Priprema za Uskrs – izrada ukrasa, uskršnje igre

Priprema za Uskrs – izrada ukrasa, uskršnje igre

Ovaj Uskrs u krugu obitelji provedite uz zabavne aktivnosti

Uskrs je savršeno vrijeme da se kvalitetno posvetite svojoj djeci i obitelji. Možda je ovo vrijeme i za uvođenje novih tradicija, što se priprema za Uskrs tiče. Pripremite se zajedno za Uskrs, bojajte jaja na više načina, od kolaža izrađujte ukrase, igrajte se razne uskršnje igrice...

Priprema za Uskrs – izrada ukrasa, uskršnje igre

Izrada pozivnica
Zašto ovog Uskrsa zajedno sa svojim djetetom ne biste organizirali zabavu za prijatelje? Pozivnice zajedno izradite. Izrežite iz papira veliko jaje pa ga ofarbajte ili ukrasite kolažom. Možete iz papira izrezati i košaru pa na nju ljepiti jaja od papira.

Stalak za jajaUz pomoć rola od WC papira lako možete napraviti zanimljive i lijepe stalke za uskršnja jaja. Rolu prerežite na tri dijela, otprilike iste duljine. Obojite ih temperama ili autolakom, nakon toga na njih naljepite prigodne uskršnje naljepnice. Ili nabavite šljokice pa rolice nakon što ste ih pofarbali namažite ljepilom i uvaljajte u šljokice. Možete ih i obljepiti ukrasnim papirom...

Životnjice od uskršnjih jajaUskršnja jaja možete zanimljivo preoblikovati u životinjice ili ljude. Potrebna su vam jaja (kuhana, ispuhana ili plastična), kolaž papir, ljepilo, vata, vodootporni flomasteri...
Jaja možete ostaviti bijela ili ih ofarbati i nakon toga pomoću pribora napravite dijelove za životinje i zalijepite ih ili nacrtajte (oči i nos možete nacrtati ili zalijepiti) na jaje.

Zec – dodajte uši, oči, nos, brkove i rep od vate
Pilić ili patka – dodajte kljun, stopala, oči, pa čak i perje ako imate
Patka – dodajte kljun, stopala,
Čovjek – izradite jaje koje liči na nekog člana obitelji. Dodajte oči, nos, usta, uši i kosu.
Mačka  - dodajte oči, uši, nos, brkove i rep
Pas - dodajte oči, uši, nos, jezik i rep
Krava – dodajte uši, oči, nos, rogove, pa čak i karakteristične crne mrlje
Svinju – rozom jaju dodajte uši, oči, rilo (njušku) i zavijeni rep
Miša -dodajte uši, oči, nos, brkove i dugački tanki rep
Bubamara – crvenom jaju dodajte oči, usta, ticala i crne točke
Leptir – dodajte oči, ticala i krila.

Uskršnje igre za djecu

Postoji cijeli niz zanimljivih i zabavnih igara kojima ćete upotpuniti vrijeme najmlađih oko sebe.

Znanost jaja
Ova je igra ujedno i poučna. Razgovarajte o dijelovima jaja – ljusci, membrani, bjelanjku i žutanjku, o tome kako dolazimo do jaja, kako se iz njih pilići izliježu, zašto su jaja zdrava... Nakon što objasnite djeci sve o jajima, napravite kviz u kojem ćete testirati njihovo znanje.  

Potraga za jajimaU zapadnom sviejtu razvila se tradicija uskršnje potrage za jajima. Radi se o zabavnoj igri koju i vi možete uvrstiti u svoju uskršnju tradiciju. Sakrijte ofarbana jaja, ukrasna plastična i čokoladna jaja po stanu, kući ili u vrtu (zapamtite broj skrivenih jaja). Djeca će biti oduševljena ovom igrom i ona će sigurno postati tradicija u vašoj obitelji.

Vratite rep zečiću
Na papiru nacrtajte velikog zeca (ili ga izrežite iz kolaž papira) i na mjestu nacrtajte krug. Onom djetetu koje je prvo na redu dajte komad vate na kojem je selotejp (preklopljenim kako bi bilo ljepljivo s obje strane). Stavite mu povez preko očiju, zavrtite ga tri ili četiri puta – cilj je staviti rep na njegovo mjesto (ili doći barem veoma blizu tome). Svakom djetetu dajte vremensko ograničenje (nekih tridesetak sekundi ili minutu) da rep smjesti na pravo mjesto.

Uskršnja utrkaDogovorite se oko staze za utrku, to može biti utrka bez prepreka ili pripremite cijeli poligon s preprekama. Djecu podijelite u dvije kolone. Prvima u redu dajte žlicu na kojoj je jaje (može biti sirovo, no radije stavite kuhano. Manje će biti nereda). Nakon što prvo djete pređe poligon, žlicu s jajem daje djetetu iza debe.  Pobjednik je ona grupa koja brže pređe poligon i koja će imati manje razbijenih jaja.

Uskršnja pinjata
Običaj Pinjate potječe iz Latinske Amerike, no polako se raširio po cijelom svijetu. Radi se o figuri napravljenoj od papira, punjenoj slatkišima i porukama iznenađenja koju djeca pokušavaju razbiti palicom.

Potrebno za izradu: novinski papir ili šareni papir, balon,  smjesa brašna i vode, odnosno ljepilo, uže, tempere ili neka druga boja, slatkiši, poruke iznenađenja.

               

Izrada: novinski papir natrgajte na velike komade. Napušite balon, a nakon toga u posudi pripremite ljepljivu tekuću smjesu vode i brašna. Papir namačite u smjesu i njime prekrijte cijeli balon. Postupak ponovite tri puta (napravite tri sloja) i ostavite da se posuši (najmanje 24 sata). Balon – koji će služiti kao veliko uskršnje jaje, obljepite ukrasnim papirom, ofarbajte bojama i ukrasite vrpcama.

Probušite balon (pinjata treba zadržati prvobitni oblik). Kroz što manju rupu na vrhu u pinjatu umetnite slatkiše, poruke, poklončiće iznenađenja. Pored te rupe (pazite da ne bude preblizu) napravite još jednu manju rupu,  dovoljnu da tek za provučete uže. Uže zavežite u čvor kroz veću rupu, pa je zatim dobro zalijepite selotejpom. Pinjatu objesite na drvo tako da je u dosegu djece

Svako dijete dobiva priliku u kojoj može pokušati razbiti pinjatu. Diojete koje udara ima ima zavezane oči i ima palicu u rukama (pripazite da su ostala djeca izvan dohvata) Zavrtite ga nekoliko puta, a dijete tad mora palicom pokušati razbiti pinjatu. Nakon što igrač 2 puta zamahne, dolazi pripadnik drugog tima. Kad uspiju, kiša slatkiša, poruke i poklončići će se prosuti po podu za svu djecu.

 
Komentari
+2
 
-crna-
 • 25.3.2013 21:49:59
 • Bodova: 96808
 • Prijavi
ja sam u potrazi za jajima, onda dalje
natalija
 • 23.3.2010 10:01:48
 • Bodova: 2783
 • Prijavi
ja baš ne kitim sve po kući i ne radim ništa specifično za uskrs... ofarbamo jaja, po koji uskrsni tabletić, čokoladna jaja i zečeki i ništa posebno... vjerojatno kada dođe bebač čemo zajedno farbati i zajedno se tome veseliti ali sada eto nemam baš pretjerano ni volje za time niti mi je to išta posebno... ali eto kada malac poraste biti će i raznih igrica i odmah će to biti drugačije..
schwabica
 • 10.4.2009 1:27:24
 • Bodova: 159
 • Prijavi
haha ovdje u Munchenu u hrvatskom disku ima igra-tko nadje cokoladno jaje dobije bocu votke i 6 red bulla.... jedva cekam :))
brioni
 • 10.4.2009 0:55:42
 • Bodova: 309
 • Prijavi
Dobre ideje! Pozz