Suvremena opera Mimi Frédérica Verrieresa ponovno na zagrebačkoj sceni

Suvremena opera Mimi Frédérica Verrieresa ponovno na zagrebačkoj sceni

Opera Mimi slobodna je adaptacija Puccinijeve opera La Boheme.

U petak, 25. i subotu, 26. ožujka ponovno možete pogledati operu Mimi Frédérica Verrièresa pod ravnanjem Darijana Ivezića u režiji Guillaumea Vincenta.

Riječ je o projektu nastalom u koprodukciji pariškoga kazališta Bouffes du Nord i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Hrvatska premijera predvođena domaćim izvođačima pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera u režiji Guillaumea Vincenta održana je 18. siječnja 2016. godine. Novim izvedbama ravnat će Darijan Ivezić, kojemu će to biti dirigentski debi.

Opera Mimi slobodna je adaptacija Puccinijeve opera La Bohème. I ona govori  o umjetnosti, siromaštvu  i ljubavi, iznad svega, ljubavi u svim oblicima, jer svaki lik ima svoju viziju ljubavi koja mu pripada, bilo da je riječ o idealiziranoj emociji, ljubomori, bolesnoj ljubavi ili onoj smrtonosnoj…. Mimi Frédérica Verrièresa nije transpozicija Puccinijeve opere La Bohème; Mimi je djelo otrgnuto iz 19. stoljeća, u želji da zazvuči i odjekne danas i sada. Mimi je sagledana iz dvostruke perspektive, one Puccinijeve koju dobro poznajemo i ove sadašnje, koja je čini našom suvremenicom.


Praizvedba djela bila je u Parizu u studenome 2014. godine, u siječnju 2015. u zagrebačkome HNK-u izvedena je s francuskim pjevačima, a od siječnja 2016. predstava se izvodi s hrvatskim pjevačima.

Ansambl suvremene opere koja govori o intenzivnoj, razarajućoj i bezuvjetnoj ljubavi u siječnju je ispraćen ovacijama publike i odličnim kritikama:

“Mimi u novom ruhu s odličnom hrvatskom pjevačkom postavom” (Večernji list)
“U slobodnoj adaptaciji La Bohème ansambl domaćih izvođača predvođen Majom Posavec odlično se snašao!” (Jutarnji list)
”Novo ruho 'Mimi' operna publika ispratila snažnim aplauzom” (tportal)


Sukob staroga i novog, klasike i suvremene glazbe, ideala i realnosti – ne propustite nadolazeće izvedbe ovoga nesvakidašnjeg glazbeno-scenskog djela!
 
U glavnim ulogama nastupaju pjevači Leon Košavić, Maja Posavec, Mia Domaćina, Đani Stipaničev, Gorana Biondić i Vanda Winter.
 

 
 
Komentari
+2
 
mikica61
  • 21.3.2016 17:51:39
  • Bodova: 127403
  • Prijavi
La Boheme sam gledala i slušala nekoliko puta i Mimi bih htjela pogledati