Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Bolovi koje ne biste smjeli ignorirati

Bolovi koje ne biste smjeli ignorirati

Jesu li bolovi koje osjećate bezopasni kao što se čine?

Glavobolja nekada znači samo to - glavobolju, a žgaravica često samo znači da ste pojeli nešto što vam ne odgovara... Ipak, ponekad bolovi i neugodnost koju osjećamo nisu nešto što bismo smjeli ignorirati. U nastavku saznajte jesu li bolovi koje osjećate bezopasni kao što se čine.
Jaka glavobolja


Velike su šanse da su jaki bolovi u glavi obična migrena. No, ako glavobolju ne prate ostali simptomi migrene (mučnina, osjetljivost na svjetlo i zvukove, ili migrena s aurom pri kojoj se javljaju vizualni simptomi, npr. svjetlucanje ili bljeskovi ispred očiju), oštra, jaka i iznenadna bol (i ovdje mislimo na najgoru glavobolju vašeg života) može biti znak cerebralne aneurizme. Ova nenormalna proširenja krvne žile u mozgu pojavljuju se kod 5 posto svjetske populacije, i većinu vremena ne uzrokuju nikakve probleme.

Kada su male ne predstavljaju veću opasnost, no kako rastu i postaju veće, postaji opasnost od puknuća (rupture) i izlijevanja krvi u područje između mozga i ovojnice koja ga odvaja od lubanje, što se naziva subarahnodino krvarenje. Takvo stanje posebno je životno opasno. Ako se to dogodi, krv može preplaviti područje između mozga i ovojnice koja ga odvaja od lubanje (izazvati nevjerojatno jaku glavobolju) i prekinuti dotok kisika u tom području.

S vremenom nastanak aneurizme mogu ubrzati: pušenje, ozljede glave, alkohol i neke droge te oralni kontraceptivi, kao i ako je netko u obitelji imao aneurizmu.

Što napraviti?
Pucanje aneurizme može uzrokovati oštećenje mozga već unutar  nekoliko minuta, pa je od velike važnosti što prije pozvati hitnu pomoć. Liječnici će vas uputiti na CT-pregled, kako bi ustanovili ima li krvarenja, a ako ga pronađu vjerojatno će vas odmah otpremiti na operaciju.
1/7
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 3.10.2018 10:35:34
  • Bodova: 50077
  • Prijavi
Premalo brinemo o svom zdravlju.