Kad zavist pritišće dušu

Kad zavist pritišće dušu

Što je zavist znamo svi, ali ima načina da pobijedimo taj osjećaj

Gotovo nitko nije imun, ali rijetko će tko priznati da ga izgriza osjećaj zavisti. Ne samo što mislimo da prijateljica ili nova kolegica, izgledaju bolje, to ide tako daleko da zavidimo drugima jer imaju "bolji" posao od nas. Zašto on ima to što ja nemam?

Što je zavist, znamo svi. Ne samo iz djetinjstva. Ali, kao odrasli imarno druge mogućnosti da se s tim osjećajem borimo, kažu psiholozi. Zavist često proizlazi iz osjećaja nezadovoljstva samim sobom, a to se može promijeniti.

Evo što se smatra zavišću:

Zavist kao pokretač

Određena doza zavisti sasvim je normalna, može pojačati našu motivaciju i pokrenuti skrivene potencijale. Gledajući uspjeh drugoga, recite sebi: "I ja mogu uspjeti!" Postavite si cilj prema svojoj snazi i sposobnostima,veselit ćete se svojim uspjesima, pa tako nećete imati vremena baviti se drugima.

Zavist kao kočnica

Može se dogoditi da na uspjehe drugih reagiramo osjećajem manje vrijednosti. Poražavajući osjećaj. Tada si morate postaviti pitanje: "Vidim li, zaista, druge u pravom svjetlu. Radi ti se samo o mojoj glavi koja umišlja stvari? Nabrojte što biste od neke osobe stvarno željeli i vi imati: posao, značaj... No, je li baš lako? Jer, sve ima svoju cijenu. Tko uspije spoznati da novac, status i uspjeh imaju i drugu stranu medalje, neće biti dugo zavidan. Najbolja je taktika boriti se protiv zavisti u samom začetku.

Ne uspoređujte se

"Drugima sve ide od ruke, meni ne." Pogrešno mišljenje. Tko svijet smatra nepravednim, bit će još nezadovoljniji i potpuno će se zablokirati. No, učite ti na vlastitim neuspjesima, bit ćete sretniji i nećete imati osjećaj manje vrijednosti. Potražite sami svoju sreću. Uostalom, jeste ti razmišljali zavide li možda drugi vama? Nemojte na druge gledati samo s one ljepše strane. Ono što nas obilježava nisu auto i stan, već osobnost i unutarnje zračenje. Sreća drugih je samo umišljena sreća. Najvažniji ste vi sami, a za to vi snosite odgovornost. S takvom postavkom možete vratiti samopouzdanje, a kada sami sebe cijenite, sve vam ide od ruke, svaki uspjeh je još uspješniji, a neuspjeh nevažniji.
 
Komentari
+2
 
avatar222
 • 1.5.2012 13:13:32
 • Bodova: 629
 • Prijavi
Ljudi ne razlikuju zavist i ljubomoru, a glavna je razlika, ljubomora je kada nešto vidimo i želimo isto tako, bez da tome nekome želimo zlo, zavidnost je kada nesto vidimo i želimo to isto al pod cijenom da to imamo SAMO mi, to je zloba,.. Prva zna biti i poželjna u umjerenoj mjeri, a druga je društveno ZLO :) Moje mišljenje, to sam nekad pročitala u nekoj knjizi, kao objašnjenje ;))
wanila
 • 30.4.2012 18:22:49
 • Bodova: 155
 • Prijavi
Poznajem osobe koje imaju problema sa zavidnošću i izbjegavam ih u širokom luku. Sa zavidnošću obično ide ogovaranje, mržnja i zloća Ja nisam nikome zavidna, briga me za druge, ja se borim za sebe i gledam svoja posla.
Moderator
-ela-
 • 27.4.2012 15:37:59
 • Bodova: 39986
 • Prijavi
Slažem se s Bijelom,zavidne osobe i nisu baš zdrave,a pritom mislim na one teške zavidnike.Jer priznajmo,tko od nas nije bar malo zavidan nekome?To može biti jer netko ima ljepšu haljinu od nas,kosu ili vitke noge,ali sigurna sam da smo svi bar jednom u životu bili nekome zavidni :)
bijela100
 • 27.4.2012 14:24:32
 • Bodova: 16236
 • Prijavi
osobno nemam problema sa zaviscu,ali nazalost imam mnogo problema sa osobama koje su zavidne,neki sam baksuz koji ima tu srecu da upoznaje zavidne osobe,najveci uzrok zavisnosti je pomanjkanje samopouzdanja i na neko moje misljenje s obzirom da poznam dosta zavidni osoba mislim da takve osobe trebaju potrazit strucnu pomoc...psihijatra,jer iza zavisti se mnogo toga krije,te osobe nisu zadovoljne sobom ili imaju neke probleme i traume
lada10196
 • 27.4.2012 13:37:38
 • Bodova: 9482
 • Prijavi
Imam tu "sreću" da sam odrastala u vremenu kad smo svi kao bili "jednaki", a kasnije me je život naučio da nijednom susjedu trava nije zelenija od moje-svatko nosi svoj križ uspješnije i malo manje uspješno. Ukratko nisam zavidna osoba-barem ne u toj mjeri da mi pritišće dušu. Nema šanse..editirano 27.4.2012 13:47:48 od lada10196
Moderator
-nany-
 • 27.4.2012 12:31:47
 • Bodova: 134177
 • Prijavi
Je li zavist svjesnost da netko tko nema osnovnu kulturu, skromnu naobrazbu, diskutabilne osnovne sposobnosti, može biti osoba od poštovanja, osoba koja dobro zarađuje, osoba koja je "uzor" mladima ??? Govorim globalno... Nije to zavist, to je ogorčenje što je sustav vrijednosti kod nas već dugo postavljen naopako, a sami smo ga postavili.Ma koje "unutarnje zračenje", o čemu pričate ? Nisi li materijalno situiran, u ovoj zemlji ti sva moguća zračenja neće biti od pomoći. Jedino bi nam moglo pomoći ono atomsko - da se ovaj nered malo počisti...