Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Kako popraviti držanje na 6 jednostavnih načina?

Kako popraviti držanje na 6 jednostavnih načina?© Depositphotos

Kako ne bi imala problema s kralježnicom i bolovima u leđima, odmah poduzmi nešto po pitanju svog držanja

Tvoja mama uvijek ti je govorila da sjediš uspravno, ali nekako se i dalje uhvatiš kako si pogrbljena nad računalom, i to barem desetak puta dnevno...

No, pravilno držanje je važno - jer neispravno i loše držanje, od kojega većina nije danas pošteđena, donosi niz problema: dovodi do smanjenog dotoka kisika, pogotovo u predjelu vrata i glave, npr. ako držite glavu nagnutu previše naprijed, smanjuje se dotok kisika u mozak, a time je i koncentracija lošija; zatim do sprječavanja ispravnog provođenja živčanih impulsa po cijelom tijelu; te se unutarnji organi dodatno pritišću, uzrokujući time puno bolesti.

Imati savršeno držanje lakše je reći nego li učiniti, ali i to je moguće i sa samo malim promjenama. Evo nekoliko savjeta koji će ti pomoći u tome.

Mijenjaj ramena kod nošenja torbice

Svako jutro, zgrabiš svoj telefon, ključeve i zamahneš torbicom preko jednog ramena dok letiš kroz vrata. No, nošenje te dodatne težine uvijek samo s jedne strane (pogotovo ako imaš veliku i težu torbu) može promijeniti tvoj prirodni hod i uzrokovati bolove u mišićima i leđima tijekom vremena.
Rješenje? Povremeno prebacuj torbicu s ramena na rame, očisti torbicu od suvišnih stvari kako bi olakšala opterećenje ili je nosi preko tijela kako bi se težina ravnomjernije rasporedila.
 

via GIFER


Prilagodi liniju pogleda

Ako se neprestance sagibaš iznad svog laptopa, vrijeme je da uložiš u monitor. Važno da su tvoje oči usmjerene ravno ispred tebe kako bi izbjegla savijanje vrata i sagibanje ramena tijekom dana - to može uzrokovati dugotrajne bolove u leđima i probleme s držanjem.

Razmisli o svojim ušima

Jesi li ikada primijetila svoje držanje dok tipkaš na mobitel? Tvoja glava padne naprijed, a leđa su zakrivljena. Jednostavan trik da se glava ne savija: drži uši u ravnini iznad ramena. To će ispraviti tvoju kralježnicu i smanjiti svaki pritisak na vrat.

Nemoj prekrižiti noge

Još jedan koristan savjet za ispravljanje kralježnice kad sjediš: poravnaj ramena ravno iznad bokova - to znači da noge nisu prekrižene i stopala su na tlu.Ovo će isprva biti teško, ali sjedenje s prekriženim nogama cijeli dan veoma je loše za donji dio tijela i kralježnicu.
 

via GIPHY


Podigni stolicu

Ako sjediš za stolom cijeli dan, tvoja je stolica vjerojatno prenisko spuštena. Kako bi provjerila - provjeri tvore li laktovi kut od 90 stupnjeva tijekom tipkanja. Ako to nije slučaj bilo bi dobro da podigneš stolicu kako bi se smanjio pritisak na gornje trapezoidne mišiće, koji se mogu napeti od povijanja ramena.

Istezanje

Ako osjećaš da počinješ tonuti u pogrbljen položaj, sjedni uspravno i položi lijevu ruku na desnu stranu glave kako bi istegnula glavu u lijevu stranu. Zadrži 30 sekundi, a zatim promijeni stranu. Pa malo kruži glavom. Ovo ponavljaj dva puta dnevno kako bi se smanjila napetost u vratu i leđima.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lou McWalters Massage (@lmmt_massage) on

 
Komentari
+2
 
oneg1rl
  • 18.4.2019 14:34:20
  • Bodova: 2758
  • Prijavi
Ovo cu morat poceti primjenjivati!