Što vaš govor tijela govori o vama?

Što vaš govor tijela govori o vama?

Do posla ćete lakše ako ovladate neverbalnom komunikacijom

Kad pokušavate nekoga impresionirati, obraćate pozornost na to što govorite, kako to izgovarate i na cjelokupnu vizualnu prezentaciju. Isto tako pazite i na to da imate obučeno nešto što vam dobro stoji i što je primjereno prigodi. Da biste impresionirali nekoga potrebno je dosta posla. A što je s vašim govorom tijela? Pazite li i na njega, i što njime poručujete?

Vrlo često događa se da riječima govorimo jedno, no govorom tijela nešto potpuno drugo. Ovi različiti signali verbalne i neverbalne komunikacije kod drugih osoba mogu rezultirati zbunjenošću, krivim shvaćanjem i čak propuštanjem nekih prilika .

Nervoza

Nije toliko bitno koliko samouvjereno zvučite, ako djelujete nervozno kroz govor tijela. To će prevladati bilo što vi govorili. Pokušajte izbjeći najčešće znakove koji odaju da ste nervozni, odnosno živčani ili uznemireni. To su:

Ne možete ruke, dlanove držati na miru
Slab kontakt očima
Tapkanje ili njihanje nogom
Vrpoljenje (osobito ako sjedite)
Stajanje s rukama u džepovima sugerira pomanjkanje samopouzdanja.

Čak i ako ste nervozni za vrijeme razgovora za posao ili kada pristupate nekome tko vam se sviđa, kontrolirajte ove izdajničke znakove govora tijela i odmah ćete vidjeti rezultate.

Dosada

Svi smo bili u situaciji kad moramo slušati nekog i istovremeno se nevjerojatno dosađujemo. Bilo da je to profesor, roditelj ili šef, zadnja stvar koju želite je da pokažete tijelom da vam je dosadno. Osobito na poslu. Ako znaju imalo čitati govor tijela i zaključe da vam je dosadno, ispast će da ste lijeni ili niste stvoreni za ovaj posao. Zato je bolje da uzmete svoje tijelo pod kontrolu i spriječite najčešće znakove dosade:

Zavaljivanje u stolicu
Okretanje očima
Nalaktiti se na stol ili stolicu i rukom pridržavati glavu
Udaranje prstima
Trljanje stražnjeg dijela glave ili vrata

Većinu vremena često nismo svjesni što naše tijelo govori. Ako vam se ne sviđaju neke kolege i ako svaki put prekrižite ruke kad komunicirate s njima, oni će osjetiti vašu nelagodu i moguće je krivo protumačiti za agresivnost.  Moguće je da je vama taj položaj ruku toliko prirodan da ga niti ne primjećujete.

Proučavanje govora tijela

Vladati govorom tijela nije lagan zadatak. Pokušavati se kontrolirati često može ispasti umjetno i čudno, no s vježbom sve se da savladati. A jednom kad ovladate vještinom pokreta, izbjeći ćete odavanje lošeg dojma, lakše uspostavljati komunikaciju s ljudima i lakše dobiti posao. Zato obratite pozornost na na male stvari poput uspravnog sjedenja, položaja ruku tijekom intervjua i gledanje ispitivača u oči. Već to će učiniti veliku razliku.
 
Komentari
+2
 
bina
  • 29.6.2009 23:43:17
  • Bodova: 10190
  • Prijavi
istina ziva ,cesto puta je govor tijela taj koji nas otkriva bez obzira sto mi pricali!