Naučite kvalitetno provesti i iskoristiti odmor

Naučite kvalitetno provesti i iskoristiti odmor

Uživajte i prepustite se toplini sunca, mirisu borova i svemu onime čime vam istinski ispunjava srce i dušu.

Ljeto je i vrijeme godišnjih odmora! Bez obzira na to jeste li na punom godišnjem od nekoliko tjedana ili ste jednostavno uzeli nekoliko dana ili više za odmor koji svakako zaslužujete, svejedno jeste li odlučili otići na daleko putovanje, Jadran ili ostati kod kuće - najvažnije je da što bolje iskoristite odmor koji ste dobili. Ovi savjeti pomoći će vam u tome:

Manite se kućanskih poslova – Samo će vam dodatno nabiti nepotreban stres, umor, i osjećat ćete se kao da uopće niste na odmoru. Ovo je vaše vrijeme i iskoristite ga maksimalno. Ukoliko vaše kućanstvo broji još osoba (zdravijih, ili mlađih) svakako ih zamolite da ovo vrijeme koje ste dobili slobodno bude samo vaše, te da se dotični pobrinu za red, mir i čistoću u kući.

Odmor – Za početak se dobro naspavajte. Spavajte koliko vas volja. Isključite sve moguće aparate i tehnike koje bi vas mogli pri tome ometati. Pri tome mislimo na telefone, mobitele, budilice, automatsko paljenje bilo kojih mašina. Zamolite susjede da ovih dana ne viču u rano jutro, te navijte zavjese i upustite se u san koji zaslužujete.

 

Foto: Ryan Christodoulou - Unsplash

Pijte što više vode – i zdravo se hranite. Pijući najmanje dvije litre vode dan obuzdat ćete apetit i pomoći tijelu da se očisti od toksina, te omogućiti jetri da preradi više masnoća. No ono što je još zanimljivije, pijući više od dvije litre vode sagorijevate oko 300 kalorija što je isto kao da ste trčali 5 i pol kilometara! Dakako, jedite povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i voće. Ograničite jedenje mliječnih proizvoda, te izbjegavajte pretjerane količine šećera, soli, bijelog brašna, bijele riže, umjetne arome i djelomično hidrirana ulja (margarin). Maslinovo ulje i ulje lana su dozvoljeni u velikim količinama. Obroke nemojte preskakati i uživajte u zdravom odmoru!

Knjiga – pročitajte neko lagano ljetno štivo ili pak knjigu koju već duže vrijeme želite pročitati, ili barem nastaviti čitati. Čitanje nečeg zanimljivog smanjuje stres, vraća volju te istraživanja pokazuju da ljudi koji čitaju za dušu puno više imaju volju za komunikacijom, te se nakon odmora vračaju pozitivnije energije no li oni što cijelo vrijeme bulje u televiziju ili računalo. Ukoliko knjiga nije ono što ste imali u planu, opustite se, nemojte čitati na silu. Vi najbolje zante što je za vas odmor, i što vas može najviše opustiti.

Zaštita – zaštitite se od komaraca, ljetnih buha i krpelja koji bi vam mogli upropastiti odmor. Isto tako, ukoliko krenete na more, opskrbite se losionom za i poslije sunčanja. Naime bademovo i ružino ulje nemojte nanositi ako se planirate sunčati jer uzrokuju hiperpigmentaciju, odnosno tamne mrlje na koži.  Svakako nabavite vodene sandalice zbog mogućnosti da stanete na morskog ježa ili vlasulju. Ježinci se nalaze na svim područjima gdje je more čisto, gdje zalazi najmanji broj kupača. Isto vrijedi i za vlasulje.

 

Foto: Ishan @seefromthesky - Unsplash

Masaža – Ukoliko ste se od posla, stresa i nelagode potpuno ukočili svakako je vrijeme da probate masažu. Sasvim je u redu povremeno otići na masažu nakon koje ćete se ne samo osjećati ugodno i božanstveno već i  zdravo zbog pospješene cirkulacije, te izbaciti iz tijela otrov i toksine.

Bioritam – pripazite na bioritam. Ukoliko ste do sada ustajali u 6 ujutro, tijelu neće biti drago što sada idete spavati tek oko 5 zbog ludih noćnih provoda. Ukoliko se planirate na taj način zabaviti, svakako pokušajte mijenjati vrijeme postepeno, u razlikama od najviše dva sata.

Kako god da planirali iskoristiti vrijeme za odmor, ono što je najvažnije je da se nakon njega kući, na posao i svakodnevnim obavezama vratite odmorni, poletni i spremni na sve. Slijedeći gornje upute svakako ćete se vratiti pozitivne energije i opskrbljeni dobrim vibracijama. Zato smanjite alkohol, zdravo se hranite, uživajte i prepustite se toplini sunca, mirisu borovine i svime onime čime vam istinski ispunjava srce i dušu.
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 7.7.2018 11:02:47
  • Bodova: 50861
  • Prijavi
Volim se razmaziti na godišnjem.
canyon
  • 7.7.2018 10:25:44
  • Bodova: 16380
  • Prijavi
Jedva cekam. More, izlezavanje, knjiga, kava i dragi kojeg maksimalno iskiristim na go.....u svim pogledima. Bas me razmazi tih 10-15 dana da mu preki god punoooooo toga progledam kroz prste.