Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Potraga za sezoncima

Potraga za sezoncima

Uskoro počinje turistička sezona na Jadranu, pa se traže radnici

Poslodavci na Jadranu traže sezonske radnike svih profila. Nakon lanjske rekordne turističke sezone, od ovogodišnje se očekuju još bolji rezultati, pa su i potrebe za sezonskim radnicima velike. Odlazak mladih i radno sposobnih u inozemstvo, posebice iz Slavonije, koja je tradicionalno bila “rasadnik“ sezonaca za rad na obali, otežao je potragu za onima koji su spremni preseliti se i raditi nekoliko mjeseci u turističkim odredištima na Jadranu. Uoči početka turističke sezone najviše su traženi radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane, te djelatnosti trgovine na veliko i malo ukupno, i to uglavnom konobari, sobari, kuhari, čistači, pomoćni konobari, kuhinjski radnici, turistički animatori, te prodavači. Traže se i voditelji wellnesa, domaćice hotela, radnici na bazenu, nadzornice soba.

Stalni sezonac

Od ove godine je Hrvatski zavod za zapošljavanje izmijenio mjeru za zapošljavanje stalni sezonac, na način da je proširena ciljna skupina poslodavaca pa sada ovu mjeru mogu koristiti sve djelatnosti čije poslovanje uvjetuje zapošljavanje sezonskog karaktera. Stalni sezonac je osoba koja je kontinuirano u radu provela najmanje 6 mjeseci kod jednog poslodavca (godišnji se koristi nakon ovog razdoblja, tj. vrijeme kada osoba ne radi je manje od 6 mjeseci) i koji će kod poslodavca raditi najmanje 3 sezone, ili je prethodno radio taj period bez obzira je li imao status stalnog sezonca.

Zavod podmiruje 100% troška produženog osiguranja za prva 3 mjeseca, a sljedeći period u najdužem trajanju od 3 mjeseca 50% produženog osiguranja. Pokriva u prva 3 mjeseca 100% minimalne plaće radnika, a u preostalom razdoblju 50% minimalne plaće, a sveukupno najduže 6 mjeseci. Trošak poslodavca uključuje 50% troška produženog osiguranja za druga 3 mjeseca rada. Radnik za vrijeme produženog osiguranja dobiva u prva 3 mjeseca iznos 100% minimalne plaće tj. 2.984,78 kn, a u slijedeća 3 mjeseca 50% minimalne plaće što iznosi 1.492,39 kn.

Što se traži?

Internetski oglasnici nude vrlo zanimljiv spektar poslova za sezonske radnike. Izdvojili smo neke primjere iz kojih se mogu iščitati koji su to profili sezonaca traženi i za koje vrste poslova trebaju biti osposobljeni ili imati radnog iskustva.  Trgovački lanac traži sezonske radnike, mjesto rada  Mali Lošinj. Rad je na određeno vrijeme, početak rada u proljeće, a završetak rada u jesen. Zadaci su rad na blagajni i usluživanje kupaca, slaganje robe i punjenje polica. održavanje čistoće trgovine i prostora ispred trgovine.

Traži se KV/SSS trgovačkog ili srodnog smjera te radno iskustvo u trgovini i/ili ugostiteljstvu, što je i prednost kod zapošljavanja. Nudi se iznadprosječna plaća u trgovini, a prekovremeni sati, rad nedjeljom, rad blagdanom i noćni rad plaćaju se sukladno zakonskim odredbama. Također je plaćen prijevoz.

Traži se i više pizza majstora za sezonski rad u Istri  Opis posla: priprema pizza po recepturi. Uvjeti: samostalan rad u pripremi tijesta, poznavanje pripreme na krušnoj i električnoj peći. Potrebno je najmanje 5 godina radnog iskustva u istim ili sličnim poslovima. Potrebno je imati EU dokumente. Poslodavac nudi smještaj i dva obroka na dan.

Traži se kuhar/ica za sezonski posao u Istri . Rad je na nepuno radno vrijeme. Potrebna stručna sprema je srednja stručna sprema, Potrebne su dvije godine iskustva. U mjestu Rabac hotelska kuća traži 23 sezonska radnika. Način rada u dvije smjene. Smještaj je zajednički, a naknadu za prijevoz poslodavac snosi u cijelosti.

Više od 10 radnika traži se na Krku. Potrebna stručna sprema je srednja stručna sprema, a opis radnog mjesta glasi: kuhari/ce (3 osobe), pomoćni kuhari (7osoba),  kuharice (6 osoba) , uz uvjet radno iskustvo najmanje jedna sezona slastičari (7 osoba) slastičarka (1 osoba) mogućnost stalnog zaposlenja servirke (7 osoba) konobari(7 osoba), konobarice (2 osobe) .

Hotel za djelatnike  

Bluesun Hotels & Resorts je prvi hotelski lanac koji gradi novi hotel za svoje djelatnike. U tom lancu sezoncima nude edukaciju stručnih znanja i vještina, zaposlenje od 01.03. ugovor na određeno za sezonske poslove, probni rad 1 mjesec, te smještaj i prehranu, koji su osigurani u vlastitom hotelu za zaposlenike.  

Valamar traži 1200 sezonskih radnika

Program Valamar +3, koji proizlazi iz mjere „Stalni sezonac“, u Valamar Rivijeri garantira zaposlenje najmanje 9-12 mjeseci svake od narednih 3 godine. Kroz cijeli trogodišnji period ugovora, stalni sezonac ima status zaposlenog radnika te produženo mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i prednost pri zapošljavanju u stalni radni odnos u Valamaru. Uz garanciju zaposlenja najmanje 9-12 mjeseci godišnje tijekom trogodišnjeg razdoblja, garantirana je i novčana pomoć u periodu kada stalni sezonac eventualno ne radi. Tada će primati 60% svoje prosječne mjesečne bruto 1 plaće ostvarene kroz tri mjeseca prije prestanka rada isplaćene u neto iznosu do maksimalno dozvoljenog iznosa od 3.961,30 kuna mjesečno.

Primjerice, ako stalni sezonac u okviru Valamar +3 ima bruto plaću od 5.500 kuna, njegova neto plaća iznosit će 4.250 kuna, a novčana pomoć u vremenu kada ne radi, iznosit će 3.300 kuna. Uz garantiranu novčanu pomoć, stalni sezonci u istom periodu imaju priliku ostvariti i dodatna primanja kroz poseban angažman u Valamaru, za što će primiti novčanu nagradu

Smještaj za sezonske radnike

Valamar Rivijera osigurava besplatan smještaj i topli obrok za sve sezonske radnike, a od ove godine im podiže  kvalitetu smještaja izgradnjom „Valamar Staff Residence“ centara na otoku Krku i u Rapcu, dok će u Dubrovniku biti potpuno funkcionalan u 2018. godini. Moderno uređeni prostori pretežno su u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. Sve sobe imaju vlastitu kupaonicu s toaletom, uz ostalo imaju svoj televizor i hladnjak. Kuhinja i blagovaonica predviđena je za zajedničko korištenje i opremljena je štednjakom, hladnjakom sa zamrzivačem, mikrovalnim pećnicama te ostalim kuhinjskim potrepštinama.

Što nakon sezone

HZZ podsjeća sezonske radnike da u roku od 30 dana po prestanku radnog odnosa moraju s odjavom sa zdravstvenog osiguranja od poslodavca, prijaviti se na zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba u nadležnom Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje sa zaključenom radnom knjižicom, odlukom o prestanku radnog odnosa ili ugovorom o radu, postojećim evidencijskim listićem i osobnom iskaznicom prijaviti u nadležni Hrvatski zavod za zapošljavanje. Početkom naredne kalendarske godine podnesite u nadležnoj Poreznoj upravi zahtjev za povrat poreza. Prije toga kontaktirajte svojeg poslodavca da Vam na Vašu adresu pošalje obrazac PK-1 koji je potreban za podnošenje zahtjeva za povrat.
 
Foto:  © sarymsakov.com - fotolia
 
Komentari
+2
 
snow
  • 3.9.2017 15:16:25
  • Bodova: 90944
  • Prijavi
[QUOTE=zeljkica67]Moj najmlađi sin je išao na Krk u Malinsku u sezonu. Obećana mu je plača od 6000 kn a dobivao je 3800. Uz to 1 mjesec nije bio prijavljen. Kad je poslodavcu rekao da s 15 prestaje raditi, jer se vraća kuči, ovaj je rekao OK. Poslodavac mu je ostao dužan 1600 kn. Sin ga je nazvao i rekao mu to , a gospodin je odgovorio da mu nema namjeru isplatit te novce. Misle da će sledeće g dobiti radnike. Malo sutra [/QUOTE]Postoje ugovori o radu. Zašto pristajete raditi bez toga? Danas su radnici zaštičeniji od poslodavaca,samo ako nisu glupi pa ne traže zakonska prava na početku.Poslodavca npr.nitko ne štiti ako mu radnik jednostavno prestane dolaziti na posao,ne donese doznake niti išta ,mora mu se davati puna plaća.I tako do isteka ugovora.Mogla bih još drobiti ali koga briga
snow
  • 3.9.2017 15:11:55
  • Bodova: 90944
  • Prijavi
Jednostrano gledanje.Je,svi privatnici se obogate preko sezone,a sezonci su ti koji su im to omogučiliNemoj sad da počnem pričati kakvi su radnici na poslu.Savršeni je li?Savjesni?Kolikogod ih platiš,uvijek misle da ti imaš više a oni ti "donose lovu" Nego,ako je toliko unosno,što se svi ne ubacite u obrtnike?Jelte,molim vas?Ajde,izrabljujte nekog ako možete. btw,Helena,što si 3 godine radila na istom mjestu ako ne valja?Pa imate ljudsku mogučnost izbora.  
zeljkica67
  • 2.9.2017 20:24:13
  • Bodova: 6519
  • Prijavi
Moj najmlađi sin je išao na Krk u Malinsku u sezonu. Obećana mu je plača od 6000 kn a dobivao je 3800. Uz to 1 mjesec nije bio prijavljen. Kad je poslodavcu rekao da s 15 prestaje raditi, jer se vraća kuči, ovaj je rekao OK. Poslodavac mu je ostao dužan 1600 kn. Sin ga je nazvao i rekao mu to , a gospodin je odgovorio da mu nema namjeru isplatit te novce. Misle da će sledeće g dobiti radnike. Malo sutra
marinusa
  • 7.7.2017 0:33:50
  • Bodova: 267
  • Prijavi
Izrabljivanja na svakom koraku.
matea34
  • 3.5.2017 9:55:59
  • Bodova: 44398
  • Prijavi
Ja nisam radila sezonski, ali mogu zamisliti koliko je to teško. Jadni ljudi.
helena_23
  • 7.4.2017 15:42:10
  • Bodova: 6940
  • Prijavi
ma samo neka traže !!! -.-'' no sve manje ljudi ce im ici radit sezonu.. Radila sam 3 sezone u jednom hostelu u Poreču.. prijavljena kao sobarica, a radila poslove sobarice, servirke, te pomocne radnice u kuhinji i posluživanju.. naradila sam se svaki dan kao crnac za male pare.. radila po 13 sati svaki dan, a pisalo mi se da radim 11 sati.. svake godine se smanjivao broj radnika, samo da oni sto vise zarade, a mi vise radimo.. o slobodnim danima da ne pricam.. u mjesec dana, imala sam samo jedan slobodan dan.. eventualno jedno popodne.. jedino sto je bilo dobro, imala sam dorucak, rucak i veceru kod njih posto se svaki dan kuhalo u restoranu za goste.. kada bih imala slobodan dan, sefovi su pratili kuda se krecem, kamo idem.. itd.. ako bi slucajno na vecer isla do grada i vratila se malo kasnije s kolegama.. ujutro bi nam se to stavljalo na nos.. bez obzira sta dosli na vrijeme na posao i obavljali svoj posao kako treba.. ako bi nas slucajno netko od gostiju zaustavio i htio se druziti i pricati s nama poslije radnog vremena.. i netko od sefova to vidio.. odmah bi nam se stavljalo to na nos.. i zabranilo pricati s gostima.. ugl. moji kolege i ja imali smo osjecaj kao da smo u zatvoru.. o iskoristavanju da ne pricam.. neki se nisu uopce trudili raditi kako treba i cekali samo da dobe placu.. a placu im je bila veca od mene koja sam se stvarno trudila i jako puno radila, potezala druge u poslovima samo da se na vrijeme zavrsi i da mogu ici odmoriti malo.. Sta se hrane tice... gostima se daje hrana kojoj je prosao rok trajanja.. daje se stari i suhi kruh.. pokvareno meso koje je smljeveno i par puta zamrznuto i odmrznuto.. itd. ugl. katastrofa! Sta se place tice.. nije mi bila veca od 3500 kn mjesecno.. znala sam dobit i manje od 3000 kn.. jedino sta je dobro, kada se vratis doma.. prijavljen si jos koji mjesec i pol i ide ti u staz, a ne radis.. ugl. na ugovor se ne isplati raditi.. isplati se raditi samo studentima preko student servisa.. oni mjesecno dobe po 5000-6000 kn :)
elaeje
  • 7.4.2017 15:38:48
  • Bodova: 28095
  • Prijavi
Radnik za vrijeme produženog osiguranja dobiva u prva 3 mjeseca iznos 100% minimalne plaće tj. 2.984,78 kn, a u slijedeća 3 mjeseca 50% minimalne plaće što iznosi 1.492,39 kn. Sve je jasno...Boze sacuvaj,samo kod nas ovo postoji uz niz karika usko vezanih opcenito stanjem u nasm Apsurdistanu.
Moderator
-nany-
  • 7.4.2017 13:57:08
  • Bodova: 133069
  • Prijavi
Btw. neko-san, nije rješenje stisnuti, nego POKAZATI zube !
Moderator
-nany-
  • 7.4.2017 13:49:28
  • Bodova: 133069
  • Prijavi
Ma koje more... Gledaš u njega, a ne stigneš uopće smočiti du*e, da budem prosta. O.K, sve u redu, došao si raditi, nisi se došao kupati, ali da u mjesec dana nemaš vremena barem jednom se okupati... mislim... Šta reći ? Roblje, ništa drugo. Neko-san, vjeruj da je tvoj smještaj još i bio "dobar" s obzirom na to kakvih sve ima kad se dođe kod privatnika raditi.  Ako dođeš prije početka sezone lijepo te smjesti u sobu, imaš tereasu, kupaonu, wc i misliš si kak' to bude O.K., al' kad dođu turisti onda se zna... Samo što se i pseća kućica ne iznajmljuje. Onda radnici završe u nekoj šupi ili u boljem slučaju garaži, gdje spavaju na nekakvim rashodovanim kaučima ili luft-madracima u okružju tački, motika, lojtri i ostalih "ukrasa", bez wc-a, bez kupaone...  A hrana tek... Tko ima problema sa prekomjernom težinom, toplo preporučujem.  Ukratko, stalno si gladan jer rintaš kao konj, a ono što je za obrok (i to samo 2 dnevno) dovoljno je taman za predškolsko dijete, da se ne govori o raznovrsnosti - lešo blitva, lešo kumpir, pa kumpir na naglo i jaja, pa malo kaula i kumpira na lešo... Sve se nadaš da će ponestat' kumpira, al' ništa od toga. Kupio bi si nešto da pojačaš malo, al' nemaš kad do trgovine otić', pogotovo u predsezoni. Dok završiš sa kulukom, sve zatvoreno. A i jedva čekaš da se istuširaš i da legneš jer ne znaš kak' se zoveš. U noći te probude grčevi u obje noge, od "ležanja" naravno.  I tako....  
neko-san
  • 7.4.2017 13:05:23
  • Bodova: 21923
  • Prijavi
Odradila sam sve skupa tri sezone u različitim vrmenskim periodima. Ne znam kad je bilo gore i teže, ali to je sezona. Na žalost naši pojmovi o sezoni se iz godine u godinu srozavaju. Nekome tko ne radi kad kažeš da si imao plaću 5-6 tisuća mjesečno pomisli, pa super je to. Je da, ali ti za te novce rintaš puno više od onog što je napisano u oglasu za posao i kasnije u ugovoru. Znala sam većinu vremena tokom sezone ne imati pauzu, čak niti vremena otić na wc po 14 sati dnevno. Neću imenovati poslodavca jer je u globalu kod njih još i najviše fer što se plaćanja tiče. Smještaj je bivši hostel u kojem je minimalna veličina sobe za četiri osobe. Ja sam bila s njih još šest cura i jednim dečkom (btw. cura je s njim ostala trudna :)), privatnost nula bodova. Kad mi moji kontinentalci kažu "Šuti, bar si na moru." najradije bi ih poslala u rodni kraj, jer ja more uopće više ne doživljavam kao neku ugodu. Zato savjet svima koji planiraju ili su već na putu za sezonu, treba stisnuti zube, izdržat bez previše žaljenja i nadati se kako će do godine osvanuti neka bolja ponuda.