Joga - vježba za jutro poslije

Joga - vježba za jutro poslije

Nakon noći provedene u tulumarenju, kad se cijela soba vrti oko vas, osjećate mučninu i glavobolju, posljednje što vam pada na pamet jest vježba. Medicinski znanstvenici, treneri, ali i staro dobro iskustvo kaže da je upravo jedan od načina da se riješite mamurluka vježba. Time ubrzavate krvotok i potičete metabolizam, što će izbaciti  alkohol i ostale toksine iz vašeg organizma puno prije nego da se previjate u krevetu. U takvom stanju nećete baš biti sposobni skakutati po dvorani, ali lagane vježbe joge su idealna stvar za vas. One će potaknuti rad vaših bubrega, jetre i gušterače.

U Americi čak postoji i tečaj joge ”jutro poslije” koji se sastoji od posebno razrađenih vježbi za lakše prebrođivanje mamurluka.  Pustite si laganu muzike, prostrite spužvu za vježbanje i počnite. Napravite ciklus “pozdrav jutru”. Stanite u uspravnom stavu, spojenih nogu, ruke spojite ispred sebe kao za molitvu. Duboko udahnite i ispružite ruke visoko iznad sebe, formirajući luk prema otraga. Izdahnite i spustite ruke ispred sebe skroz do poda, da dotaknete prsima koljena. Iz tog stava spustite se u čučanj i ispružite desnu nogu otraga, dok su vam dlanovi položeni u razini ramena na podu. Istegnite i drugu nogu otraga u pripremni položaj za sklekove. Spustite cijelo tijelo na tlo, dok su vam dlanovi i dalje u širini ramena savinutih laktova. Iz te ležeće pozicije polagano počnite dizati prvo glavu prema gore a zatim i cijeli torzo, odgurujući se lagano rukama od tla. Ponovo se vratite u ležeći položaj iz kojeg ćete podići kukove od tla formirajući naopako slovo V-. Vratite se u čučeći položaj pogledom prema gore, sa desnom nogom među rukama, a lijevom ispruženom otraga. Dignite se i dalje držeći dlanove na podu. Duboko udahnite dok dižete ruke prema gore i istegnete ih preko glave formirajući luk. Izdahnite i vratite se u početni položaj.

Slobodno popijte vode dok radite ovu vježbu, pomoći će vam da se osjećate bolje i umanjite mučninu. Slijedeća stvar koja će vam pomoći su položaji uvijanja. Na taj način masirate unutarnje organe kao što su jetra, bubrezi i gušterača. Najbolje poze su iskorak, sjedeća poza , golubica ili gležanj na koljenu. Iskorak ćete lako napraviti tako da jednu nogu imate savijenu pred sobom, dlanove u razini ramena na podu, a drugu nogu ispruženu otraga, pri tom vam koljeno može ili ne mora biti na podu. Vrlo slična je poza golubice, samo što je tu prednja noga savijena u klečećem položaju.  Za sjedeću pozu prvo kleknete, pa koljeno desne noge podignete do prsa, a lijevu nogu pomaknete ispod nje. Stopalo desne noge prebacite preko koljena lijeve noge, a torzo i glavu zaokrenite na desnu stranu. Ponovite isto sa suprotnom nogom. Gležanj na koljenu je sličan klasičnom sjedećem meditacijskom položaju sa prekriženim nogama, samo što u ovom položaju gležanj jedne noge stavite na koljeno druge noge.

Poslije obavljenih vježbi ne samo da ćete se bolje zdravstveno osjećati, već će vam se i raspoloženje popraviti. Ovo bi vam trebala biti dovoljna motivacija da se ustanete iz kreveta.

 
Komentari
+2
 
ilith
 • 25.3.2014 23:40:02
 • Bodova: 1808
 • Prijavi
Opa! Ovo ću morati isprobati :)
magnolija
 • 19.3.2011 9:26:42
 • Bodova: 32350
 • Prijavi
ma mos misliti, nakon sto pijem nemam kordinaciju pokreta ubila bi se
n_happy
 • 27.8.2009 12:21:50
 • Bodova: 34
 • Prijavi
pali
bad_girl4291
 • 25.1.2009 15:54:14
 • Bodova: 317
 • Prijavi
super...