Online mikrokrediti – popularno rješenje za razne situacije kad nam novac hitno treba

Online mikrokrediti – popularno rješenje za razne situacije kad nam novac hitno treba© Promo

U razvijenim zemljama Europe i svijeta mikrokrediti, zatraženi i u potpunosti ostvareni putem interneta, već desetljećima su popularan način jednostavnog i brzog dolaska do novca. No, posljednjih 10-ak godina doživljavaju pojačano zanimanje korisnika. Kako to objasniti?

Što su to uopće mikrokrediti? To su krediti manjih iznosa – od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura, dolara, kuna (ovisno o državi) ­– koji su svoju popularnost prvo stekli u poslovnom svijetu. Nakon što su manjim poduzetnicima uspješno pomogli započeti i održati poslovanje, pokazali su se kao korisna financijska pomoć kad nam treba manji novčani iznos da bismo riješili svoje nedaće. Nakon što su se proširili na svijet fizičkih osoba, pomoću interneta su se podigli za nekoliko razina više.
 
Online mikrokredit, online pozajmica ili online zajam
 
Danas se sve češće koriste i pojmovi: online mikrokredit, online pozajmica ili online zajam upravo zato jer se cijeli proces, od podnošenja zahtjeva za kreditom do njegovog ostvarenja, odvija putem interneta.
 
Osoba koja ima potrebu u roku jednog dana doći do novca radi neplaniranih životnih troškova, poput plaćanja kvara u stanu ili medicinskih troškova, uz pomoć digitalnog uređaja, u samo nekoliko jednostavnih koraka, pomoću jednostavnog online obrasca podnosi svoj zahtjev putem internetske stranice tvrtke zajmodavca ili mobilne aplikacije.
 
Svaka internetska stranica ozbiljnog ponuđača online zajma točno će nam istaknuti što nam sve treba za ostvarivanje kredita. Obrasci su vrlo jednostavni i nije potrebno puno dokumentacije. Dapače, razlikuje se šaljemo li zahtjev po prvi put ili smo već registrirani korisnik. Uglavnom se traži fotografija osobne iskaznice, tekućeg računa, zadnja platna lista ili odrezak od zadnje mirovine.
Naime, jako važne činjenice vezane za ovakvu vrstu pozajmice su:
  • online mikrokredit može ostvariti samo punoljetna osoba koja ima redovita mjesečna primanja (plaću, mirovinu, redoviti honorar i sl.) i koja nema blokiran tekući račun
  • tvrtke zajmodavci ne traže da imamo jamca niti neki drugi oblik garancije da ćemo novac vratiti na vrijeme
 
Osoba koja je podnijela zahtjev neće čekati danima da bi doznala udovoljava li uvjetima za njegovo odobrenje niti će ikamo morati ići – cijeli će se proces odviti profesionalno i brzo putem interneta.
 
Da tome nije tako, ne bi se građani razvijenih zemalja EU, kao i Velike Britanije (europske zemlje u kojoj su online zajmovi jako popularni), svakim danom sve više koristili tim uslugama i ponavljali svoje upite u slučajevima kad im manja svota novca hitno zatreba.
  
Kako znati koliko novca vraćamo?
 
Jedan Britanac će, tako, pomoću pametnog telefona zatražiti online zajam, očekivati pozitivan odgovor već isti dan, a vjerojatno i samu isplatu zatraženog iznosa. Poželi li nekog nazvati, na internetskim stranicama tvrtke zajmodavca pronaći će telefonski broj koji može kontaktirati.
 
Prije nego zatraži zajam, poslužit će se filterom za izračunavanje troškova na internetskoj stranici/mobilnoj aplikaciji zajmodavca u koju će unijeti iznos potrebnog novca i rok povrata (koji je najčešće od 15 do 180 dana, a moguće je i naknadno produžiti rok, kao i novac vratiti ranije).
 
Sustav će odmah prikazati koliki iznos mu se isplaćuje, a koliki iznos, s obzirom na pristojbu, treba vratiti. U razvijenijim zemljama svijeta jasna je stvar i podrazumijeva se da sam čin posudbe novca nešto vrijedi, odnosno ima svoju cijenu. Vrijedi li platiti iznos pristojbe, koji je prije samog ugovaranja poznat i jasno istaknut, bez postavljanja suvišnih pitanja, bez suvišne dokumentacije i sve realizirati i zaprimiti novac na tekući račun u roku od 24 sata, preostaje procijeniti samom korisniku.
 
Uvjereni smo da upravo u tehnološkoj mogućnosti da se sve ostvari putem digitalnog uređaja i interneta, legalnosti poslovanja, brzini, jednostavnosti, komoditetu i zajamčenoj diskreciji leže odgovori na pitanje zašto su online mikrokrediti u razvijenim zemljama EU, Velikoj Britaniji, Australiji i SAD-u svakim danom sve popularniji.
 
Komentari
+2