Kada je vrijeme za keramičke ljuskice?

Kada je vrijeme za keramičke ljuskice?

“Smijte se i cijeli svijet će se smijati sa vama" - prekrasan osmijeh veseli ljude oko vas i daje samopouzdanje.

Očito je da su naš osmijeh, specifičnije naši zubi, vrlo bitni za nas. Tri od četiri građana Amerike vjeruju da neatraktivan osmijeh može naštetiti njihovim izgledima za uspjeh u poslu. Kako sada stvari stoje, u Hrvatskoj sve ide prema tome trendu.

Teško je nasmijati se slobodno, čak i ako to želimo, ako su nam zubi nepravilni, puknuti ili diskolorirani (različitih boja). Ako je to vaš problem, keramičke bi ljuskice (odnosno laminati, eng. veneers) mogle biti dobro rješenje za vas. Iako ni jedan oblik terapije estetske stomatologije ne može zamijeniti dobru oralnu i parodontalnu higijenu, keramičke ljuskice postavljene na vaše prirodne zube mogu jednostavno popraviti i uljepšati vaš osmijeh i vaše samopouzdanje.


Koje su prednosti keramičkih ljuskica?

Keramičke ljuskice su tanke ljuskice napravljene od keramike, kojima se prekrivaju oštećeni, diskolorirani i nepravilni zubi. Ova tehnika ima nekoliko prednosti u odnosu na ostale: keramika je otporan materijal koji je bojom, translucencijom i otpornošću jako sličan zubnoj caklini. Keramičke ljuskice mogu efektno estetski zatvoriti razmake među zubima, produžiti i preoblikovati zube, ispraviti otkrhnute i izobličene zube te prekriti mrlje i diskoloracije.

Prve konzultacije oko postavljanja ljuskica

Vi i vaš stomatolog razgovarat ćete o promjenama koje želite napraviti. Stomatolog će vam objasniti više opcija koje vam odgovaraju, samu proceduru izrade keramičkih ljuskica, te rizike i ograničenja terapije.

Pregled započinje kompletnom medicinskom dijagnozom i pregledom vaših zubi i desni.  Slijedi fotografiranje i analiza fotografija, te izračunavanje trenutnih proporcija osmijeha i planiranje najidealnijeg osmijeha za vas. Taj dio terapije je osnova kreiranja vašeg novog osmijeha. To je ujedno i vrijeme da postavite sva pitanja u svezi terapije.Kratke krune zuba produžene su i oblikovane


Kako se izrađuju keramičke ljuskice?

Na prvoj posjeti koja slijedi nakon prvih konzultacija, vaši će se zubi izbrusiti i oblikovati tako da im se odstrani vanjski dio zubne cakline. To omogućava prostor za postavljanje tankih keramičkih ljuskica i bolju površinu za njihovo lijepljenje adhezivnom tehnikom.  Nakon toga, uzima se otisak zubi koji se koristi za izradu preciznog modela na kome zubni tehničar radi keramičke ljuskice. Stomatolog će vam sugerirati izradu privremenih ljuskica kako bi se zaštitili zubi dok definitivne keramičke ljuskice ne budu postavljene.

Na sljedećoj posjeti, stomatolog će provjeriti odgovaraju li keramičke ljuskice, te provjeriti boju i njihov oblik. Ako je potrebno, mogu se napraviti dodatne promjene oblika i boje ljuskica. Prije nego što se vaše nove keramičke ljuskice definitivno zalijepe kompozitnim cementom, vaši  će se zubi temeljito očistiti i pripremiti za cementiranje.

Gdje se odvija procedura i koliko dugo traje?

Terapija keramičkim ljuskicama obično zahtijeva minimalno dva posjeta. Dužina trajanja zahvata ovisi o stanju vaših zubi i broju ljuskica koje je potrebno napraviti.

Što mogu očekivati nakon postavljanja keramičkih ljuskica?

Nakon što se vaši zubi izbruse i prije postavljanja definitivnih keramičkih ljuskica, vaš će izgled biti uobičajen. U tom se razdoblju možete  suočiti s laganom osjetljivošću, uzrokovanom uglavnom hladnim napitcima.

Nakon što se ljuskice definitivno cementiraju, osjećat ćete ih kao prirodni dio vaših zubi i njihova će upotreba tokom žvakanja biti ista kao kod prirodnih zubi. Međutim, keramičke ljuskice nisu neuništive. Kako biste zaštitili ljuskice od neželjenog pucanja, treba izbjegavati gristi jako tvrdu hranu i namirnice, te navike poput griženja noktiju.


"Crveni dio" osmijeha je značajno manji,
a poredak zuba je doveden u simetriju


Tko je idealni kandidat za ljuskice?

Najbolji  kandidati za postavljanje keramičkih ljuskica su osobe koje održavaju dobru oralnu higijenu, žele poboljšati izgled svoga osmjeha (i svoj osobni izgled i imidž), dobro su obaviještene oko kvalitete i estetike rezultata terapije, i imaju realna očekivanja.

Razmišljate o rizicima postupka i njegovim ograničenjima ?

Kako oralna šupljina sadrži brojne vrste bakterija i podložna je svakodnevno mnogim promjenama temperature i tlaka, sve dentalne restauracije imaju postotak rizika od neželjenih promjena. Važno je održavati oralnu higijenu i rubove ljuskica čistima. Kako bi smanjili rizike,slijedite upute vašeg stomatologa u potpunosti, kako prije tako i poslije terapije.

Koja je cijena postavljanja ljuskica?

Cijena keramičkih ljuskica varira zavisno od mjesta u kojemu živite i kompliciranosti vašeg slučaja. Postoje velike razlike u cijeni samog postupka, a ovise o mnogim potrebnim promjenama koje su različite kod svakog pacijenta.

Autor teksta:
Daniel Žgombić, dr. stom.
Preuzeto iz stomatološkog časopisa za pacijente Smile
 
Komentari
+2
 
fancypants
 • 23.12.2016 13:14:45
 • Bodova: 2
 • Prijavi
Po meni se te ljuskice za zube rade kad želiš imat holivudski osmijeh, a izbjeljivanje zubi treba ponavljati jer zubi opet požute. Osobno ih nebi radila jer imam sasvim lijepe zube i nema potrebe za tim, ne mora ti svaki zub bit savršen. 
haruno8
 • 27.3.2011 18:45:49
 • Bodova: 2928
 • Prijavi
hvala cure.. . ma nisu ni moju nes prevec zuti al ono, moze to i bolje :) jos da imam decka...
tnx-ende
 • 24.3.2011 13:38:08
 • Bodova: 10491
 • Prijavi
[QUOTE=martina1311]dal se izbjeljivanje placa i kod kog se to obavlja (privatnik il?)? X) [/QUOTE] ne smijem napisati svoju preporuku jer bi bila reklama........ ja idem na izbjeljivanje zoom lampom na jedan tretman koji traje oko 15 minuta i košta 1250 kuna...(meni nisu nešto jako diskolorirani, uglavnom kava, pljuge, čaj i sl..) .....i meni u 1 tretmanu izbijeli do mliječne boje.........e sad, to je individualno pa nekima traje 10 minuta nekima pola sata i nijanse variraju od 2-4 za jedan tretman........ako želiš više, možeš ih izbijeliti čak i do 10 nijansi, to ti je nekih 3 soma kuna (ja to doduše nisam probala al tak vele)......za to ti treba 3 tretmana..........najbolje da uguglaš i naći ćeš sve o tome kaj te zanima......ovo kaj ja pričam je za zagreb..... e da, ak dođeš sa dečkom onda imate neki popust
-katrin-
 • 24.3.2011 0:36:38
 • Bodova: 286
 • Prijavi
Ispravak, tj. dopuna *traje 15-ak minuta
-katrin-
 • 24.3.2011 0:35:53
 • Bodova: 286
 • Prijavi
Da izbjeljivanje se plaća. U osnovi mislim da postoje dvije vrste - jedno jeftinije koje sam radiš doma (izrade ti "udlagu" u koju stavljaš sredstvo za izbjeljivanje i to nosiš preko noći), mislim da je cijena 800 kn po čeljusti, znači za gornju i donju zajedno 1600kn. Ako imaš pitanja oko toga slobodno me pitaj, jer mi je tata to probao. Druga vrsta ti je ona koja se izvodi kod zubara, traje 15-ak i ideš dvaput. Naravno to je skuplja verzija, ali vjerojatno učinkovitija.
haruno8
 • 23.3.2011 22:35:56
 • Bodova: 2928
 • Prijavi
dal se izbjeljivanje placa i kod kog se to obavlja (privatnik il?)? X)
-katrin-
 • 23.3.2011 17:59:43
 • Bodova: 286
 • Prijavi
Protiv se navlakama, osobito kao način rješavanja krivih zubi (ipak postoji nešto što se zove ortodoncija) jer se površina zuba ipak u nekoj mjeri brusi i naravno navlake koje koštaju poprilično je potrebno mijenjati svakih xx godina. Stvarno mi je bilo kao kad su onoj curi u top modelu sa 21 god. stavili valjda 16 navlaka. Ko će joj to ubuduće u životu plaćat?
tnx-ende
 • 23.3.2011 11:09:41
 • Bodova: 10491
 • Prijavi
ne kužim zakaj bi neko sa zdravim zubima lijepog oblika zbog diskoloracije išao stavljati navlake kad postoji izbjeljivanje kod zubara........ meni su blistavi nakon toga, bijeli kao snijeg.......a te navlake su mi fuj