Pronađite pravog poslovnog partnera

Pronađite pravog poslovnog partnera

Je li dobra ideja pokrenuti posao s prijateljem?

Jeste li ikad planirali pokretanje zajedničkog biznisa sa dobrim prijateljem ili prijateljicom? Zamišljali kako bi to bilo da imate svoj vlastiti posao u kojem ste vi jedini partneri?  Pronašli ste nešto čime biste se oboje željeli baviti, a misao da ćete u tom novom poslu biti zajedno čini vam se idealna. I, naravno, kad zamišljate vaš budući pothvat vidite samo uspjeh, dobru zaradu te možda čak i slavu.
 
Razmislite još jednom. Ne tvrdimo da vaš prijatelj nije najbolji poslovni partner za vas, samo kažemo da ponovo dobro razmislite i sagledate sve činjenice prije nego se upustite zajednički posao. Jednako su velike šanse da cijela stvar završi kao katastrofa i uništi vam prijateljstvo kao i da se ispune vaši snovi u zajedničkom uspjehu. To zapravo nije točno. U stvari, veće su šanse da sve loše završi.

Želite li poslovnog partnera dobro razmislite o tome i izaberite mudro. Postoje tri važna područja na koja se morate fokusirati ako se namjeravate upuštati u pokretanje biznisa s nekim.  

1. Vještine - Odgovaraju li vaše pojedinačne vještine i one vašeg partnera jedne drugima? Ne želite biti samo slični. Ono što vam je potrebno jest da vaše snage nadopunjuju njegove (ili njezine) slabosti i obrnuto. Na primjer, ako je netko od vas kreativan, voli grafički dizajn ili dobro piše, onaj drugi bi morao biti dobar u knjigovodstvu i okrenut više  „poslovnoj strani“. Desna strana mozga naprema lijevoj strani...kreativno/intuitivna naprema logičko/intelektualnoj.

2. Upravljanje novcem – Slažete li se vi i vaš poslovni partner oko plana budućeg raspolaganja novcem u vašem biznisu? Jesu li vaši stavovi usuglašeni oko budžeta? Tko će upravljati računima? Tko će biti zadužen plaćati račune? Novac je, nažalost, područje u kojem najviše dolazi do konflikata, pa radije budite sigurni da se vi i vaš partner slažete oko vođenja financija.    

3. Praktične stvari – Ovo bilo sve ono ostalo. Ako, primjerice, pokrenete web shop, tko će preuzimati narudžbe i pobrinuti se da su naručeni proizvodi poslani? Tko će se brinuti o održavanju web stranice? Ima mnogo sitnih detalja o kojima je potrebno brinuti se svaki dan (da, čak i za vrijeme godišnjeg odmora), zato je bitno da vi i vaš partner osmislite dobar plan oko podjele poslova

Započinjanje novog posla nije lagano, pa je potrebno imati dobre, provjerene i pouzdane partnere. Dobro razmislite kome ćete povjeriti svoju budućnost. Ako se radi o prijateljima, nemojte dozvoliti da vam emocije zamute razum. Realno i s distancom ocijenite osobu s kojom se namjeravate upustiti u ovu poslovnu avanturu.

 
Komentari
+2