Artritis (bolni zglobovi)

Artritis (bolni zglobovi)

Artritis predstavlja upalu jednog ili više zglobova.

Artritis predstavlja upalu jednog ili više zglobova. Glavni simptomi bolesti su bolnost i ukočenost, posebice ujutro ili nakon vježbanja, ponekad se javlja oteklina zglobova, čak i deformiti do te mjere da je reducirana pokretljivost.
Pogađa najčešće koljena, zapešća, zglobove prstiju šaka i stopala, kukove i ramena pa čak se u nekim oblicima može očitovati na zglobovima vrata i kralježnice.

Artritis se može pojaviti iznenada ili postupno,tijekom vremena no u svakom je obliku izrazito bolan.

Postoje brojne vrste artritisa među kojima su dva najčešće spominjana:

OSTEOARTRITIS je oblik koji pogađa zglobove koji nose težinu tijela, a to su koljena, kukovi i leđa, no može zahvatiti ruke i male zglobove šaka. Rijetko se razvija prije 40-'te godine života, no nakon 60-te zahvaća skoro svakog, u određenom obliku i stupnju.

Žene oboljevaju 3 puta češće u odnosu na muškarce. Ovaj tip oboljenja zahvaća pojedine zglobove.

REUMATOIDNI ARTRITIS tajanstveni je autoimuni poremećaj u kojem je imunološki sustav prekomjerno aktivan te se okreće protiv sebe i pogrešno prepoznaje vlastite zglobove kao strana tijela i napada ih. Rezultat svega je upala zglobova koja za posljedicu ima oštećenje hrskavice i tkiva, unutar i van zglobnih površina.

Važno je znati da se artritične tegobe doista mogu povući,a u nekim slučajevima su i izlječive primjenom adekvatne prehrane i promjena životnih navika.

Neke vrlo jednostavne mjere mogu zaustaviti degeneraciju, a prije svega smanjiti i ukloniti bol i upalu.

PREPORUKE:

  • jedite što više šparoga, jaja, bijelog i crvenog luka - oni su bogati spojevima, koji su neophodni za oporavak i pregradnju kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva
  • uzimajte dosta svježeg povrća, osobito zelenog, lisnatog, svježe necitrično voće, zobeno brašno, smeđu rižu, ribu, proizvode soje
  • ananas jedite što češće, bogat je enzimima koji reduciraju upalu
  • hrana bogata vlaknima neizostavni je dio jelovnika
  • smanjite unos masti, mlijeka i mliječnih proizvoda te crvenog mesa
  • što više vremena provodite na svježem zraku i suncu, time osiguravate stvaranje vitamina D
  • vježbajte
  • pokušajte smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu, ako je imate
  • postoje znanstveni dokazi da su se tegobe osoba sa Reumatidnim artritisom smanjile nakon višemjesečnog uzimanja preparata ribljeg ulja
  • pojačajte unos vitamina E ako se radi o reumatoidnom artritisu
 
Komentari
+2