Uštedite novac i istovremeno zaštitite okoliš

Uštedite novac i istovremeno zaštitite okoliš

Riješite se dosadnih reklamnih letaka i zaštitite prirodu

Globalno zagrijavanje je prijetnja protiv koje svi trebamo poduzeti adekvatne korake. Iako najveći utjecaj na okoliš ima politika država i korporacija, ne znači da i vi možete pomoći. Ovi savjeti će vam pomoći uštedjeti novac, vrijeme i energiju, te istovremeno štititi okoliš.

1. Dosadni promotivni letci

Razmislite samo o tome koliko se papira baca samo od promotivnih letaka koje dobivate. Recikliranje nije dovoljno. Potrebno je zaustaviti te letke. Spasit ćete stabla od iskorištavanja u papirnoj industriji, a vama će prestati stizati dosadna promotivna pošta. Prema Zakonu o zaštiti potrošača (NN 96/2003) zabranjeno je ostavljanje oglasnih poruka i materijala na kućnim vratima i ulaznim vratima stana potrošača, kao i u poštanskim sandučićima ako je takva zabrana na njima jasno napisana. Dakle sve što trebate učiniti da se riješite tih letaka je istaknuti zabranu i vaš problem je riješen.

2. Izolirajte i zabrtvite prozore i vrata 

Ne samo da će vam dobra izolacija vrata i prozora uštedjeti energiju i novac, veće će smanjiti neugodan propuh u kući i reducirati probleme sa plijesni. Izolacija će pomoći da vam kuća bude hladnija ljeti, a toplija zimi. Izolatore i sredstvo za brtvljenje možete lako postaviti, a i jeftini su. Možete ih naći u dućanima sa kućnim potrebštinama.

3. Napumpajte gume na autu 

Vožnja sa preniskim tlakom u gumama može povećati potrošnju goriva i smanjiti životni vijek vaših guma za više od 15% te povećava vjerojatnost da vam pukne guma za vrijeme vožnje. Povećajte svoju sigurnost i zaštite okoliš sa pravilnom brigom oko guma.

4. Koriste mikrovalnu pećnicu umjesto električne ili plinske pećnice

Mikrovalna pećnica troši otprilike 50% manje energije od običnih pećnica. Osim toga po ljeti češće koristite mikrovalnu pećnicu jer će vam obična pećnica zagrijati kuhinju, zbog čega će vam klima uređaj više raditi.

5. Ugasite sustave grijanja/hlađenja u sobama koje se ne koriste

Ako imate gostinjsku sobu, blagovaonu ili radnu sobu koju rijetko koristite ugasite sustave grijanja/hlađenja u tim sobama, a vrata neka budu zatvorena. Na ovaj način vaš sustav grijanja/hlađenja neće više raditi i trošiti više energije za regulaciju temperature na prostor koji se ne koristi.

6. Stavite štedne žarulje

Štedne (CFL) žarulje koriste 75% manje energije i traju 10 puta duže te emitiraju znatno manje topline u odnosu na regularne žarulje sa žarnom niti. Također pripazite da ugasite svjetlo kad napuštate prostoriju. Ako imate na umu da u prosječnom kućanstvu 11%  potrošnje otpada na rasvjetu, štedne bi vam žarulje mogle pomoći uštedjeti energiju i novac.

7. Prakticirajte tuširanje umjesto kupanja

Umjesto kupanja, istuširajte se na brzinu. Nemojte se tuširati sa vrućom vodom, već snizite temperaturu vode i otuširajte se brže. Nemojte zaboraviti da ćete se bolje osjećati nakon tuširanja sa mlakom, nego sa vrućom vodom.

8. Posadite drvo sa južne strane kuće

Sadnjom bjelogoričnog stabla koje radi sjenu, poput hrasta ili javora na južnoj ili jugozapadnoj strani kuće, uštedjet ćete na hlađenju ljeti. Ovo će stablo bacati sjenu na vašu kuću, te ga štititi od izravnog sunca, pa će prirodno i zrak tu biti hladniji. Zimi kada padne lišće, sunce će moći obasjati vašu kuću i dati joj toplinu, onda kada vam je to potrebno.

9. Izolirajte grijače i cijevi za toplu vodu

Stavite ruku na cijev kojom teče topla voda. Ako je topla ili vruća, tada vam se svake sekunde gube u zraku vrijedni resursi i novac. Toplina koja bi trebala grijati vašu vodu, curi iz sustava. Isto tako ako vam kapa voda iz slavine, promijenite gumicu. Većina paketa za izolaciju su relativno jeftini i lako ih je staviti.

10. Smanjite temperaturu na termostatu za toplu vodu

Mnogi proizvođači bojlera ili grijača vode namjeste termostat na 60oC prije nego ih otpreme iz tvornice. To ne samo da smanjuje životni vijek vašeg bojlera, već i rasipa energiju. To može biti i opasno jer se dijete koje naglo pusti vruću vodu može opeći. Nemojte stavljati temperaturu termostata na više od 50oC jer je to čisti gubitak novca i energije. 45-50oC je dovoljno za većinu kućanstava.

11. Kupujte električne proizvode visoke iskoristivosti energije

Većina električnih uređaja označena je zvjezdicama energetske iskoristivosti. Kada kupujete novi električni uređaj, odaberite onaj model koji ima visoku iskoristivost energije, označen sa 5 ili 6 zvjezdica. Na taj način štedite novac i energiju kada koristite taj uređaj.

12. Koristite stepenice umjesto dizala

Štedite energiju i ostanite u formi! Ako se nalazite na 5 katu ili niže, uspinjanje stepenicama vam ne bi smio biti preveliki problem, a za pokretanje lifta potrebno je mnogo energije.

 
Komentari
+2