Otmjeno žongliranje: umjetnost za zaposlene žene

Otmjeno žongliranje: umjetnost za zaposlene žene

Uzmite vremena i zaustavite se da si oblikujete život...

Previše loptica u zraku ! 

Vjerujem da ste u nekom trenutku u životu čuli izraz “imam previše loptica u zraku.” Zapravo, vjerojatno vam je i samima došlo da nekad to kažete. U ovom kontekstu, to znači da se bojite da bi mogli u žongliranju ispustiti koju lopticu; strah od toga da će vam sve loptice popadati ako stanete da uzmete zrak, a stvari u vašem životu će se izmaknuti kontroli. Previše loptica u zraku možete usporediti sa slijedećim tjednim rasporedom:

Puno radno vrijeme
Trening sa djecom utorkom i četvrtkom navečer
Društvena večer srijedom
Dolazak poslovnih partnera izvana ovaj vikend
Zalijevanje vrta
Plaćanje računa
Pranje robe
Kuhanje
Čišćenje kuće

Ponekad se čak i svakodnevni običan život pretvara u stres i teško se fokusirati. Možda je problem u vašoj velikoj, podužoj listi prioriteta, na kojoj se vaše ime nigdje ne pojavljuje. Kad žonglirate, možete osjetiti stres, slabost, zamjerke, pomanjkanje entuzijazma, gubitak kontrole ili sveopću nelagodu.

A kako možete napraviti pozitivan preokret?

Možete nastaviti bacati loptice u zrak velikom brzinom i jednostavno se nadati da će vam uspjeti sve, ako to želite. Ipak, razmislite o novoj vještini! Svaka zaposlena žena može svladati vještinu otmjenog žongliranja. Ova nova vještina zahtijeva od vas promjenu u načinu razmišljanja, malo kreativnih ideja i potporu kako bi osigurali trajnu promjenu.

Počnite otmjeno žonglirati praktičnim osobnim jačanjem

Evo par osnova: Kako bi se od previše loptica u zraku odmaknuli prema otmjenom žongliranju morate napraviti plan, koji je dostižan, a za to vam je potrebna pomoć. Potrebno je vremena kako bi promijenili ponašanje. Ako vam je navika živjeti u brzom ritmu, na preticajnoj traci, trebat ćete usporiti, promijeniti traku i naviknuti se na laganiju vožnju koja podržava novo izboljšano ponašanje.

Koraci za početnike u proceduru upravljanja promjenom
 
Korak 1: Stvorite pogodnu klimu za pozitivnu promjenu. Izuzetno se brinite o sebi kako bi imali vremena, energije i interesa učinkovito se brinuti za druge. Ovo će vam dopustiti da vodite uravnoteženiji život. Uzmite vrijeme za sebe, brinite o svom tijelu uz zdravu hranu i vježbanje, poradite na otvorenoj i iskrenoj komunikaciji i pojednostavnite si život.

Korak 2 : Raščistite si stvari, proučite kako i gdje provodite vrijeme, a koji dijelovi su vam izvan ravnoteže. Da si sve dočaram često koristim jednostavnu procjenu zvanu Krug života. Uzmite komad papira i na sredini nacrtajte veliki krug. Podijelite ga na 8 jednakih dijelova. Označite vrh svakog slijedećim: financije, zdravlje i wellness, veze, posao/karijera, osobni rast, kreativnost, rekreacija. Ucrtajte u svaki dio ocjene od 1 do 10 tako da centar kruga predstavlja nulu, a vanjski rub izvrsnu ocjenu. Sada se zapitajte, kako bi ocijenili svaki dio svog života ocjenom od 1 do 10 (1 znači da ste totalno nezadovoljni, 10 da ste u cijelosti zadovoljni)? Označite svaku liniju kako bi izvukli zaključke. Tada spojite točke i otkrit ćete kako vam je vaš krug izobličen. To je jednostavan, a ipak snažan način da označite područja koja zahtijevaju vašu pažnju kako bi postigli veću ravnotežu.

Korak 3: Krenite malim koracima kako bi ponovno uspostavili ravnotežu. Nemate financije pod kontrolom? Odredite jedan dan kako bi si sredili papire i dokumente. Zdravlje i wellness su vam slabiji nego što želite? Počnite sa 8 čaša vode dnevno. Razumijete? Počnite malim koracima i prije nego očekujete, živjet ćete život koji ste sami stvorili, a ne život koji je stvorio vas.
 
Korak 4: Nađite podršku. Pronađite prijateljicu sa kojom ćete zajedno krenuti u ovo, pričajte sa svojom obitelji o tome što se događa, umjesto da se družite sa ženama čije vas priče podsjećaju na to da niste sami. 

Uzmite vremena i zaustavite se da si oblikujete život, kako bi se osvrnuli na ono što je vama najvažnije u životu, ono od čega vam srce poskoči, a ono što je nekad bio stres sa previše loptica u zraku, neka se pretvori u duševni mir. Ovo će vam se desite kad počnete otmjeno žonglirati sa veseljem.

(C.V.)

 
Komentari
+2