Žene koje su stvarale povijest: Marilyn Monroe

Žene koje su stvarale povijest: Marilyn Monroe

"Dajte mi cipele sa visokim štiklama, na njima ću osvojiti svijet." MM

Prije pedeset godina ovaj svijet zauvijek je napustila jedna od najseksipilnijih i najkontroverznijih žena na svijetu. Marilyn Monroe očarala je svijet svojom senzualnošću i svojim prelijepim osmjehom, a njena osobna povijest i dostignuća učinili su je jednom od najpoznatijih žena na svijetu i najvećih svjetskih ikona. Ona je inspirirala glazbenike, pisce i umjetnike kao što su Madonna, Elton John,  Joyce Carol Oates i Andy Warhol koji su ovjekovječili njen vječni glamur i nesvakidašnji karakter. Marilyn je definitivno žena koja je ostavila svoj trag na ovoj planeti, a njen život i ostavština još uvijek plijene pažnju, jednako kao i prije više od pedeset godina.


Američka glumica Marilyn Monore rodila se 1. lipnja 1926. u Los Angelesu kao Norma Jean Baker. Njezina majka, filmska montažerka Gladys Monroe, ostavljena od zakonitog supruga Mortensona i ljubavnika Gifforda (vjerovatnog oca djevojčice), bila je problematičnog psihičkog zdravlja i nespremna za odgovornu dužnost samohrane majke. Skrb o Normi Jean preuzela je stroga vjernička obitelj Bolender koji su Normi Jean pružali čistoću i hranu, ali ne i nježnost. Posjeti neurotične majke i bake samo su pogoršavali loše dane djetinjstva. Pri jednom posjetu baka Della je u napadu manične depresije pokušala unuku usmrtiti gušenjem. Baka je potom smještena u duševnu bolnicu gdje je ubrzo i preminula. Rijetki stvor koji je Normi Jean davao ljubav i posvuda je slijedio bio je njezin pas Tippy. Jednog dana pas je pronađen mrtav i od tada traje Normina potraga za ljubavlju.
 

Norma Jean s majkom

S majkom je zajedno stanovala tek nakratko. Gladys je uspjela od ušteđevine kupiti kućicu koju je održavala iznajmljivanjem. Za sebe i kćerku zadržala je samo dvije sobe. Godinu dana (1933.-1934.) dijeljenja doma s obitelji glumca Georgea Arlissa unijelo je veliku promjenu. Tu se upoznala sa svijetom filma, naučila pjevati prve nereligiozne pjesme i počela zamišljati i željeti da joj Clarck Gable bude otac. Njezin biološki otac do konca života ostati će samo lice s fotografije. Sve njene pokušaje da se sretnu on će grubo odbiti.

Teško djetinjstvo

Nakon što doznaje za samoubojstvo djeda Hogana, majka postaje depresivna i 1934. doživjevši živčani slom biva smještena u bolnicu. Agonija će potrajati do 1935. Povremeni dolasci vikednom biće prekinuti, kuća prodana, a Norma će nemoćno čekati odluku o vlastitoj budućnosti. Iz umobolnice njezina će majka često nepravedno sebično odlučivati o sudbini svoga djeteta – odbijajući u nekoliko navrata potpisati papire za trajno posvojenje zbog čega se Norma Jean selila od skrbnika do skrbnika. Kratkotrajan boravak u obitelji Giffen zamijeniti će smještanje u Dom za siročad. Tu će provesti 21 mjesec s još 26 od roditelja ostavljenih djevojčica.
 

Mala Norma Jean

Život u gomili nije joj se uopće svidio. Slobodu joj vraća majčina prijateljica Grace McKee, ali lutanjima neće biti kraja. Neko je vrijeme smještena u domu jednog para iz Comptona koji ju je čitave dane tjerao na ispomaganje u raznošenju potrepština kupcima. Potom se našla u domu notornog alkoholičara. Konačno će se novopečeni bračni par Goddard (Grace McKee se udala) smilovati i uzeti k sebi, ali kraj godine opet dočekuje u sirotištu. Ponovni povratak, sada službenoj skrbnici Grace, bit će zasjenjen pokušajem napastvovanja alkoholiziranog Goddarda.

Konačni oproštaj od djetinstva nastupit će samo 18 dana nakon 16 rođendana. Kako ne bi bila vraćena u sirotište, a bez želje da je u novi grad vode sa sobom, njezini je staratelji nagovaraju na udaju. I tako je 19. lipnja 1942. Norma Jeane Baker uplovila u bračne vode. Njen susjed, pet godina stariji Jim Dougherty postao joj je suprug. Početak braka bio je idiličan no uskoro, u doba 2. svjetskog rata, njezin suprug odlazi u trgovačku mornaricu. Norma živi s muževljevim roditeljima i radi u Burbanku u ratnoj industriji (lakira trupove aviona, te pregledava i slaže padobrane).
 


Norma Jean postaje Marilyn Monroe

I tu se mijenja njen život. Fotograf David Conover doći će u tvornicu snimati žene koje predano pomažu uspjeh ratnih operacija i tamo otkriva Normu. Potpis za rad fotomodela u agenciji za modele Blue Book omogućit će joj da se do proljeća 1945. pojavi na 33 naslovnice nacionalnih magazina. U prosincu boji kosu u plavo i debitira u kratkom nijemom filmu agencije - reklamira ljetnu haljinu i kupaći kostim. To dovodi do toga da 11. ožujka 1946. potpisuje ugovor s agencijom za talente National Concert Artists Corporation, a u svibnju, s obzirom da joj muž brani ostvarivanje karijere, u Las Vegasu čeka papire za razvod.

Želja da postane filmska glumica dovest će je (16. srpnja 1946.) u prostorije filmske kompanije Fox gdje će razgovarati s agentom za nove talente Benom Lyonom. Nakon probnog snimanja i nagovaranja šefa tvrtke Darryla Zanucka buduća je zvijezda pozvana da potpiše ugovor na šest mjeseci. Rasplakana i raznjenežena pristala je i na uzimanje umjetničkog imena. Nakon razmatranja mogućnosti da postane Jean Norma ili Carold Lind, pobijedilo je ime Marilyn Monroe. Ben Lyon prisjeća se toga dana: "Pregledavali smo kataloge glumica tražeći ideju i odjednom sam ugledao ime Marilyn Miller, Ziegfildove zvijezde iz New Yorka. Pogledao sam je i rekao - Ti si za mene Marilyn. Priznala je kako joj se ime sviđa. Zamolila me da joj dopustimo zadržavanje bakina prezimena. Čudno, poslije dosta godina postala je žena s imenom koje sam joj želio nadjenuti. Udajom za Arthura Millera postala je Marilyn Miller."
 


Preko kreveta do zvijezda

U kolovozu 1947. Fox s Marilyn raskida ugovor, jer je unatoč ljubavnoj vezi s izvršnim producentom Joe Schenckom, ispunjenoj seksualnim užicima koji su je rasterećivali i usrećivali, dobila samo ulogu veslačice u dnu jednog kadra romantične komedije Scudda Hoo! Scudda Jay!. Potpisivanje ugovora s filmskom tvrtkom Columbia Pictures dovelo ju je u vezu s Fredom Kargerom, glazbenikom koji ju je povremeno podučavao pjevanju. On će njezin tihi, ali senzulani glas kultivirati. On je bio rijedak, možda čak jedini muškarac koji nije u potpunosti pao na njezine čari (iako su bili u seksualnoj vezi i on se u međuvremenu rastavio, nije se želio vezati za Marilyn), međutim ona je bila luda za njim i neki tvrde da je on bio prva prava ljubav u njenom životu. Ostali su prijatelji i nakon što je odbio postati njen suprug. U njezinu životu izuzetnu će ulogu imati agent za glumce Johnny Hyde, muškarac koji će zbog nje ostaviti svoju obitelj, do smrti je bespogovorno voljeti i predano profesionalno pomagati. Iako mu nikada nije mogla uzvratiti osjećaje bila je beskrajno zahvalna za zaštitu i sigurnost koju joj je pružao. Nakon njegove smrti prvi put će pokušati izvršiti samoubojstvo, znajući kako vjerovatno nikad više neće biti tako voljena i pažena.

Bila je samoironična kad su je 1953. pozvali da nakon filma Muškarci vole plavuše zajedno s Jane Russel u cementu ostavi otisak ruku i stopala, rekavši: "Jane bi trebala ovjekovječiti svoju stražnjicu, a ja grudi. Po tome nas pamte". Susret s američkim vojnicima u Koreji i njihovo burno odobravanje, tada već slavnoj zvijezdi, činit će joj se najljepšim trenutkom koji je ikad proživjela. Zasićena ulogama koje je ne zadovoljavaju 1955. okrenula je leđa Hollywoodu i otišla u New York učiti glumu u Actor's studiju. Želeći se osloboditi tiranije holivudskih studija i njihovog eksploatiranja s fotografom Miltonom Greenejem osniva vlastitu tvrtku Marilyn Monroe Productions.
 

S Jane Russel ostavlja ostike za vječnost

Još u braku s Doughertyjem upušta se u nove ljubavne odnose. Njeni životopisci podijeljeni su po pitanju Marilyn i njene seksualnosti. Neki tvrde kako je ova senzualna žena voljela voditi ljubav. Da je uživala davati se i uzimati tjelesno, tvrdeći da je seks jedan od rijetkih čistih i jasnih odnosa između dvoje ljudi. Dok drugi tvrde da je to sve činila samo da bi napredovala u karijeri, osim s nekoliko rijetkih iznimaka, te da u stvari uopće nije uživala u seksu te da nikada niti nije doživjela orgazam (što je ona i sama izjavila svom psihijatru pred kraj života). Zato se povremeno znala okretati i seksualnim avanturama sa ženama – među njima su bile: Joan Crawford, Barbara Stanwyck, Liz Taylor, Marlene Dietrich i njena učiteljica glume Paula Strasberg...
 


Tri ili četiri braka? Ni jedan sretan...

Svaki njen pokušaj da u braku nađe smirenje nije bio plodotvoran. Njezini prijatelji tvrdili su da je za nju, u duhu ipak provincijalno odgojenu, ljubav uvijek zahtijevala potvrdu matičara. Mogla se upuštati u slobodne seksulane odnose bez obveza, ali je prvi znak zaljubljivanja budio misao na bračne vode. Imala je tri neuspješna braka. Uz momka iz susjedstva supruzi su joj bili i dvojica slavnih Amerikanaca.

Drugi suprug, slavni igrač bejzbola, Joe DiMaggio bio je muškarac koji joj je bio spreman pružiti sve, osim spremnosti da tolerira pažnju drugih muškaraca i pristane na to da ona nastavi hodati vlastitim putem slave. Joe je bio ekstremno ljubomoran i na muškarce i žene, a njihove burne svađe često su znale završiti s modricama na Marilyninom tijelu. Njegova ljubomora ih je na kraju rastavila (brak je trajao od siječnja do listopada 1954. godine), no i nakon rastave bilo je povremenih incidenata. Tako je jednom prilikom Joe u pratnji svog prijatelja Franka Sinatre provalio jednoj ženi u stan, urlajući i fotografirajući je u krevetu (treba li napominjati kakav je šok žena doživila). Zašto je to Joe učinio? Bio je uvjeren da je u tom stanu Marilyn sa svojim novim ljubavnikom. Marilyn je u stvari te večeri bila u istoj zgradi, ali u drugom stanu na večeri s prijateljima. Međutim unatoč svemu Marilyn je ostala povezana s Joe-om. I iako je umrla osam godina nakon njihovog razvoda upravo je DiMaggio snosio troškove njezina pogreba. Osim toga, on je još 20 godina nakon njene smrti tri puta na tjedan slao buket crvenih ruža na njen grob. Joe se nikada nije još jednom oženio, a često se tvrdi da su mu posljednje riječi bile: "Konačno ću ponovo vidjeti Marilyn".
 

Drugi suprug Joe DiMaggio

Treći suprug Arthur Miller (oženili su se u lipnju 1956. godine) nije čak bio ni na pogrebu. Kada se pročulo kako ne namjerava doći na posljednji ispraćaj, novinari su Millera upitali o razlozima nedolaska, na što je on kratko odgovorio: "Zašto bih trebao doći? Nje tamo ionako neće biti." Radi istog tog Arthura Millera prihvatila je židovstvo i ženom mu postala prema obredima njegove vjeroispovjesti. Uz nekoliko spontana pobačaja, pokušaje samoubojstva i tisuću sukoba uspjeli su svoj brak održati gotovo četiri i pol godine. Sve je došlo kraju kada je Marilyn pronašla pismo u kojem se Arthur požalio prijatelju kako ga je često sram ponašanja i ograničenih intelektualnih dosega njegove supruge. Iza njih, kao najvrijednija zajednička tvorevina, ostao je tek film Neprilagođeni.
 

Arthur Miller je smatrao da Marilyn nije na njegovoj intelektualnoj razini

Novinar Robert Slatzer navodno je bio njezin četvrti, tajni, suprug. No, za to, osim njegove izjave i nekoliko knjiga na tu temu, ne postoji nikakav dokaz. Navodno su se oženili naprasno tijekom zajedničkog putovanja u listopadu 1952. godine u Meksiku. Međutim kada su se vratili kući njen studio je tražio da odmah ponište brak. Zbog toga su odmah, nekih tjedan dana nakon braka, otputovali ponovo u Meksiko, pronašli odvjetnika koji ih je vjenčao i od njega zatražili da spali dokument o vjenčanju, što je isti za 50 dolara i učinio. Na četrdesetoj godišnjici njene smrti Robert Slatzer na njezin je grob položio najveći vijenac od bijelih ruža. To je bilo njeno najomiljenije cvijeće.
 

Nikad nije dokazano da se zaista udala za Roberta Slatzera


Tko je kriv za smrt? Ona sama? FBI? Braća Kennedy?

Marilyn je imala ljubavnika na pretek u toku svog života. Osim brojih studijskih glavešina (tada je to bilo posve normalno i opravdano i gotovo sve glumice iz onih vremena bile su poznate po lakom širenju nogu) Među njenim drugim poznatim ljubavnicima je Yves Montand, baš kao Marlon Brando i braća Kennedy, ali i Frank Sinatra (s kojim je nekoliko mjeseci živjela u stanu u New Yorku, i koji joj je ostao bliski prijatelj do kraja života. A u njegovom je društvu provela i posljednji vikend svog života. Navodno ju je pozvao na druženje kako bi je upozorio da drži jezik za zubima po pitanju braće Kennedy). Bila istina ili ne neporecivo je da je Johnu Kennedyju otpjevala najseksipilniji Happy birthday ikada.
 

Predsjedniku Kennedyju je zapjevala "Sretan rođendan"

Preko Franka Sinatre ju se povezivalo s mafijom
 

Prije no što je popila (svojom ili tuđom voljom, a možda tek slučajno) preveliku količinu barbiturata pomiješanog s viskijem i tako zauvijek u noći s 4. na 5. kolovoza 1962. napustila ovaj svijet Marilyn je bila izbačena sa snimanja filma Something's Got to Give. Neumoljivost filmske mašinerije više nije mogla trpjeti njene nedolaske, kašnjenja, drogiranost i izgubljenost.

Što se smrti tiče, postoji mnogo teorija o tome kako je Marilyn umrla (čak i onih koji tvrde da je lažirala svoju smrt) – da ju je ubio FBI, ili ubojice braće Kennedy, ili mafija, ili ubojice Fidel Castra... Tadašnji svjedoci nekoliko su puta mijenjali priče. Njena pomoćnica je prvo tvrdila da je s Marilyn te večeri bio Robert Kennedy, koji pak je tvrdio da je bio u San Franciscu, iako je automobil u kojem je on bio te iste večeri u Los Angelesu zaustavio policajac. Pomoćnica se tada predomislila i kazala da je Marilyn naprosto našla mrtvu. Sumnjivo je i to što je ona prvo zvala u pomoć njezina liječnika i psihijatra, te su policiju pozvali tek nekoliko sati (oko 4 ujutro) nakon što je nađena mrtva.
 

Marilyn je voljela zaviriti u čašicu

Susjedi su tvrdili da je ondje bila grupa ljudi u odijelima koja je odnosila stvari i papire, drugi pak su tvrdili da je prije ponoći ondje došla hitna pomoć koja je odvela još živu Marilyn, a zatim je ponovo dovezla natrag mrtvu. Jack Clemmons, prvi policajac koji je došao na scenu je kazao slijedeće: "Marilyn je ležala licem prema dolje u vojnički ravnoj pozi. Njene ruke i noge su bile savršeno ravne, a to definitivno nije položaj u kojem je netko prirodno preminuo. Plahte su bile savršeno čiste i još mirisne. To je očito sve bilo namješteno, čak su i pilule kraj kreveta bile savršeno uredno poredane. Sve je to izgledalo nekako prečisto.". Njemu je sumnjiva bila i pomoćnica koja je u 4 ujutro, za vrijeme dok je saznala da je Marilyn mrtva, prala plahte.

Možda je uzrok njezine smrti sporan, ali je posve jasno da je godinama uspijevala opstati samo zahvaljujući gomili lijekova i litrama šampanjca koje je lila u sebe ne bi li zaboravila sve ono što ju je trajno tištilo – strah da ne završi u ludnici kao njena majka, nemilosrdna filmska industrija, muškarci koji su je samo iskorištavali, nemogućnost da postane majka...
 
 Zanimljive činjenice o Marilyn
 • Kozmetičke operacije
Prije nego je snimila film  Ladies of the Chorus (1948.) dr. Walter Taylor, ortodont specijaliziran za plastičnu kirurgiju  popravio je njene prednje zube koji su malo stršali. 1950. godine Johnny Hyde je sredio da ode  (i on je platio) na plastičnu operaciju nosa (stanjen je) i brade (dobila je implantant koji se s vremenom apsorbirao). Ona je jedna od prvih hollywoodskih ljepotica koja se podvrgla kozmetičkim operacijama.
 
 • Abortusi
Marilyn je žarko željela dijete, nažalost nije joj bilo suđeno. Autor Norman Mailer, u svojoj knjizi "Marilyn" tvrdi da mu je Milton Greene, fotograf i bliski Marilynin prijatelj rekao da mu se Marilyn povjerila da je imala nekoliko abortusa. Mailer tvrdi da ih je imala najmanje 12 prije 29 godine. I Amy Greene i  Henry Rosenfeld potvrdili su ovo. S obzirom da su u ono vrijeme abortusi bili ilegalni, nema nikakvih dokaza za to. No to može objasniti zbog čega kasnije Marilyn nije mogla s Millerom imati djece (nekoliko puta je spontano pobacila).
 • Marilyn – escort dama?
U kasnim četrdesetima prošlog stoljeća Marilynina karijera je stagnirala. Dobila je otkaz u Foxu i očajno joj je trebao novac. Zato se okrenula modelingu i drugim manje prihvatljivim poslovima. Negdje između 1947. i početka 1948. Marilyn se u nekoliko navrata slikala gola, a navodno je povremeno radila kao  escort dama i glumica u porno filmovima. Kasnije u karijeri Marilyn je brinulo da će njena nekonvencionalna metoda zarađivanja novca biti otkrivena te da će joj uništiti reputaciju. To se skoro i dogodilo kada su u Playboyju 1953. godine izašle njene gole fotografije. Međutim ona se pred javnosti pokajala i objasnila da je to učinila samo zato da bi preživjela – javnost se smilovala, a Marilyn je postala jadna, prelijepa djevojka u raljama nemilosrdne filmske industrije koja se snašla kako god se znala. S vremenom se doznalo i za njen film. Njen tada već bivši muž
Joe DiMaggio pokušao je kupiti njen pornić i ponudio je 25,000 dolara (ogromna svota za ono vrijeme), međutim vlasnik filma je odbio njegovu ponudu. Filmić, odnosno slike iz filma, su svjetlo dana ugledale tek 1980. godine kada su prikazane u Penthouse magazinu.
 
 
 • Marilyn i FBI
FBI ima dosje o Marilyn na 34 stranice, na kojima se jasno ukazuje da je bila simpatizerka komunističkog pokreta. Uključene su njena molba za izdavanje više za posjetu USSR-u kao i njezina intimna poznanstva s osobama za koje je FBI vjerovao da su komunistički simpatizeri.
 • Bila je veoma načitana
Iako su je stalno smatrali samo glupom plavušom, Marilyn je bila daleko od toga. Uvijek je bila svjesna "rupa" u svojoj edukaciji, pa je to pokušavala nadoknaditi učeći sama kada je god imala vremena za to. U slobodno vrijeme stalno je čitala i posjedovala je mnogo knjiga. Prema aukcijskoj kući  Christie's koji su 1999. godine rasprodali njenu ostavštinu – njena osobna biblioteka imala je preko 400 knjiga. Njen književni materijal obuhvaćao je većinu autora koje ne biste povezali sa seks-božicom – Freud, Tolstoj, Dostojevski, F. Scott Fitzgerald, Camus, Ralph Ellison, James Joyce,F. Matthias Alexander ...
 

 
 • Voljela je trčati davno prije nego je to postalo popularno
Ako ste se motali po ulicama Hollywooda u ranim pedesetima, onda ste možda susreli Monroe koja je često trčala. Ne, nju nisu naganjali paparazzi. Ona je naprosto uživala u džogiranju i to je obično činila ujutro obučena u traperice i majicu bez naramenica – i to dobrih dvadeset godina prije nego je Jim Fixx Ameriku (i ostale zemlje) zarazio manijom džogiranja. Ona je i kao dio svojeg režima vježbala i sa utezima, a pred kraj života, 1962. godine se počela baviti i jogom, i počela se sklanjati sa sunca kada god je to bilo moguće.
 • Ona je mogla svoju Marilyn osobnost uključiti i ugasiti po želji
Kao i svi drugi glumci Monroe je imala svoju osobnost koja je bila potpuno drugačija od one koju smo mogli vidjeti na velikom platnu. Ona je u stvari bila veoma sramežljiva, čak je znala od nervoze dobiti osip kada je morala upoznati nove ljude. "Činila se veoma sramežljivom, i sjećam se da kada bi radnici u studiju zviždali za njom, njoj bi bilo potpuno neugodno", rekao je Cary Grant koji je s njom glumio u filmu Monkey Business.

Ona se i u privatnom životu oblačila poprilično čedno – u majice i hlače i svoj lik Marilyn je smatrala samo likom iz filma – nekim tko je potpun drugačiji od nje. Kad nije bila "Marilyn" mogla je postati potpuno nevidljiva. Primjerice, kada je živjela u New Yorku, ako je izašla nenašminkana i obučena kako se obično oblačila u privatnim trenucima, nitko je ne bi prepoznao. Njen kolega Eli Wallach je ispričao priču o tome kako je jednom šetao s njom po Manhattanu. Nitko ih nije primjećivao sve dok se odjednom svi nisu počeli buljiti u njih i okretati za njima. Nekako, Marilyn je promijenila govor i pokrete svog tijela i pretvorila se u svjetski poznatu božicu seksa. Wallachu je tada rekla: "Došlo mi je da budem Marilyn na trenutak".
 

 
 • Loše plaćena glumica većinu karijere?
Za svoj prvi ugovor s Foxom 1945. godine Monroe je dobila 75 dolara na tjedan. Za filmove River of No Return, There’s No Business Like Show Business i The Seven Year Itch (1954.-1955.) plaća joj je bila 1500 dolara na tjedan. Na svu sreću tu su stvari krenule na bolje. Za Neki to vole vruće (1959) dobila je 100,000 dolara plus 10% od profita, a za film Neprilagođeni (1961.) dobila je 300,000  dolara plus 10% od profita, a da je završila sa snimanjem filma Something’s Got To Give dobila bi još 100.000 dolara. No sve to bila je prava sića u usporedbi s milijun dolara koje je Elizabeth Taylor dobila za Kleopatru (1963.), a koja je time postala prva žena koja je za film dobila milijun dolara..
 
 • Marilynini omiljeni nastupi u filmovima bili su oni u: The Asphalt Jungle i Don’t Bother to Knock.

U filmu Autobusna stanica (1956.)

Filmovi: Princ i plesačica (1957.) i Muškarci više vole plavuše (1953)
 
 • Trebate novi pseudonim? Što mislite o imenu Zelda Zonk? Marilyn je koristila ovaj pseudonim da bi zadržala privatnosti dok je putovala i prijavljivala se u hotele.
 • Marilyninu zvijezdu možete posjetiti na Hollywoodskom bulevaru broj 6774, odmah ispred McDonaldsa. Zvijezda je ovdje postavljena 9. veljače 1960.
 • Hugh Hefner vlasnik je grobnice odmah pored Marilynine u Westwood Memorial Parku u Los Angelesu. Zanimljivo je i da je vlasnik grobnice iznad Marilyn zatražio da ga preokrenu u lijesu kako bi vječno gledao u nju. Njegova udovica ispunila mu je tu želju.
 • Haljina koju je Marilyn nosila kad je pjevala za rođendan predsjedniku Kennedyju 1999. godine prodana je na aukciji za 1.26 milijuna dolara.
 • Monroe nikada nije nosila gaćice. Zbog toga kad je umrla njena garderobijerka s odjećom – njenom omiljenom haljinom zelene boje, nije poslala gaćice. Ali je zato poslala male umetke za grudi. Njih je Marilyn počela nositi pod kraj života, kada je vidjela da su joj se grudi malo opustile. Nakon što je obukla grudnjak za njega bi s vanjske strane pričvrstila umetke (koji su imali bradavice) da bi izgledalo da ne nosi grudnjak i da su joj grudi još uvijek jedre.  
 
 • Marilynine mjere - po tvrdnjama studija - 93.9 – 58.4 – 91.4 cm
                                       - po tvrdnji njene krojačice - 88.9 – 55.8 – 88.9 cm
                                         oko 53 kg na oko 166 cm visine
 • Marilyn je imala polusestru Berniece Baker Miracle. Djevojke se nisu poznavale sve dok Berniece nije bilo 19, a Norma Jean 12 godina. No, jednom kad su saznale jedna za drugu, ostale su u bliskom kontaktu prije i poslije nakon što je Norma Jean postala Marilyn.  Marilyn je Berniese ostavila 10.000 dolara u svojoj oporuci.

Citati Marilyn Monroe:

Ja sam dobra, ali nisam anđeo. Griješim, ali nisam vrag. Ja sam samo jedna mala djevojka u velikom svijetu koja pokušava pronaći nekoga koga će voljeti.

Sanjati o tome kako je biti glumica, je uzbudljivije nego biti jedna.

Novac me uopće ne zanima. Samo želim biti predivna.

Ako sam zvijezda, tada su me ljudi učinili zvijezdom.

Tijelo je namijenjeno gledanju, a ne pokrivanju.

Sebična sam, nestrpljiva i nesigurna. Griješim, često sam izvan kontrole i ponekad me teško trpjeti. Ali, ako me ne možes podnijeti u mom najgorem izdanju, onda me ne zaslužuješ ni kad sam najbolja.

Nesavršenstvo je ljepota, ludilo je genijalnost i puno je bolje biti apsolutno smiješan nego apsolutno dosadan.

 
 
Komentari
+2
 
tinalo
 • 10.8.2012 9:08:53
 • Bodova: 44876
 • Prijavi
ona meni nikada nije bila lijepa, ali ima ono nešto pa ju ne možeš prestati gledatijednostavno se ističe iz gomile
snjezanas4089
 • 9.8.2012 22:05:05
 • Bodova: 277
 • Prijavi
Tragična predivna hollywoodska tvorevina...
ikramar
 • 9.8.2012 11:23:24
 • Bodova: 81
 • Prijavi
unatoč svemu, žalim ju.... Toliko abortusa, nesretni brakovi... Uzalud slava i novac i ljepota ako si nesretan....