Kako se riješiti jutarnjeg zadaha?

Kako se riješiti jutarnjeg zadaha?

Treba li vaš dragi „gas-masku“ kada ga pokušate ujutro poljubiti?

Svi imamo jutarnji zadah, no svakako se intenziteti mogu razlikovati. On se događa zbog manje proizvodnje sline za vrijeme spavanja, zbog čega bakterije koje inače slina ispire, ostaju u zubnoj šupljini. Za pojačani jutarnji zadah zasigurno može biti zaslužna i prehrana, jer dio mirisa može dolaziti direktno iz želudca, ali i nedovoljna higijena – neredovito i netemeljito pranje zubi i zubne šupljine prije spavanja.  
Nikako se ne smije zanemariti utjecaj nakupina plaka i kamenca na zubima te, naravno, nesanirani pokvareni zubi, što svakako može intenzivirati neugodne mirise ne samo ujutro nego i tijekom cijelog dana.
 
Kako biste neugodan jutarnji zadah sveli na minimum, ponajprije trebate riješiti eventualne probleme sa zdravljem zubi – kamenac, plak, pokvareni zubi. Kada ste sigurni da je taj dio riješen, tada možete primijeniti sljedeće preporučene metode.

Pijte vodu

Prije nego što odlučite poljubiti dragog za dobro jutro, popijte čašu vode, što će vam odmah osvježiti dah. Neće biti savršeno kao da ste oprali zube, ali razlika će biti primjetna. Stavite čašu vode večer prije uz krevet. Ako se probudite, možete popiti koji gutljaj tijekom noći.

Perite i jezik

Kada perete zube prije spavanja, obvezno perite i jezik, jer je to isto jedno od područja na kojem se nakupljaju bakterije koje izazivaju jutarnji zadah. Osim četkicom, postoji posebna strugalica za jezik kojom isto možete učinkovito ukloniti bakterije.

Čišćenje zubi koncem

Takozvano, „flosanje“ prije spavanja ne samo da će vam pomoći u higijeni zubi i zdravlju zubnih desni, nego i u velikoj mjeri umanjiti jutarnji zadah, jer će ukloniti sve bakterije i ostatke hrane i sline koji su se nakupili tijekom dana.

Ispiranje usta tekućinom za ispiranje

Nakon „flosanja“ nikako nemojte zaboraviti isprati usta za to namijenjenom tekućinom. No, ako i koji puta preskočite „flosanje“, nemojte preskočiti ispiranje usta prije spavanja, naravno, nakon što ste već oprali zube četkicom.

Jedite više citrusnog voća prije spavanja

Citrusno voće kao što su limuni, naranča, grejp odlični su za zdravlje zubi zbog vitamina C, te manji jutarnji zadah.

Pazite što jedete i pijete

Začinske namirnice i općenito začinjena hrana i razne vrste alkoholnih i bezalkoholnih pića mogu svakako doprinijeti pogoršanju jutarnjeg zadaha. Zato prije spavanja popijte čašu Coca Cole ili običan jogurt koji će do jutra djelovati na smanjenje zadaha.

Pušenje i kava

Pušači i osobe koje piju više od dvije šalice kave na dan imaju vrlo neugodan jutarnji zadah. Smanjenje konzumacije cigareta i kave, posebno nekoliko sati prije spavanja, može pomalo ublažiti zadah.
 
Foto: © vladimirfloyd - fotolia
 
Komentari
+2
 
elaeje
 • 17.7.2016 12:00:06
 • Bodova: 28724
 • Prijavi
Los zadah kod odredene osobe moze biti znak neke bolesti u organizmu.Pranje zubi ujutro prije spavanja i naravno toilet vodioca za ispiranje usne supljine je dobitna kombinacija.I zvakaca guma je dobar prijatelj jer ako netko ne osjeca svoj los zadah jer misli da se ne osjeti netko drugi,moze pogrijesiti.Zubici se moraju cuvati jer od losih zubi stradaju kosti i dolaze jos razne boljke. ;)
jaca41
 • 3.3.2016 10:51:28
 • Bodova: 6074
 • Prijavi
Imam zdrave zube,ali mi se ponekad desi neugodan zadah ujutro.Odmah idem na pranje zuba....meni je to vjerovatno onda zbog kave jer je volim popiti prije spavanja.Konac i vodica prava stvar.
teeea
 • 2.3.2016 19:46:20
 • Bodova: 29940
 • Prijavi
Imam zdrave zube i nemam nikakvih problema sa zadahom, a žvakaće skoro pa i ne koristim
dukija
 • 2.3.2016 18:06:32
 • Bodova: 18469
 • Prijavi
Odlični savjeti...znam često imati problema sa zadahom, rješavam ga tekućinom za ispiranje usta, bez nje ne mogu zamisliti oralnu higijenu...