Mirjana Mikulec otkrila nam je kakvi će trendovi prevladavati u svijetu interijera, kao i gdje pronalazi inspiraciju za uređenje domova

Mirjana Mikulec otkrila nam je kakvi će trendovi prevladavati u svijetu interijera, kao i gdje pronalazi inspiraciju za uređenje domova

S poznatom dizajnericom smo razgovarali o njezinoj novoj knjizi, a otkrila nam je i mnoge druge zanimljive savjete i trikove vezane uz uređenje doma

Mirjana Mikulec jedna je od naših najpoznatijih dizajnerica interijera, vrlo je svestrana i uspješna poslovna žena. Nedavno je predstavila i svoju 12. knjigu “Privremeni dom” u kojoj savjetuje kako urediti stanove za najam kako bi bili što atraktivniji i kako bi se u njima stvorio osjećaj topline i doma.
 
Tim povodom odlučili smo razgovarati s poznatom dizajnericom, a osim razgovora o samoj knjizi, dotakli smo se i mnogih drugih zanimljivih tema.
 
Mirjana nam je otkrila i gdje pronalazi inspiraciju za uređenje interijera, koji će trendovi u svijetu interijera prevladavati u godini koja je pred nama, kakav stil uređenja najviše preferiraju Hrvati te mnoge druge savjete i trikove za uređenje doma.
 

Izdali ste novu knjigu koja je posvećena uređenju stanova za najam. Odakle motivacija za takvu tematiku?

Sa stanovima za kratkoročni najam dogodio se pravi bum na tržištu nekretnina u posljednjih nekoliko godina, a najtraženiji su bili oni koji su uz funkcionalnost i prihvatljivu cijenu imali i izraženu estetsku komponentu. Upravo zbog toga mnogi su najmodavci potražili naše usluge te sam u radu na takvim projektima uvidjela potrebu da se o tome piše s aspekta dizajna. Isto tako, sve veći su zahtjevi najmoprimaca da njihov stan koji će koristiti na duže vrijeme bude lijepo namješten, pa je i to bio dodatni motiv. Lokacija i cijena više doista nisu glavni razlozi zašto će netko unajmiti vašu nekretninu.
 
Kad je u pitanju uređenje stanova za najam, na koje stvari treba najviše obratiti pažnju? Koje bi bile neke glavne smjernice kojima se treba voditi prilikom uređenja takvih prostora?

Bitno je prije svega uvidjeti s kojim budžetom raspolažemo te u kakvom je stanju stan te koji su elementi nužni za popravak, zamjenu, dotjerivanje… Uređaji koji nisu u funkciji, popucali zidovi i oštećena boja na stolariji veliki su minus tako da njih obavezno treba dovesti u red. Također, važno je znati da se investicije i u stanovima za dugoročni najam itekako isplate. Takav stan u startu ima višu cijenu najma, a i veća je mogućnost da se stanar duže zadrži. Ako je stan mali, vrijedi razmisliti o multifunkcionalnim komadima namještaja jer je to snažan adut kod iznajmljivanja. 
 
Koji je najbolji način za postizanje udobne atmosfere u prostoru te kako stvoriti osjećaj topline i doma?

Prije svega detaljima i manjim komadima namještaja. Oni u stanovima za najam „must have“. Stoga, s dekicama, vazama, ogledalima, tabureima, mini policama zavjesama, zidnim satovima… ukrasite nekretninu. Oni mogu postati jaki akcenti koji će odvući pažnju s elemenata koji su slabija strana. Također, toplinu unose komadi namještaja rađeni od drveta ili u nekoj nijansi koja nije neutralna, kao i zelenilo.
 
Što će prema vašem mišljenju biti najveći trendovi po pitanju uređenja interijera u sezoni koja je pred nama?

Kada je o bojama riječ dolaze snažne, tamne nijanse poput tamno plave, tamnozelene koju mnogi zovu i šumskom zelenom te crne. Njima se pridružila Living Coral, dinamična nijansa narančaste, koju je Pantone proglasio bojom 2019. godine. Od materijala koji se definitivno nameću jest terazzo, koji bi lako mramoru mogao oduzeti titulu najpoželjnijeg. U stilu uređenja zavladala je modernizirana klasika koja nudi atmosferu nekadašnjih salona u građanskim kućama i stanovima s visokim stropovima, kao i prizivanje atmosfere hotelskih soba te raskoši i luksuza. Čak i u minimalističkim interijerima poželjno je imati detalje koji odišu glamurom.
 
Gdje pronalazite inspiraciju za uređenje interijera?

Prije svega u putovanjima koja obožavam i sretna sam jer u njima uživa cijela moja obitelj. Tako kvalitetno provodimo slobodno vrijeme, a istovremeno me nadahnjuje za nove projekte. Uvijek se tu rode neke nove ideje. Velika su mi inspiracija i ljudi koje upoznajem u raznim prilikama – od poslovnih pa do privatnih. Oni vam mogu dati potpuno novi pogled na neke stvari i situacije, što me obogaćuje. 
 
Koja su osnovna pravila kojih bismo se svi trebali pridržavati kod preuređenja nekog prostora?

Treba se voditi s nekoliko osnovnih parametara: vlastitim željama, ukusima i potrebama koje onda treba definirati. Komadi koje kupite za svoj dom moraju vam biti lijepi, ali bi trebali biti kombinacija funkcionalnosti i estetike. Tek kada se definiraju funkcije, onda se pristupa odabiru namještaja i ostalih elemenata. Ako planirate rušiti neki zid ili prenamijeniti prostoriju, tada preporučujem angažman stručnjaka. Uključite u male prostore namještaj po mjeri jer je to najbolja opcija da se maksimalno iskoristi prostor. Ono što ne smijemo smetnuti s uma dok uređujemo prostor jest da je manje – uvijek više.

Možete li nam otkriti neke trikove za brzinski makeover doma ako raspolažemo ograničenim budžetom?

Ograničeni budžet je boljka gotovo svih i svima se dogodi da ne mogu u svome domu imati ono što bi željeli. U uređenju uvijek postoji barem mrvica kompromisa. Ona je, osim budžetom, uvjetovanja specifičnostima prostora, prije svega malom površinom. No, male promjene su uvijek dobro rješenje jer osvježe prostor i vrlo su primjetne. A nisu veliki izdatak. Primjerice, novi tekstilni dekori poput prekrivača, zavjesa, nadzavjesa i navlaka na jastucima, rasvjete, novim teglama za biljke, novi uokvireni poster ili fotografija… Nova boja na zidovima i tapeta, drveni panel ili pak mini police uvijek su dobrodošla promjena. 
 
Imate li neke svoje omiljene trgovine u kojima volite kupovati dekorativne sitnice za dom?

Odabir trgovine uvelike ovisi o vrsti projekta i njegovim specifičnostima. Neke trgovine nude detalje u određenom stilu ili preferiraju određene vrste materijala a druge imaju povoljnije cijene…
 
Kakav stil uređenja prevladava u vašem domu? Volite li ga često preuređivati?

Rekla bih da je to kombinacija suvremenog i klasike. Ili, ako bismo htjeli to spojiti u jedan stil bila bi to modernizirana klasika. Prevladavaju neutralni i nježni pastelni tonovi i jednostavan dizajn koji je u potpunosti i funkcionalan, ali ne odustaje od elegancije. No, raspored se kod mene vrlo često mijenja, a moji ukućani su već navikli na to da naslonjač stoji na drugome mjestu ili da više nema tepiha ispod blagovaonskog stola.
 
Sjećate li se kada ste prvi put otkrili svoju strast prema dizajnu i uređenju interijera?

Nije to bio neki određeni trenutak kada sam prepoznala svoju novu ljubav. Jednostavno, od malih nogu voljela sam lijepe stvari i težila sam estetici bilo da je riječ o odijevanju ili pak uređenju moje dječje sobe. Uvijek sam nešto premještala po kući, izrađivala sitnice i ukrase. To je bio dio moga svijeta u kojem sam uživala, a onda je u jednom trenutku zaživio i kao profesija, nakon završene škole za dizajnera interijera.
 
Možete li nam, na temelju vašeg iskustva, otkriti kakav stil uređenja prostora najviše vole Hrvati?

Iskustvo je pokazalo da pravila nema, ali još uvijek smo skloniji talijanskom dizajnu i toplim zemljanim tonovima, nego primjerice skandinavskom ili pak minimalizmu. Ono što je klijentima bitno jest komocija, toplina i ugoda – žele interijer u kojem će se osjetiti atmosfera doma. 
 
S obzirom na to da ste vrlo uspješna poslovna žena, kako uspijevate balansirati poslovne obaveze s privatnim životom?

Moj svakodnevni tempo je doista užurban, ali, unatoč tome, jako ga volim. Dinamična sam osoba i pa mi biti stalno u pokretu ustvari i odgovara. No, da bi se dovoljno mogla posvetiti privatnom životu i obitelji, koja mi je ispred svega, potrebno je puno truda i planiranja. Stoga nastojim svaki vikend odvojiti za supruga i kćeri i provesti vrijeme samo s njima.    

Foto: Darko Mihalić
 
Komentari
+2