Doc.dr.sc.Vesna Ramljak: Iznimno je važno rak dojke otkriti na vrijeme

Doc.dr.sc.Vesna Ramljak: Iznimno je važno rak dojke otkriti na vrijeme

O raku dojke pričali smo s doc.dr.sc.Vesna Ramljak,prim. dr. med., predsjednicom udruge Europa Donna Hrvatska

Ubrzano se bliži vikend posvećen nama ženama!  Od 28. rujna do 1. listopada u Kaptol Boutique Cinema održat će se prava ženska revija filmova pod nazivom GIRLS WEEKEND, četverodnevno događanje posvećeno ženama svih uzrasta i društvenih statusa.

Iako će tog vikenda biti puno zabave, pozornost ipak treba obratiti i na važne teme poput zdravlja. Zato je i jedan od partnera ovog projekta Europa Donna Hrvatska, nestranačka, neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke i promicanje kvalitete života žena liječenih na dojci. Uz njihovu pomoć obilježit ćemo ulazak u listopad, koji je mjesec posvećen prevenciji i borbi protiv raka dojke

Rak dojke jedna je od najčešćih ženskih bolesti, pa je stoga važno biti dobro informiran o toj temi. Što uopće rak dojke jest, kako se otkriva, koliko često bi trebalo obavljati preglede, kako umanjiti mogućnost pojave raka dojki...odgovore na ta pitanja, ali i još mnogo drugih važnih informacija dala nam je predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska doc.dr.sc.Vesna Ramljak, prim. dr. med.

Koji je glavni cilj udruge?
Europa Donna je dio Europske koalicije protiv raka dojke i time je jedna od 42 zemlje članice, kako u cijeloj Europi tako i u Svijetu. Postoji 10 glavnih ciljeva koje u svim zemljama članicama nastojimo ostvariti. Među njima su: promoviranje širenja i razmjena činjenica, najnovijih informacija o raku dojke diljem Europe, promoviranje ženine svjesnosti  o dojci, naglašavanje potrebe za odgovarajućim organiziranim pregledima i ranom otkrivanju raka dojke, promoviraje optimalnog liječenja, osiguranje kvalitetne skrbi tijekom i nakon liječenja itd.

Kako možemo pomoći radu udruge?
Radu udruge može pomoći svatko tko bilo kojim svojim doprinosom podupire rad udruge, bilo kroz medijsku podršku, donacije, pomaganje u organiziranju događanja, osiguravanjem različitih predavanja, panela.... Već nekoliko godina pokušavamo prikupiti sredstva za aparat za intraoperativno zračenje čija je cijena oko 5 miliona kuna.To je aparat koji za vrijeme operacijskog zahvata samo jednom ozračuje ženu, što znači da oboljela pacijentica ne mora dolaziti na zračenje 25-30 puta. Naravno, to je važno za pacijentice kod kojih rak nije napredovao, odnosno u fazi je T1 što znači da je manji od 2cm i bez lokalnih metastaza, a takvih je mnogo. Ovakvim aparatom se uvelike smanjuje emisija zračenja (čak i do 20-30 puta) u oboljelih žena, olakšava se tijek liječenja te se olakšava i sam oporavak. Kupnja ovakvog aprata pozitivan je pomak u kvaliteti liječenja i izniman doprinos cijeloj zajednici. Do sad smo uspjeli prikupiti oko 2 miliona kuna a sve donacije  su pretežno od privatnih tvrtki ili sredstva prikupljena iz naših akcija.
Pozivom na  broj 060919191 donirate za kupnju aparata za intraoperativno zračenje
 IBAN RAČUN ZA APARAT  HR6423600001501239797,ZABA

I sami ste se suočili s rakom dojke. Što vam je prvo prošlo kroz glavu kad ste to saznali?
Pitala sam se kao vjerovatno i većina žena  zašto baš ja?! Ali kad ti se desi nešto takvo što ti je teško i izgovoriti a kamoli prihvatiti , shvatiš da imaš dva života, a drugi ti počne onda kad shvatiš da imaš samo jedan. Puno stvari se promijeni. Nije svako zlo za zlo, koliko god čudno zvučalo meni je ovaj rak pomogao da puno stvari promijenim i shvatim.

Kako ste se vi borili s tom bolešću?
Mogu vam reći da sam se dobro nosila s dijagnozom. U ponedjeljak sam bila operirana, a već sam se u četvrtak vratila na posao. Ali kasnije me sve dočekalo, poput „cunamija“. Brinula sam naravno, hoće li se rak vratiti, ali nisam ni s kim mogla razgovarati o tome. Otišla bih sama u duge šetnje, obično na  Jarun, gdje i inače odlazim kada mi je teško. Mogla sam sve objektivizirati, ali sam istovremeno bila jako svjesna svega lošeg što se može dogoditi. Ne znam je li gore kada znaš toliko o toj bolesti ili kada ne znaš ništa. Ni danas mi nije svejedno kada odlazim na kontrole, ali treba nastaviti sa životom i uživati u svakom danu jer nam je zaista svaki poklonjen, ma kako to ponekad patetično zvučalo.

Što biste rekli da je ženama najteže kad se suoče s rakom dojke?
Sve je to vrlo individualno. Život odjednom postaje neizvjestan i čovjek se suočava s unutarnjim neprijateljem o kojem ne zna ništa. Svaka od nas reagira drukčije i svaki put se trebaju birati riječi, zauzeti ispravan stav koji je najbolji za pacijenta. Svaka ima neka svoja pitanja, neke svoje sumnje. Ali, naravno, kod svih je prisutan strah od smrti. Ono što je važno znati je da rak dojke više nije i ne treba biti bolest od koje se umire, to je bolest s kojom se živi.

Što nam ukratko možete reći o raku dojke?
Rak dojke se dijeli  prema vrsti tkiva od kojeg je nastao i prema proširenosti same bolesti. Rak može započeti u mliječnim žlijezdama, mliječnim kanalićima, masnom tkivu ili vezivnom tkivu. Različite vrste raka dojke ponašaju se različito. Općenitosti o pojedinim vrstama osnivaju se na sličnosti prilikom otkrivanja, načinu napredovanja i načinu liječenja. Neki rastu vrlo sporo i šire se u ostale dijelove tijela (metastaziraju) tek kada postanu veliki. Drugi su agresivniji, rastući i šireći se brzo. Međutim, ista vrsta raka može se u različitih žena ponašati različito. Maligne bolesti naprosto nam ne daju da ih do kraja upoznamo i sa stopostotnom sigurnošću predvidimo razvoj događaja.Samo onaj liječnik koji je dobro upućen  i zna jako dobro ženinu povijest bolesti može s njome raspravljati o različitim osobitostima raka dojke koje se odnose upravo na nju.

Zašto je važno rano otkrivanje raka dojke?
Jedan od gotovo najvažnih prognostičkih parametara je veličina tumora. Stoga je vrlo važno otkriti tumor koji je „mali“, do 1 cm jer su tada šanse za izliječenje gotovo 100%, i upravo zbog toga je iznimno važno rak otkriti na vrijeme.

Koliko često bi trebalo obavljati preglede, koju vrstu pregleda i na što osobito treba obratiti pozornost?
Liječnici koji se bave dijagnostikom i liječenjem raka dojke znaju koliko je ta problematika  teška, kompleksna i neizvjesna i kod žena koje se redovito kontroliraju a kamoli kod onih koje nikada ne odlaze na pregled. Stoga treba vrlo ozbiljno prihvatiti i usvojiti nekakav životni raspored brige o svojim dojkama. Već mlade djevojke trebaju početi sa samopregledima u prvom dijelu ciklusa svaki mjesec. Sa 20 godina bi bilo dobro početi sa godišnjim pregledima UZVom a sa inicijalnom, početnom mamografijom sa 40 godina. Nakon toga mamografija se preporuča svake dvije godine a UZV pregled i dalje svaku godinu. Kod žena koje imaju pozitivnu i opterećenu obiteljsku anamnezu s pregledima se počinje ranije i češće.

Osim preventivnih pregleda, postoji li neki način da umanjimo mogućnost pojave ove bolesti?
Iako neke faktore nije moguće kontrolirati, postoje mjere koje svaka žena može poduzeti kako bi smanjila rizik razvoja raka dojke. Neke mjere je lakše provesti u praksu, neke teže, ali svaki napor u pozitivnom smjeru se isplati.

Promjena životnog stila smanjit će rizik razvoja raka, a rano postavljanje dijagnoze doprinijet će boljim mogućnostima izlječenja.Najvažnija stvar je preuzeti  dio odgovornosti za vlastiti stil života i zdravlje, odbaciti neodgovorna ponašanja, izbaciti ili minimalizirati štetne navike postupno, dosljedno i uporno. U jednom će vam trenutku vaše nove aktivnosti i navike postati izvor zadovoljstva, a vi ćete biti ponosni na sebe.

Jako je važno paziti na tjelesnu težinu jer žene s prekomjernom tjelesnom težinom imaju više masnih stanica u kojima se stvara višak estrogena koji utječe na rast nekih tumora dojke. Uz to je bitno hraniti se zdravo i uvesti tjelovježbu kao dio svakodnevne rutine pa makar se to odnosilo i na najobičnije dnevno hodanje. Alkohol je također nešto s čime treba vrlo oprezno  obzirom da alkohol oštećuje DNA i povećava razinu estrogena i drugih hormona koji pospješuju rast nekih tumora dojke. Žene koje tjedno konzumiraju 3-5 alkoholnih pića tjedno imaju 15% veći rizik od razvoja raka dojke.

Pušenje je također vrlo štetno jer je povezano s većim rizikom razvoja raka dojke kod premenopauzalnih žena.

Postoje li neke nove metode otkrivanja ili liječenja raka dojke?
Medicina napreduje gotovo svakodnevno i naravno da se metode otkrivanja same bolesti kao i liječenja razvijaju i napreduju. Sretni smo što u današnje vrijeme postoje tzv. „pametni lijekovi“ koji djeluju na sam tumor vrlo vrlo specifično i učunkovito.

Kako žene mogu pomoći jedne drugima, ali i same sebi vezano za ovu bolest?
Iz predrasuda, straha, ali i verbalne nezgrapnosti te neznanja često se neadekvatno ponašamo prema osobama oboljelim od raka. Istina, nije jednostavno prići takvim osobama, ali ignoriranje bolesti također nije poželjno. Da bi komunikacija i pristup bili što bezbolniji i prirodniji, može se za početak imati u vidu kako nije dobro, zbog vlastitih problema suočavanja s bolešću, prekinuti kontakt s oboljelim. Strahovi i sumnje, pesimizam koji dolaze iz nas samih ne treba i ne smije se prenositi bolesnoj osobi kao što ni pacijenti ne bi trebali prenositi jedni drugima. Naše pacijentice se najčešće odlučuju za udruge( poput Europa Donne, Sve za nju, Klubova žena liječenih od raka dojke) koje se bave ovom problematikom gdje kroz međusobna druženja, akcije, izlete se lakše nose s dijagnozama, padovima, strahovima. Naravno kroz takva druženja nastojimo da žene butu što više educirane i naravno da dobiju adekvatnu psihološku pomoć od profesionalaca.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Koje aktivnosti je vaša udruga pripremila za listopad?
Listopad je kao i svaku godinu mjesec koji je posvećen prevenciji i borbi protiv raka dojke. Kao i svaku godinu, prva subota u mjesecu je rezervirana za Dan ružičaste vrpce koju obilježava velika kolona potpore koja se formira ispred Hrvatskog narodnog kazališta i kreće se prema Trgu Petra Preradovića gdje će se održati centralno događanje. Uz ovu, najveću akciju obilježit ćemo i Dan zdrave dojke 15.10. kao i druge, brojne aktivnosti i manje akcije.
 
Komentari
+2