Ovo su neke važne lekcije kojima nas priroda može naučiti

Ovo su neke važne lekcije kojima nas priroda može naučiti© Unsplash

Priroda je oduvijek bila važna učiteljice od koje možemo zaista puno naučiti, a u ovim trenucima to je od presudne važnosti.

Zbog pandemije izazvane Covidom-19, mnogi od nas primorani su ostati u svojim kućama i biti u samoizolaciji. Vlada i zdravstveni stručnjaci savjetuju nam da izbjegavamo nepotrebne izlaske te da što više vremena provodimo u svojim domovima i trebali bismo ih poslušati, ne samo radi sebe, već i radi drugih, onih koji se nalaze u najugroženijim skupinama.  
Iako kod mnogih vladaju strah, panika i kaos, možda bismo iz cijele ove situacije mogli naučiti i neke vrlo važne lekcije. Možda je ovo prilika da stanemo na trenutak i da malo bolje počnemo cijeniti sve ono što se oko nas nalazi. Možda je Majka Zemlja odlučila uzeti pauzu i odmoriti se te nas ljude natjerati da se reorganiziramo i da redefiniramo neke od svojih temeljnih životnih vrijednosti.
 
Priroda je oduvijek bila važna učiteljice od koje možemo zaista puno naučiti, a u ovim trenucima to je od presudne važnosti. Neke od najvažnijih lekcija donosimo u nastavku.

Foto: Unsplash

Ponekad treba uzeti pauzu

Svi smo na satovima biologije naučili kako je biljkama tlo potrebno za rast jer im daje hranjive tvari, no s vremenom te hranjive tvari se iscrpljuju i tlo se treba odmoriti. Oni koji se bave poljoprivredom znaju da zemlja treba odmor pa se radi tzv. rotacija usjeva te jedno polje ostaje neobrađeno kako bi se hranjive tvari vratile u tlo.

Pitaš se kakve to veze ima sa životom? Baš kao i zemlji, i nama ljudima ponekad treba odmor. Pauza da se 'resetiramo' i obnovimo svoju energiju. Uz današnje obaveze i brzi ritam života, svi se ponekad možemo osjetiti preopterećeno i stoga je vrlo bitno znati uzeti si odmor. U protivnom, biti ćemo iscrpljeni što može naštetiti našem zdravlju. Moramo naučiti slušati svoje tijelo i dati si vremena za odmor kada nam zatreba. Dopuštanje sebi da se odmorimo i oporavimo od užurbanog života jedna je od najvažnijih lekcija koje nas Majka priroda može naučiti.


 
 
1/7
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2