Za žene u znanosti

Za žene u znanosti

Iva Kavčič, Petra Peharec, Ivana Šoljić Jerbić i Lana Vasung dobitnice stipendija

Mlade hrvatske znanstvenice Iva Kavčić, Petra Peharec, Ivana Šoljić Jerbić i Lana Vasung, ovogodišnje su dobitnice stipendija nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti", koje dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal Adria. Mlade znanstvenice primit će stipendiju u iznosu od 4 tisuće eura kako bi dovršile svoje doktorske disertacije.

Rekordan broj prijava

Dobitnice stipendija predstavljene su na konferenciji za novinare, na kojoj su se složile u ocjeni kako će im to biti veliki poticaj za daljnji rad, kao i ostalim ženama u znanosti koje uspješno spajaju izazove karijere i privatni život.
„Ovogodišnji rekordni broja prijavljenih mladih znanstvenica na natječaj  pokazuje da program stipendiranja uživa ugled u hrvatskoj akademskoj zajednici i da je  znak prestiža među mladim znanstvenicima“, istaknuo je Julio Quiroga, generalni  direktor L'Oreala Adria. Odluku o najboljima među prijavljenim znanstvenicima donijelo je natječajno povjerenstvo u sastavu: akademik Zvonko Kusić, akademkinja Sibila Jelaska, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, prof.dr. Dražen Vikić –Topić, prof.dr. Helena Jasna Mencer, prof.dr.sc.Vida Demerin, prof.dr.Ivan Vicković te dr.sc.Katica Biljaković.

Predsjednik povjerenstva, akademik Zvonko Kusić smatra da su stipendije važan iskorak za znanstvenice te da bi mogle postati  institucija znanstvenog procjenjivanja. Član Natječajnog povjerenstva akademik Vladimir  Paar ocijenio je kako su prijave za natječaj pokazale visoku razinu kvalitete  i izvanredna dostignuća prema svjetskim kriterijima.

Ovogodišnje dobitnice stipendija

Iva Kavčić (1979.) je diplomirani inženjer  geofizike za zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Petra Peharec  (1980.) je diplomirani inženjer molekularne biologije, također s PMF-a, Ivana  Šoljić Jerbić (1982.) je diplomirani inženjer kemije sa zagrebačkog Fakulteta  kemijskog inženjerstva i tehnologije, a Lana Vasung (1983.) je doktorica  medicine s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u  Zagrebu.
Dodjela stipendija održat će se 27. siječnja u Hrvatskom  državnom arhivu.Potaknuti žene znanstvenice
Zahvaljujući L'Orealu i UNESCO-u mnogi su konačno prepoznali da svijet treba znanost, a znanost treba žene. Kako bi promovirali žene u znanosti, L'Oreal i UNESCO obvezali su se 1998. da će pokrenuti zajednički projekt kojim će promovirati važnost žena u svijetu znanosti, podupirati i poticati njihov istraživački rad, te njihovo znanstveno usavršavanje. U tom su projektu idealni partneri jer i jedni i drugi promoviraju svojim djelovanjem odgovornost prema individualcu kao temelj za bolju zajednicu. Nacionalni program stipendiranja "Za žene u znanosti" osmišljen je 2001.godine, a danas se provodi u gotovo svim zemljama u kojima L'Oreal posluje. U Hrvatskoj se povodi od 2007.godine, a dosad je nagrađeno 14 mladih znanstvenica.
(M.G.)
 
Komentari
+2
 
andrea24
  • 29.1.2010 12:23:31
  • Bodova: 10359
  • Prijavi
...sigurno su se itekako namučile za tu stipendiju i zaslužile je....
matejapet
  • 27.1.2010 16:40:02
  • Bodova: 2056
  • Prijavi
evo da imamo i malo zena ....
anke
  • 27.1.2010 15:36:20
  • Bodova: 31186
  • Prijavi