Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Artritis (bolni zglobovi)

Artritis (bolni zglobovi)

Artritis predstavlja upalu jednog ili više zglobova.

Artritis predstavlja upalu jednog ili više zglobova. Glavni simptomi bolesti su bolnost i ukočenost, posebice ujutro ili nakon vježbanja, ponekad se javlja oteklina zglobova, čak i deformiti do te mjere da je reducirana pokretljivost.
Pogađa najčešće koljena, zapešća, zglobove prstiju šaka i stopala, kukove i ramena pa čak se u nekim oblicima može očitovati na zglobovima vrata i kralježnice.

Artritis se može pojaviti iznenada ili postupno,tijekom vremena no u svakom je obliku izrazito bolan.

Postoje brojne vrste artritisa među kojima su dva najčešće spominjana:

OSTEOARTRITIS je oblik koji pogađa zglobove koji nose težinu tijela, a to su koljena, kukovi i leđa, no može zahvatiti ruke i male zglobove šaka. Rijetko se razvija prije 40-'te godine života, no nakon 60-te zahvaća skoro svakog, u određenom obliku i stupnju.

Žene oboljevaju 3 puta češće u odnosu na muškarce. Ovaj tip oboljenja zahvaća pojedine zglobove.

REUMATOIDNI ARTRITIS tajanstveni je autoimuni poremećaj u kojem je imunološki sustav prekomjerno aktivan te se okreće protiv sebe i pogrešno prepoznaje vlastite zglobove kao strana tijela i napada ih. Rezultat svega je upala zglobova koja za posljedicu ima oštećenje hrskavice i tkiva, unutar i van zglobnih površina.

Važno je znati da se artritične tegobe doista mogu povući,a u nekim slučajevima su i izlječive primjenom adekvatne prehrane i promjena životnih navika.

Neke vrlo jednostavne mjere mogu zaustaviti degeneraciju, a prije svega smanjiti i ukloniti bol i upalu.

PREPORUKE:

  • jedite što više šparoga, jaja, bijelog i crvenog luka - oni su bogati spojevima, koji su neophodni za oporavak i pregradnju kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva
  • uzimajte dosta svježeg povrća, osobito zelenog, lisnatog, svježe necitrično voće, zobeno brašno, smeđu rižu, ribu, proizvode soje
  • ananas jedite što češće, bogat je enzimima koji reduciraju upalu
  • hrana bogata vlaknima neizostavni je dio jelovnika
  • smanjite unos masti, mlijeka i mliječnih proizvoda te crvenog mesa
  • što više vremena provodite na svježem zraku i suncu, time osiguravate stvaranje vitamina D
  • vježbajte
  • pokušajte smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu, ako je imate
  • postoje znanstveni dokazi da su se tegobe osoba sa Reumatidnim artritisom smanjile nakon višemjesečnog uzimanja preparata ribljeg ulja
  • pojačajte unos vitamina E ako se radi o reumatoidnom artritisu
 
Komentari
+2