebao smatrati hitnom situacijom. To je zasigurno osjetljiva i relativna stvar, ali s obzirom na epidemiju, nešto može i pričekati. U većini slučajeva se barem privremeno možemo sami nositi sa situacijom. Najčešći uzroci zubobolje uključuju bolesti usne šupljine, ali i nemar vezan uz redovnu higijenu. Mnogi ljudi miješaju nelagodu uzrokovanu npr. aftama sa stvarnim stomatološkim problemom. Prije nego što poduzmete ozbiljnije korake, nastojte u prvom redu redovito prati zube četkicom i čistiti ih zubnim koncem, te ispirati usnu šupljinu. To je dobra preventivna mjera ne samo u ovim teškim okolnostima s kojima smo trenutno suočeni, već i kada se život vrati u normalu.

- lijekovi protiv bolova

Na raspolaganju imate više bezreceptnih lijekova protiv bolova. Na taj način možemo barem privremeno suzbiti bol i poboljšati kvalitetu života. Međutim, s obzirom na štetno djelovanje takvih lijekova na jetru, ne preporučujemo njihovu primjenu kroz duže razdoblje. 

- ulje klinčića, kapi valerijane

Klinčić se u stomatologiji koristi za dobivanje npr. eugenola. On se izrađuje se od ulja klinčića, a koristi se za dezinfekciju korijenskih kanala i kaviteta. Također je jedna od komponenti pripravaka koji se koriste kod „trovanja“ zubne pulpe. Dokazano je da ulje klinčića neutralizira učinak mnogih bakterija koje uzrokuju propadanje zubi i bolesti parodonta. Dakle, ako vam se dogodi da imate rupu u zubu ili određeni problem u području usne šupljine, namočite pamuk u ulje klinčića i upotrijebite ga kao privremeni oblog. Kapi valerijane imaju sličan učinak. Postupak je identičan. Takva rješenja iz kućne ljekarn teško mogu nadomjestiti posjet stomatologu, ali mogu vam privremeno pomoći da se riješite boli i nelagode, a također liječe i krvarenja ili upale.            

- tekućina za ispiranje usne šupljine

Jedno od sredstava koje možete koristiti kod kuće je vodica za ispiranje usta. Neke od tih tekućina temelje se na bilju, no preporučuje se upotreba onih koje su profesionalno pripremljene tako da imaju antibakterijski i antiseptički učinak. Sastojak zadužen za takvo djelovanje je, između ostalih, cetilpiridinijev klorid, koji se može naći u vodicama za ispiranje usta Oral-B Professional.

- temeljito čišćenje problematičnog mjesta

Bakterije često rastu u rupi koja se stvorila na zubu, stoga moramo spriječiti nakupljanje ostataka hrane na tim mjestima. Moramo pažljivo oprati zube četkicom, očistiti interdentalne prostore zubnim koncem i isprati usta kako bismo bili sigurni da smo se potpuno riješili ostataka.

- jedenje drugom stranom

Slijedeći pravilo da je bolje ne iritirati već nadraženo mjesto, najjednostavniji je način da upotrebljavamo drugi dio usta dok jedemo. To je obično nešto što radimo prirodno. Ipak, vrijedi naglasiti da je takva instinktivna reakcija ispravna.
1/3
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2