Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Noć muzeja 2020.: Lokacije u Zagrebu koje ove godine ne smiješ propustiti

Noć muzeja 2020.: Lokacije u Zagrebu koje ove godine ne smiješ propustiti© Instagram

Jubilarna, petnaesta po redu, Noć muzeja održat će se ovog petka, 31. siječnja, od 18 sati do 1 sat iza ponoći

Manifestacija u sklopu koje je posjetiteljima omogućen besplatan ulaz u muzeje i kulturne ustanove prvi put je održana 2005. godine s tek nekolicinom zagrebačkih muzeja, a ove godine sudjelovat će ih preko 200 diljem cijele Hrvatske.

Jubilarnu Noć muzeja ove godine povezujemo s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

Samo u Zagrebu, Noć muzeja održat će se u preko 40 muzeja i ustanova, a mi smo izdvojile 10 najzanimljivijih lokacija koje ovoga petka nikako ne smiješ propustiti.
 

1. Lauba - Kuća za ljude i umjetnost

U nadolazećoj Noći muzeja Lauba će predstaviti izložbu umjetničkog dvojca TARWUK, koja sadržava elemente filmskog seta Tarwukovog novog kratkog filma, prethodno snimljenog u New Yorku i nastalog u suradnji s Matthewom Goedeckijem.

Osim toga, moći ćeš vidjeti i izbor iz Laubine kolekcije koja uključuje radove nekih od najznačajnijih imena hrvatske suvremene umjetnosti, poput Ivana Kožarića, Ivane Franke, Đure Sedera i drugih. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @zg_visual on

2. Muzej čokolade 

Muzej čokolade ove godine po prvi puta sudjeluje u Noći muzeja, a omogućava besplatan ulaz uz stručno vodstvo svima koji se na vrijeme predbilježe. Vodstvo će te upoznati sa zanimljivom povijesti čokolade, uz degustaciju različitih vrsta čokolade, koja će upotpuniti doživljaj. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Muzej čokolade Zagreb (@muzejcokoladezagreb) on

3. Hrvatski prirodoslovni muzej

Hrvatski prirodoslovni muzej ove će Noći muzeja, uz stalni postav, predstaviti i četiri izložbe. Na izložbi "Superorganizam - snage života socijalnih kukaca" bit će izloženo preko 1000 jedinki kukaca iz porodice pčela, osa, mrava i termita, a na izložbi "Koralj izvađen iz mora" moći ćeš saznati sve o koraljima, uključujući brojne zanimljivosti i legende.

Izložba "Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji" prikazat će radove učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagreb, a izložba "Skriveni stanovnici doline Neretve" predstavit će preko 200 vrsta mekušaca, uglavnom školjkaša i puževa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HPM (@cro_natural_history_museum) on

4. Tehnički muzej Nikola Tesla

Tehnički muzej organizirat će nekoliko predavanja u kabinetu Nikole Tesle, gdje će se, uz pokuse, predstaviti Teslini najveći izumi.

Održat će se i nekoliko predavanja u Planetariju Muzeja, gdje možeš saznati sve o zvijezdama, planetima, udaljenosti u svemiru, različitosti svemirskih objekata, a i kako izgleda nebo u Noći muzeja. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tehnicki muzej Nikola Tesla (@tehnicki.muzej.nikola.tesla) on

5. Oris Kuća arhitekture

Oris Kuća arhitekture predstavit će izložbu "Winter: Images of the contemporary Chilean architecture", koja će prikazati radove petnaest fotografa koji su u zimskom razdoblju posjetili neke od značajnih realizacija čileanske kulture u posljednjih 30 godina. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oris House of Architecture (@oris_house_of_architecture) on

6. Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović

Uz stalni postav Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović bit će dostupan i multimedijalni sadržaj s brojnim video materijalima, fotografijama i tekstovima a svakih 45 minuta će se projicirati i desetominutni dokumentarni film o Draženu Petroviću, autora Ivana Klifa Marušića.

Bit će predstavljena i novo postavljena izložba „Eurobasket 1989. u Zagrebu“ o europskom prvenstvu održanom u Zagrebu 1989. godine.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Drazen Petrovic Legacy (@drazenpetrovic_3) on

7. Muzej suvremene umjetnosti

Ove Noći muzeja MSU će predstaviti tri velike izložbe -  "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma", "Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019." te "Konstrukcije Zlatka Kopljara".

Održat će se i program GLOBE s izložbom "Oblaci" i radionicom temu održivog razvoja, kao i projekcija dvaju filmova - kratki film "Mountain" te film "Tajna Nikole Tesle". 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by msu zagreb (@msuzagreb) on

8. Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

U Zagorkinom Memorijalnom stanu moći ćeš saznati sve o jednoj od naših najvećih književnica i novinarki, uključujući brojne informacije i zanimljivosti o Zagorkinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu, svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu, kao i o programima koje provodi Centar za ženske studije u ovom memorijalnom prostoru.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zagreb Facts (@zagrebfacts) on

9. Hrvatsko dizajnersko društvo

HDD donosi izložbu "Vegeta 60 - Paketić povijesti", čime će se obilježiti 60 godina postojanja ovoga brenda iz perspektive reklamnog dizajna i dizajna ambalaže.

Moći ćeš vidjeti dizajn originalne ambalaže brenda od sredine 20. stoljeća do danas, odnosno od Ozehe i Apela pa sve do suvremenih reklamnih agencija. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hrvatsko dizajnersko društvo (@hdd_hrvatskodizajnerskodrustvo) on

10. Akademija likovnih umjetnosti

Među tridesetak izložbi, radionica i projekcija vidjet ćeš kako studenti izrađuju skulpture, modeliraju, crtaju i portretiraju, a i sama ćeš moći sudjelovati u interaktivnim radionicama.

Tako ćeš, primjerice, na radionici Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina, moći isprobati tehnike pozlate na gipsanom odljevu koji ćeš ponijeti kući. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iva Korencic (@__ko.i__) on
Popis svih muzeja i ustanova u kojima se održava Noć muzeja u cijeloj Hrvatskoj dostupan je na linku
 
Komentari
+2
 
mikica61
  • 29.1.2020 10:19:16
  • Bodova: 124508
  • Prijavi
upravo sam htjela pitati gdje je Muzej čokolade,a Itka je dala odgovor,piše da će biti degustacije,njam
-itka-
  • 29.1.2020 7:58:28
  • Bodova: 46966
  • Prijavi
Moram, ajme jedina prilika koju imam za obići memorijani stan Marije Jurić Zagorke.Svaki put kada odem na plac, odem do ulaza, Dolac 5 i žalim kaj baš tad ne mogu gore, obzirom da je stan otvoren za posjete samo četvrtkom od 11 pa na koja dva sata, i to je to.Također bih Teslin muzej i novootvoreni muzej čokolade na cvjetnom.
tikica-
  • 28.1.2020 16:20:31
  • Bodova: 46416
  • Prijavi
Ja bih u Muzej čokolade.