7 loših stvari koje šećer čini našem tijelu

7 loših stvari koje šećer čini našem tijelu

Istraživanja su pokazala da dnevno unosimo i do 10 puta više šećera od preporučenih doza

Šećer se nalazi u gotovo 90 posto hrane, a loša je vijest što on nije nimalo dobar za naše zdravlje. Većina je ljudi svjesna štetnosti bijelog šećera no ipak ga i dalje konzumiramo u prevelikim količinama.
 
Činjenica je da je nemoguće u potpunosti izbaciti šećer iz prehrane, no moguće ga je uz promišljene prehrambene navike svesti na minimum.
 
Pretilost je u svijetu danas ozbiljan problem, a istraživanja su pokazala da dnevno unosimo i do 10 puta više šećera od preporučenih doza. Ima velik utjecaj na naš mozak i može stvoriti ovisnost baš kao i droga, cigarete ili alkohol. Upravo se zbog tog razloga ovisnosti o šećeru jako teško riješiti.
 
Iako je teško smanjiti šećer u svakodnevnoj prehrani, nije i nemoguće. Važno je čitati etikete na proizvodima koje kupujete te kad je god moguće birati svježe namirnice - poput voća i povrća.
 
Osim što negativno utječe na težinu tijela te dovodi do debljana, šećer izaziva poremećaje u radu metabolizma i jedan je od glavnih uzročnika dijabetesa tipa 2. Prekomjerno uzimanje šećera na razne načine negativno utječe na naše zdravlje, a neke od iznenađujućih stvari koje šećer čini našem tijelu otkrivamo vam u nastavku.


Foto: Unsplash

Raspoloženje

Prekomjerne razine šećera u tijelu mogu izazvati poremećaje u raspoloženju i to na način da nam najprije šećer u krvi naglo poraste, a nakon toga se naglo spušta što pak dovodi do gladi i niske razine energije. Sve to na kraju izaziva nagle promjene raspoloženja, umor i razdražljivost.
 

1/8
 
Komentari
+2
 
malikekoserk1
  • 16.1.2019 15:00:28
  • Bodova: 22381
  • Prijavi
Sva sreća , ja sam više za slane delicije , slatko mi je ono usput , tu i tamo.
sneki2
  • 16.1.2019 11:13:41
  • Bodova: 61457
  • Prijavi
Što se sad meni jede nešto slatko..