Jeste li znali...

Jeste li znali...

…za 10 najluđih činjenica o tijelu?

1. Vaša ruka može se micati sama od sebe!!

„Neposlušna ruka“, za koju se u stručnoj literaturi koristi naziv „Alien Hand syndrome“, ili u prijevodu „Sindrom tuđe ruke“, neobičan je neurološki sindrom u kojem ruka bolesnika kao da ima vlastitu pamet. Do toga dolazi zbog oštećenja srednje frontalne motorne regije mozga, i često je posljedica operacije na mozgu, moždanog udara ili upale mozga.

Bolesnik nema nikakve kontrole nad pokretima „tuđe ruke“, niti ima bilo kakvu svijest o postupcima te ruke. Osoba koja boluje od ovog stanja često se osjeća nepovezano sa svojom rukom, i osjeća kao da ruka nije njegova.

S vremena na vrijeme, ruka može raditi kompleksne pokrete, kao što je otkopčavanje košulje, a da bolesnik toga nije svjestan. Ne postoji nikakva poznata metoda liječenja ovog sindroma, no smatra se da je najbolje ruci dati neki predmet da se igra s njime, kako ne bi učinila ništa nažao svojem vlasniku.

2. Može se živjeti i bez velikog dijela unutarnjih organa!
Mada se možda čini krhkim, ljudsko tijelo je puno čvršće no što često mislimo. Može se živjeti čak i nakon uklanjanja slezene, želuca, bubrega, jednog pluća, 75% jetara, 80% crijeva, i skoro svakog organa iz zdjelice i prepona.

3. Kontrakcija srca stvara tlak koji je dostatan da izbaci krv i do 10 metara.

4. Erekcija je moguća i nakon smrti.
Za tu erekciju nakon smrti često se koristi naziv „Angel lust“ ili u prijevodu „Žudnja anđela“. Do takve erekcije dolazi kada muškarac umre u vertikalnom položaju ili s licem okrenutim prema dolje, ako tijelo ostane u tom položaju.

5. Infarkt je češći ponedjeljkom.
Desetogodišnje istraživanje u Škotskoj pokazalo je da 20% više ljudi umre u ponedjeljak, u usporedbi s bilo kojim drugim danom. Smatra se kako je to posljedica prekomjernog konzumiranja alkohola tijekom vikenda i stresa povezanog s novim radnim tjednom.

6. Tristo tisuća stanica u tijelu umire svake minute.
Možda zvuči kao mnogo, ali to je zapravo manje od 0.0001% od ukupne količine stanica koje se nadomjeste u ljudskom tijelu svakog dana.

7. Djeca imaju više kosti od odraslih.
Kada se dijete rodi, ima oko 300 kosti. Kada se dostigne zrelost ostaje samo 206 kostiju. To se događa zbog toga jer se male kosti s vremenom spoje i formiraju jače i veće kosti.

8. Kosa je gotovo neuništiva.
Osim ako se ne spali, ljudska kosa propada tako sporo da je se gotovo nemoguće riješiti. Možda izgleda krhko, ali kosu ne može uništiti hladnoća, promjena klime, vode, druge sile prirode, a otporna je i na mnoge kiseline i korozivne kemikalije.

9. Čovjek može preživjeti bez hrane ali ne i bez sna.
Prosječan čovjek može preživjeti mjesec do dva bez hrane, samo na vodi, no samo nekoliko nesanih noći kod čovjeka će uzrokovati radikalne promjene osobnosti kao i psihičke promjene. Rekord u nespavanju iznosi 264 sati.

10. Čovjek ima Philtrum.
Udubinica između nosa i gornje usne zove se philtrum. Dok današnji znanstvenici još uvijek pokušavaju otkriti čemu udubinica služi, osim za omogućavanje puno većeg opsega pokreta za gornju usnu, Stari Grci smatrali su da je to jedno od najuzbudljivijih mjesta na ljudskom tijelu.

Lovro Lamot, dr.med.
www.mojdoktor.hr

 
Komentari
+2
 
_jagoda_
  • 31.1.2009 11:58:03
  • Bodova: 8599
  • Prijavi
Jeste li znali... nismo znali ali hvala =)
eta
  • 9.1.2009 22:25:46
  • Bodova: 438
  • Prijavi
Zaista nisam neke stvari dosad znala.