10 ranih simptoma srčanog udara koje ne smiješ zanemariti

10 ranih simptoma srčanog udara koje ne smiješ zanemariti© Pixabay

Često zaboravimo slušati vlastito tijelo, a neugodne pojave u tijelu objašnjavamo umorom ili stresom. Srećom, naše tijelo nam šalje znakove upozorenja najmanje mjesec dana prije srčanog udara i zato ih je važno znati prepoznati

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrti u svijetu kod oba spola, a stručnjaci vjeruju da će taj broj samo rasti. Svake godine od ovih bolesti u Hrvatskoj umre oko 25 tisuća ljudi, ali treba naglasiti da se posljednjih petnaestak godina smanjuje broj smrti od kardiovaskularnih bolesti. Prevencija i stil života svakako utječu na stvaranje ovih bolesti pa nikad ne smijemo zaboraviti na kretanje, uravnoteženu prehranu i prestanak pušenja.
 
Međutim, kad pomislimo na srčani udar uvijek mislimo da je jedini simptom bol u prsima. Tijelo često puno ranije šalje upozorenja koja zanemarujemo, a ona ne izgledaju kao u holivudskim filmovima. "Dvije od tri žene imat će manje uobičajene simptome koji ne izgledaju kao srčani udar u filmovima", kaže C. Noel Bairey Merz iz Instituta za zdravlje srca žena iz Los Angelesa. Što znači da ih je puno teže uočiti i da je neke simptomi srčanog udara moguće zamijeniti s jednostavnim zdravstvenim problemima kao što je loša probava.

Stezanje u prsima i bolovi u gornjem dijelu tijela mogu se zamijeniti s mučninom, umorom i žgaravicom. Zato je vrlo važno prepoznati znakove srčanog udara i tražiti ranu pomoć od liječnika jer to može značiti razliku između života ili smrti. Evo najčešćih simptoma na koje treba paziti.
 
1. Bol u čeljusti

Bol koja se javlja zbog srčanog udara često se opisuje kao oštra bol koja prolazi kroz lijevu ruku, a iako je više uobičajeno za muškarce, žene mogu također osjetiti specifičnu bol u lijevoj donjoj čeljusti, objašnjava klinika Cleveland.


(Foto: Pexels)

2. Bol u ramenima ili gornjem dijelu leđa

Ako dolazi do boli u ramenima ili gornjem dijelu leđa, a ne može se povezati ni s jednom fizičkom ozljedom, to bi mogao biti znak tihog srčanog udara. Kako objašnjavaju u Američkom udruženju za srce, tihi srčani napadi imaju malo ili nimalo simptoma, a jednako su opasni kao i infarkti koji imaju jasne simptome. U slučaju ovakve boli liječnici preporučuju posjet liječniku i preglede vezane za srce.
1/5
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2