Prvi na udaru: Domaći mali dizajneri suočavaju se s velikom krizom, a evo kako ih mi možemo podržati

Prvi na udaru: Domaći mali dizajneri suočavaju se s velikom krizom, a evo kako ih mi možemo podržati© instagram

Pandemija koronavirusa vrlo vjerojatno će izazvati veliku ekonomsku krizu, a posebno će pogoditi male lokalne kreativce. Kako bi im pomogli da iz svega uspješno isplivaju, pokrenuta je inicijativa za pomoć malim poduzetnicima i dizajnerima

Globalna pandemija koronavirusa zatočila je ljude u njihove domove, mnogi su već sada dobili otkaz, a očekuje se da neće biti ništa ni od turističke sezone. Ekonomski pad je izvjestan, a svjetski i domaći ekonomski lideri počeli su ozbiljno razmatrati koje bi to mjere bile najučinkovitije za spas svjetske ekonomije.
 
Osim djelatnika u turizmu, među ugroženijim su skupinama općenito mali poduzetnici, a posebno mali domaći dizajneri za koje situacija trenutno nije nimalo optimistična. Neizvjesnost i strah od financijskog kolapsa natjerat će ljude da štede i ne kupuju proizvode bez kojih ne mogu, a tu bi se itekako na udaru mogao naći unikatan domaći dizajn kojem su sve donedavno cvjetale ruže.
 
Kako bi se koliko toliko obranili i uspjeli opstati u ovoj krizi, naši su mali dizajneri odlučili pokrenuti inicijativu za spas malih poduzetnika i brendova te objasniti potencijalnim kupcima zašto i kako mogu podržati domaće poduzetnike.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli COCOPAT • handmade with love • (@cocopat_official)


Sve je počelo s Instagram objavom brenda Cocopat koji je jedan od najpoznatijih regionalnih brendova ručno rađenih, unikatnih torbica. Uz jednostavne naputke, objašnjeno je kako pomoći dizajnerima da ostanu na nogama tijekom ove krize. Uskoro je uslijedila lančana reakcija, a mnogi su se brendovi priključili dijeljenju profila svojih kolega i samostalnoj promociji domaćeg dizajna kojem u ovom trenutku treba pomoć. 

„Zajedno smo jači! Zadnjih nekoliko dana gledamo oko sebe u nevjerici. Zemlje širom svijeta zatvaraju svoje granice, supermarketi su opustošeni, a broj zaraženih svakim danom je sve veći. Imali smo velike planove ovo proljeće; nova kolekcija, novi proizvodi, nova prodajna mjesta - no sve to mora ići na čekanje za bolje sutra. Naši shopovi i dalje su otvoreni, nismo u mogućnost zatvoriti ih na svoju ruku jer smo u sklopu velikih shopping centara koji donose konačne odluke. Radionica je i dalje u pogonu, uz povećanu predostrožnost i stalnu dezinfekciju. No ne želimo živjeti u strahu. Upravo sada možemo pokazati da društvene mreže možemo iskoristiti za veće stvari. Hajdemo zajedno podržati male poduzetnike koji trebaju našu pomoć u ovom kriznom vremenu! Podijelite ovaj post da širimo pozitivnost! U nadolazećem periodu naše storije ćemo posvetiti podršci malih biznisa, organizirat ćemo nagradne igre, odobriti mnoge popuste i ostale pogodnosti te se potruditi kreirati interesantan sadržaj. I ne zaboravite: podrškom malih poduzetnika, podržavate nečije velike snove“, stoji u postu Cocopata koji je ubrzo postao viralan i pokrenuo inicijativu u koju su se uključili i mnogi drugi domaći mali biznisi. 

Kako bismo i mi olakšali malim dizajnerima i biznisima da opstanu, odlučile smo ti na jedno mjesto sakupiti poruke nekih brendova uključenih u akciju kako bi se i sama uvjerila da je upravo u ovom trenutku više no ikada potrebno podržati domaći dizajn. Stoga - kupuj domaće!

Kalla Bags
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zadnjih se dana, sve osim brige za sebe i ljude oko sebe, čini nebitnim.?Dok pronalazim način kako se najbolje organizirati za nastviti dalje s radom i održati malo poslovanje, trudim se biti što produktivnija i kreativnija kako bi si time olakšala situaciju. ?Jer i ovo će proći, pa je možda najbolje ovaj dobitak na vremenu iskoristiti za posvetiti se novim idejama i baviti se onime što volimo. Često iz raznih nevolja izviru najbolje ideje. ???? Uglavnom se vješto trudim skrivati iza brenda, biti iza objektiva fotoaparata više nego ispred, no ovoga puta htjela sam s vama podijeliti djelić radnog prostora gdje se odvija cijeli kreativni proces i nastaju sve moje ideje i vaše narudžbe. ????Zahvalna sam na maloj zajednici koju imam oko sebe, putem društvenih mreža i šire. Hvala što podržavate male proizvođače u ovim nesigurnim vremenima. ♥????Odlučite se za svoje lokalne proizvođače i male OPG-ovce koliko god možete. Možda niste ni svjesni koliko će im to značiti. Iza većine je težak mjesec i ne znaju što ih dalje očekuje. ?Budimo solidarni i pazimo jedni na druge, ne samo u ovakvim okolnostima nego i inače. ?Također u komentaru možete podijeliti vama drage brendove i poslovanja, do kojih vam je stalo i koje volite, kako bi podržali jedni druge! Zajedno smo jači. ♥?♥? #supportsmallbusiness #love

Objavu dijeli Kalla (@kalla_store)


Mara Li 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I mi smo se odlučile pridružiti inicijativi podrške malim hrvatskim brendovima koju sve više viđamo i osjećamo ovih dana i zbog toga nam je jako drago. ?? Donosimo samo neke od njih koje i mi same volimo i pratimo.. @verka.handmade @kragrlica @sareno_i_tocka @macarons_by_marija @filipaasorko @cupoftea.mama @carobnaheklica @gift_angel_ @premuzgraviranje @personalizirani_otirac @puroamordesign @dilemmaposters @tvornica_snova @suljice.official @miimavintage @lulina.craft @mirjana_s.handmade @dreamoholic @da_bar_unique @tomac_rukotvorine @cloudandcojewelry @bellissimasvijetmaste @nisadesign.hr @konceptkarla @mayolis_home_decor @majatomljanovic @nenadolls @marinskiheartmades @gita_sik_cipele @abirdyjewelry @sisterblister_croatia

Objavu dijeli Mara Li (@mara_li_bags)


Šuljice
 

Marinski Heartmades
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

/ GIVEAWAY closed / With a help of comment picker, we have found the lucky winner. Congrats @tinaerman????. . . . I'm dedicating this post to all the little makers out there. Stay strong and positive?? . We're inviting you to share your favorite makers, so we can support each other in this weird & uncertain situation. . We will choose one lucky winner in 48 hours from now, to win a set of 4 latte cups of choice. . All you have to do is to share your  favorite brands, al least 3 :) Feel free to share this post as many times you want. . . . This giveaway is no way endorsed by INSTAGRAM. #giveaway #supportsmallbusiness #kupujmohrvatsko #marinskiheartmades

Objavu dijeli Marinski Heartmades (@marinskiheartmades)

 
Dilemma Posters
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekipice, trudimo se izvući najbolje što možemo iz ove situacije, ostati pozitivni i biti podrška jedni za druge.? Najvažnije, pazimo na sigurnost - našu i vašu. Dvoje nas je u uredu, ne nosimo pakete u poštu, već po pošiljke dolazi GLS-ov dostavljač koji se također pridržava svih sigurnosnih mjera. NAŠ ONLINE SHOP RADI 24/7.?? Neizmjerno vam puno hvala što nas i dalje podržavate i naručujete.? . Jučer smo sastavili listu nama jako dragih brendova za koje pouzdano znamo da rade super stvari. Skužili smo koliko imamo kvalitetnih proizvoda i brendova koje trebamo čuvati, pogotovo sada (škicnite story).?? Ostanite doma i čuvajte se, pliz.? . #kupujmohrvatsko #birajmolokalno #podržimomaleproizvođače

Objavu dijeli Dilemma Posters (@dilemmaposters)

 
Komentari
+2
 
canyon
  • 31.3.2020 10:20:58
  • Bodova: 16818
  • Prijavi
Bas, da dajem podrsku svima koji se bore i rade ali tim dizajnerima je bas ovo i trebalo, cisto da ih malo spusti na zemlju. Realno, a cesto sivam haljine, materijal i to malo bolji za pencl haljinu je 300kn ajd neka je i sivanje 300kn??!!! I dosta. Ali kada vidjm haljine 1500-2500kn ee neide dizajneri, neide.. Niste bas tako dobri da bih toliko naplacivali. Spustite noseve pa budemo i vise narucivale.
oprezna
  • 30.3.2020 14:49:28
  • Bodova: 146792
  • Prijavi
Na žalost mnogi su već osjetili posljedice ove pošasti koja je zavladala svijetom i lijepom našom .... Mnogi ostali bez posla , mnogi zatvorili svoja vrata , mnogi će to tek učiniti . No mi smo kao Ikar , dizali smo se iz pepela kroz povijest , vjerujem da ćemo opet uspjeti u tome .
malikekoserk1
  • 30.3.2020 14:44:30
  • Bodova: 23894
  • Prijavi
Stvarno grozno što je taj virus napravio , to ne bi mogla ni sanjati da će se dogoditi. Dajem svaku podršku malim poduzetnicima i da znaju da smo svi uz njih.